изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-08-11 @ 15:52 EEST
Заплати – Левон Хампарцумян с най-високото възнаграждение сред банкерите у нас, 200 хиляди на месец    
Новини Цветелина Бориславова се разписва срещу “само” 90 хиляди лева месечно, но годишните й премии стигат до 2 милиона лева.

Изпълнителният директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян получава най-високото възнаграждение сред банкерите в България – той се разписва срещу 1,2 милиона евро на година. Преизчислено в български левове, това прави по 200 хиляди на месец. Сумата е с платени данъци и се получава чиста от топбанкера.

Хампарцумян ползва и допълнителни социални и бонус пакети. Така на негова лична сметка всеки месец работодателите му превеждат по 2000 лева за здравно и пенсионно осигуряване и услуги в частен фонд. Като шеф на най-голямата българска банка той ползва и обичайни екстри като служебни автомобили, телефони и др. Според нашите информатори Хампарцумян има на разположение всеки месец по 30 хиляди лева представителни разходи. В договора му има и клауза, че при добри финансови резултати в края на всяка година той може да вземе премии до две годишни заплати, което прави 2,4 милиона евро.

Като висш мениджър в групировката Уникредит Хампарцумян има достъп до луксозни летни и зимни почивни бази, собственост на банковия консорциум. Те се намират в Албервил, Мадона ди Кампилио, Антилските острови, Занзибар и Бахамските острови. Така българският финансист е с най-добри условия от всички свои колеги в страната и съвсем легално си заработва солидни суми. И явно има защо, след като вече девета поредна година управляваната от него банка реализира годишни печалби над 60 милиона лева, а активите й са достигнали вече почти 12 милиарда лева. Въпреки че не могат да достигнат до нивата на Хампарцумян, и други български банкови мениджъри също се радват на доста солидни заплати и бонуси.
Стоян Александров, познат още като Малката секира, взима по 100 хиляди лева на месец

като управител на Д-банк. В неговия договор също има фиксирани премии, но те са с конкретни параметри за реализирани печалби и увеличение на активите и клиентската маса. Александров има и дял в турската банка, който му се полага според мениджърския договор. Той се равнява на пет процента от акциите на Д-банк. Любопитното в случая обаче е, че при прекратяване на договора делът веднага преминава към основните акционери на пропорционален принцип. Докато е мениджър обаче, Александров ще си получава освен заплатата и дивидент от акциите в зависимост от крайните резултати.

Шефката на Банка ДСК Виолина Маринова пък се разписва месечно за 60 хиляди лева. Тя също ползва всички екстри на поста си и освен това голям бонус пакет за постигнати резултати. Хора от банката, която от няколко години е собственост на унгарската финансова група ОТП, коментират, че

Маринова е получила в две последователни години премии по 1 милион лева

за добри резултати. Собствениците на бившата вече „банка на народа” били много доволни и дори вече й предлагали пост в централата на ОТП. Там Виолина трябва да се занимава с цялостния мениджмънт на компаниите на унгарската група, които се намират на Балканския полуостров.

Интересен е случаят с Цветан Василев, който е председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка. Освен че заема този пост, той притежава и дял от акциите в банката, който според различни източници е от 48 до 70 процента. Василев е главен акционер чрез фирма „Бромак”, където пък е едноличен неин притежател. Като собственик на КТБ той получава много солидни дивиденти, а като председател на Надзорния съвет пък взима заплата, гласувана и одобрена от самия съвет. Всъщност освен че е основен собственик, Цветан Василев е и главният действащ мениджър на банката. Така неговата заплата е около 80 хиляди лева на месец. Като акционер обаче той получава годишни дивиденти в размер, който варира от 10 до 35 милиона лева. Това прави доходите на българския банкер доста солидни и го поставят твърдо в челото сред неговите колеги в бранша.

Доста високи са възнагражденията и на главния мениджър на Райфайзенбанк в България Момчил Андреев. В банката той съвместява длъжностите председател на управителния съвет и изпълнителен директор. Като такъв Андреев получава около 100 бона на месец и се ползва с пълното доверие на ръководството. Заради добрите си резултати като управляващ мениджър преди три години той е получил и правото да изкупи дял от 6 процента от акциите на преференциална цена. Андреев е получил и много солидни премии в периода 2006-2008 година, когато банката се наложи като водеща на пазара на потребителските кредити в страната. Според източниците ни

той е вземал премии по няколко милиона лева на година заради отличните постижения.

Много добри пари взима и главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Мая Георгиева. Тя получава по 40 хиляди всеки месец, но при нея има апетитен бонус пакет и отлични социални придобивки. Според условията на стимулиране при постигане на силни финансови резултати тя може да получи премия дори от 4-6 милиона евро на година.

Шефката на Инвестбанк Петя Славова пък се разписва срещу 60 хиляди лева всеки месец. Тя притежава чрез “Феста холдинг” 73 процента от банката, а като физическо лице има дял от 19,2 процента. Реално обаче Славова е почти едноличен собственик, след като има дял във Феста от 80%. В Инвестбанк тя е на длъжност председател на надзорния съвет. Заради отличните си позиции и контакти с държавните структури банката управлява доста голяма част от бюджетните средства и по този начин има солиден финансов ресурс на разположение. Славова пък освен заплата си всяка година получава и дивидент, който варира от 12 до 30 милиона лева в зависимост от печалбата и решенията на Общото събрание.

Стигаме и до една от най-популярните бизнесдами в България, особено в последните две години – Цветелина Бориславова. Тя е председател на Надзорния съвет на СИБанк и в същото време притежава 22 процента от акциите на банката. Според нашите информации приятелката на премиера се разписва срещу 90 хиляди лева на месец, но годишните й премии възлизат на суми от порядъка на 800 хиляди до 2 милиона лева. Дивидентите пък са от 4 милиона до 15 милиона лева. Така тя получава доста солидни пари като действащ мениджър в банката и като собственик едновременно. Нейните позиции бяха скрепени в началото на 2009 година, когато Бориславова продаде голяма част от своя дял СИБанк на исландският милиардер Тор Бьорголфсон. Тогава тя договори да остане на поста председател на надзорния съвет, а чрез дял от 22 процента си запази и правата на акционер.

Сега банката е една от най-активните на пазара и също има солидни позиции в обслужването на държавния бюджет. По правило заплатите и бонус пакетите на главните банкови мениджъри са в пъти по-големи от тези на техните заместници. Така например ако главният изпълнителен директор получава по 60 бона на месец, неговият заместник се радва на 25 хиляди. Шефовете на клонове в провинцията пък получават суми от 2 до 5 хиляди лева на месец в зависимост от това за коя банка работят. Така големите пари остават за големите началници, както е и в чужбина.

http://www.eurochicago.com 

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Заплати – Левон Хампарцумян с най-високото възнаграждение сред банкерите у нас, 200 хиляди на месец | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди