изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:37 EEST
70 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АВИОБАЗА БАЛЧИК    
Новини

На 1 октомври се навършиха 70 години от създаването на 6-та авиотехническа база – Балчик. Тържественото честване на юбилея ще се проведе в петък от 10:30 часа на летище Балчик. На общ строй, в присъствието на целия личен състав и ветерани от авиацията, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще връчи награди на военнослужещи и цивилни служители от базата. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите пилоти.



Летище Балчик е създадено през средата на 30-те години на ХХ век. През есента на 1941 година на летището е базирано първото поделение на Въздушните на Негово Величество войски – 682-ро ято „Охрид”, въоръжено с най-модерния за времето изтребител „Месершмит Ме109Е „Стрела”. След 1944 г. на въоръжение навлизат изтребителите Як-9, леките многоцелеви самолети По-2 и бомбардировачите Ту-2. През 1955 г. на летището е създаден 27-ми изтребителен авиополк. През годините летателният и инженерно-технически състав се приучва на самолети МиГ-15, МиГ-17 и МиГ-21.

През 1994 година авиополкът преминава към базова структура. Четири години по-късно е реорганизиран в авиотехническа база на Военновъздушните сили.

Днес базата осигурява летателната подготовка на военните формирования от състава на Военновъздушните сили по придобиване и поддържане морската подготовка на екипажите. Играе роля на запaсно летище при изпълнение на мисията „Air Policing” и осигурява стрелбите на формированията за ПВО на БА на зенитен полигон „Шабла”.

На летището се провежда парашутната подготовка на Военновъздушните и Военноморските сили. НДТ

 

 


Сходни връзки

70 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АВИОБАЗА БАЛЧИК | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
70 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АВИОБАЗА БАЛЧИК
Автор: Anonymous да 2011-10-07 @ 09:40 EEST
70 години авиобаза Балчик, кой Ви накара да я унищожите, американаците ли които се въоръжават непрекъснато, за да завладеят и подчинят целия свят да работи само за тях. Прочетете във вестник "Земя" за американския капитализъм, както и да сравните нашите капиталисти от какво са забогатели, не от работа, а от кражби на ДДС, проституция и т.н.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.17 секунди