изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:06 EEST
Пребитият адвокат Николай Велков: Може би Цветан Василев и Делян Пеевски стоят зад юмруците на Киро Японеца    
Интервюта С Николай Велков разговаря Любомир Илков:

Късно вечерта в понеделник адвокат Николай Велков беше пребит в столично заведение от Кирил Кирилов, т.нар. Киро Японеца. Вследствие на нанесените му удари в лицето Велков е със счупен нос, поддутини и отоци по лявото око и цялото лице.

“Няма логика в това, което ми се случи. Не съм предизвиквал Киро Японеца по никакъв начин. Познаваме се, но не сме имали конфликти. Уведомил съм полицията. В момента разследват случая. Нищо повече не мога да кажа”, заяви на другия ден Велков.

В сряда адвокатът беше опериран в клиниката по лицево-челюстна хирургия на “Пирогов” за наместване на носа. Малко след операцията въпреки силните болки той прие в болничната си стая репортер на “24 часа”, за да разкаже какво точно се е случило в онази вечер и да сподели версиите си за инцидента.

Николай Велков е 44-годишен. Роден е в Монтана, но дълги години е живял в Пазарджик, преди да се установи в столицата.

Завършил е право и банково дело. Той бе задържан в специализираната полицейска операция “Октопод” заедно с бившия служител на ДАНС Алексей Петров. Медиите и полицейски източници го определят като “мозъка на Октопода”.

По-късно прокуратурата сне всички повдигнати срещу него обвинения. На преминалите наскоро местни избори Велков бе и кандидат за кмет на Пазарджик, издигнат от РЗС и коалиция, но отпадна. Адвокатът е разведен, има двама синове.

- Г-н Велков, какво точно ви се случи в понеделник вечерта?

- Честно казано, и аз не знам какво се случи. Бяхме в заведение с приятели. На излизане до масата на бара се беше изправил Киро Японеца с друг мой познат. Спрях да разменя няколко думи с другия човек, поздравих и Киро.

В този момент той ми вика: “Ти на мафиот ли ще ми се правиш, бе?”, и започна да ме удря с юмруци по носа и лицето. Аз изобщо не успях да реагирам.

Сега, като си мисля, идеята вероятно е била да стане голям побой. Честно казано, най-малко съм си мислил, че в такова реномирано заведение мога да срещна скандално известни лица като Киро Японеца. Но аз нито ходя с охрана, нито ходя с оръжие,

След като ми нанесе ударите, той изчезна. Аз се обадих на тел. 112, където съобщих, че съм нападнат и пребит. След това помолих собственика на заведението да се обади на Киро, за да се върне и да ми обясни защо ме е нападнал.

След минути той се върна. Попитах го: “Какво съм ти направил и с какво заслужих това поведение и тези удари?”

Той смотолеви нещо и започна да сипе заплахи. Даже приятелката ми Борислава го попита защо е постъпил така, а той й се развика: “Ти да мълчиш, че ще те разстрелям след две минути.”

Даже започна да се бърка - явно да търси оръжие.

Всичко това сме описали в полицията. Вярно е, че като се върна, ми се извини, но каква полза от това.

Попита ме какво ще казваме, като дойде полицията. Предложи ми да кажем, че е било пиянска свада. Отговорих му: “Ти ако си бил пиян, аз не съм.”

- Все пак обясни ли ви защо го е направил?

- Не, не. Така и не можах да получа адекватен отговор защо бях пребит. И то публично в заведение.

- Познавахте ли отпреди Киро Японеца?

- Да. Мои колеги адвокати са го довеждали при мен и съм го консултирал във връзка с недвижим имот, който има на бул. “Васил Левски”. Ставаше въпрос за наем на последния етаж, където се намира Алфа банк.

След това ми се е обаждал, за да ми каже, че е кандидат да купи “Ла Страда”. Това са ми двата контакта, които съм имал с Киро Японеца.

- Това значи, че между вас никога не е имало конфликт, дори незначителен?

- Не, не. Никога не сме имали конфликт. Киро Японеца никога не ми е бил клиент. Не е човек, който се движи в моите среди. Този човек нито знам какъв му е бизнесът, нито знам какъв му е случаят.

- А пиян ли беше?

- Възможно е да е бил пиян. Някои твърдят, че е възможно да е бил дрогиран. Като разсъждавам, за мен нещата стоят малко по-дълбоко от гледна точка на това, което се реди като пъзел и като информация.

- Каква е вашата версия за случилото се?

- Версиите могат да бъдат няколко. Едната е, че е бил пиян и всичко е станало случайно, просто е искал да се покаже като мъж.

Другата версия е, че нападението срещу мен е поръчково, защото се знаеше, че същата вечер ще бъда в това заведение, където ще се прави голям купон за една година от откриването му. Знаеше се, че ние с компания ще сме там, а Киро Японеца никога не съм го виждал като клиент на това заведение. В един момент се оказва, че и той е там с някакво момиче. Беше се подпрял на една маса в края на заведението и едва ли не чака да изляза, за да ми нанесе удари публично.

- Кой и защо може да поръча да ви пребият?

- За мен хипотезите са няколко. От хора, които са свързани с определен медиен монопол, бивши мои съдружници банкери. Като не изключвам версията поръчката да е била направена и от определени служби на МВР, защото медийно известно е, че Киро е техен контингент.

- Намеквате, че е възможно да сте поръчан от бивши съдружници банкери. Какво имате предвид?

- За най-голямо съжаление напоследък ми се случиха много неприятни неща, които, като анализирам и събирам определена информация, мисля, че стигат до собственика на Корпоративна банка Цветан Василев и неговия публично оповестен нов син Делян Пеевски.

Имам предвид и кой стои в основата и организацията на акция “Октопод”, където аз безпричинно бях намесен, за да бъда публично компрометиран.

Впоследствие разбирам от различни източници, че там трябва да се търси връзката и за унизителния публичен арест на бившия военен министър Николай Цонев.

- Защо Цветан Василев и Корпоративна банка, нали бяхте нейни съсобственици?

- Цветан Василев стана съсобственик в банката впоследствие. Идеята и цялата организация по закупуването на тази банка бяха мои. Разбира се, тя беше купена с 10 ошфорни компании, което на практика си беше на ръба на закона.

Изпълнителни директори при придобиването й бяха Теменужка Газдова, Иван Константинов и един прокурист. По това време Цветан Василев беше освободен от ЦКБ и работеше в Алианц банк при Димитър Желев.

Впоследствие Желев го помоли да напусне по причини, които не искам да споменавам публично. И така лично аз го поканих да дойде и да оглави изпълнителния екип на Корпоративна банка.

Съжалявам, че към онзи момент не послушах съветите на един от най-големите наши банкери, който ми казваше да не го вземам. В крайна сметка, след като го взехме, собствеността на банката беше разпределена между мен, Цветан Василев и известна адвокатска кантора.

Така че на всички трябва да е ясно, че Цветан Василев е в Корпоративна банка само и единствено заради мен. Вероятно тази истина не му е приятна, но за това има официални документи.

Всички, които впоследствие бяха акционери в банката, по един или друг начин бяха изгонени с интриги, натиск и далавери.

Аз излязох последен от тази банка, когато реших да я напусна, и никой не можа да ме изгони.

С банката, както и с делото “Октопод” аз непрекъснато намирам някаква връзка - пряка или косвена, с истории, които ми се случват. За съжаление не мога да си обясня кой какво точно иска, след като за мен всичко е история.

- Да не би да ви предупреждават да не казвате това, което знаете за Корпоративна банка? Вие бяхте председател на надзорния й съвет.

- Да, бях председател на надзорния съвет. Това, че банката е учредена и създадена, всъщност е купена от Булбанк, няма никакъв проблем в тази ситуация. Проблемът е, че оттук нататък тази банка се превърна в генератор на корупционните практики в държавата благодарение на хората, които я управляват.

Това продължава вече при няколко правителства. Като най-безскрупулно е при сегашното, което е неоспорим факт. Както е известно от медиите, там се съхраняват почти всички пари на държавата като цяло. А какво се напазарува с тях, вие сами виждате и знаете, но не изцяло.

Това става със съответните позволени и непозволени механизми, които могат да се реализират в една финансова институция.

- Какво конкретно имате предвид и как малка банка като Корпоративна преди няколко години изведнъж стана основна на държавата с балансово число от милиарди?

- Аз нямам притеснения утре или когато и да било да се изправя, ако ме предизвикат, разбира се, и да обясня всичко онова, което се съдържа в контекста на вашия въпрос.

Сега мога да задам обаче само някои въпроси. Как е започнало увеличението на капитала на банката? Колко и какви средства са изнасяни по кореспондентските й сметки в чужбина и дали тези пари са оставали там? Колко валутни операции са направени в тази банка чрез свързани с Цветан Василев юридически лица? Дали винаги коректно БНБ като регулаторен орган е била информирана за точните проценти и коефициенти по отношение на регулацията и т.н.?

А що се отнася до това как една малка банка изведнъж става толкова голяма за сравнително кратък период от време против икономическата логика, бъдете сигурни, че това не става с магическа пръчка.

Това става с механизми за привличане на много клиенти. Но отбележете, че основните клиенти в случая са изцяло държавни, от различни отрасли на икономиката. Ще ви дам един пример.

Спортният тотализатор стана клиент на Корпоративна банка, когато майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, го оглавяваше. Нали се сещате за какви суми става въпрос в спортния тотализатор?

Виждате какъв е актът на зачатие и с какъв син се сдоби Цветан Василев - Пеевски, след тази операция. В контекста на това мога да кажа, че Василев е един вид многодетен баща, защото банката бързо нарасна и доби тези размери. Може би ще дойде ден да чуем и за други негови рожби, с които се е сдобил по подобен начин. Така метафорично ви отговарям на въпроса как една малка банка за кратко време става голяма.

- Смятате ли, чеима за какво да се притесняват от вас настоящите собственици на банката?

- Настоящите собственици на банката винаги има от какво да се притесняват.

Не от мен, не от създаването й, а от онова, което са правили в тази банка. Това, което се случва до момента. Цветан Василев е много добър банкер между другото, дето се казва, и мустаците му са банкер, но не е добър човек.

Просто се самозабрави и не знае къде се намира в момента. Много е лошо човек да изгуби мярката и да реши, че всичко на този свят се купува с пари. Политика, медии, хора, слава, самочувствие и каквото въобще се сетите. Аз смятам, че не е така.

Човек трябва да има морал и да знае, че рано или късно нещата си идват на мястото, както казват древните философи. Такава е за най-голямо съжаление моята констатация.

- Това значи ли, че може да се търси основна връзка между Октопода, ако съществува, и банката?

- Генезисът на Октопода винаги трябва да се търси във връзката - големи пари, политика, престъпност. Аз съм разказвал, че има записи на магистрати, които едно към едно казват какви са били поръчките, кой поръчва, какви пари плаща, на кои магистрати, на кои прокурори, за да се подготвят определени дела и с тях да бъдат атакувани много хора.

- Това, което казвате, е страшно.

- Страшно е, има материали, има СРС, има данни. И ако собственикът на тези данни иска да ги извади, а аз предполагам, че ще ги извади, като дойде време, ще разберете за кои магистрати става въпрос. И тук става въпрос за висши магистрати.

Как един прокурор разговаря и уточнява, като преди това е уговорил съдията от градския съд да свърши определена работа. Аз това съм го казвал пред когото трябва.

- Кой в крайна сметка стои зад Корпоративна банка в момента?

- В момента зад Корпоративна банка си седят Цветан Василев и определени групи с политически и икономически интереси и им се изпълняват там поръчките. Това са политици от правителства, управлявали от времето на БСП, ДПС, царя, тройна коалиция. Включително в момента. Най-грубо.

- Получавали ли сте директни заплахи или чрез телефонни обаждания?

- Не, никога не съм получавал заплахи. С изключение на един човек, когото аз много уважавам, който приятелски ме посъветва. Става въпрос за бивш вътрешен министър, който наскоро ме предупреди, че ще има физическа саморазправа с определени хора. И ето какво ми се случи.

- Какво ще предприемете оттук нататък?

- Оттук нататък всички законови действия - ти ме познаваш много добре и знаеш, че няма да се спра. Аз съм човек, който предприема определени законови действия.

Но искам да ти споделя най-голямата изненада, която се оказа за мен. Водихме едни определени разговори с висши функционери на БСП, които ми казаха, че са подкрепили в крайна сметка Тодор Попов за кмет на Пазарджик.

Както знаеш, и аз бях кандидат, но той спечели втори мандат. Впоследствие се оказа, че Делян Пеевски го е подкрепял изцяло. Тоест се оказва, че аз, без да знам, съм се намесил и по някакъв начин съм застрашил определени интереси.

- Искате да кажете, че Пеевски ви диша във врата.

- Разбира се. Делян Пеевски и Тодор Попов бяха заедно в циганската махала и на митинги в Пазарджик и Велинград.

- Какъв е неговият интерес срещу вас?

- Неговият интерес е от гледна точка на това, че е партньор с Цветан Василев.

Василев страда от някаква мания, че аз по някакъв начин застрашавам неговите интереси и неговото бъдещо развитие. Ако не сте наясно и със самото дело “Октопод”, то така е създадено, така е направено. Мога да го анализирам едно по едно, защото вече сме събрали достатъчно факти и аргументи и вече е ясно какво точно се е целяло с това.

Защо примерно аз съм бил там, защо Дамбовците са били включени и т.н. Идеята е някой да бъде адски компрометиран. Ето сега например Киро Японеца разправя, че аз съм го заплашвал. Подал е дори жалба в БОП. Аз по принцип никога не ходя с оръжие, а имам оръжие.

- Да не би да ви е атакувал, защото сте в приятелски отношения с Алексей Петров?

- Може и така да е, но какво означава приятелски отношения? Аз никога не съм бил до такава степен приятел на Алексей Петров. Той се е допитвал до мен като адвокат, като консултант.

Консултирал съм го какво-що трябва. Но точно затова, че по някакъв начин Алексей Петров се е допитвал до мен, се е консултирал с мен, тези хора от Корпоративна банка са решили, че аз по някакъв начин съм дал информация в ДАНС, за да могат да им излязат на тях кирливите ризи на бял свят.

- Може ли да се каже, че Корпоративна банка стои зад нападението срещу вас?

- Може би.

- Каква тогава е връзката на Киро Японеца с Делян Пеевски или Цветан Василев?

- Не мога да ви кажа. Не знам каква е връзката и кой може да окаже въздействие на Киро Японеца, но той се занимава с едър бизнес, има добри позиции в службите. Излезе информация, че има съвместни компании с хора от висшите полицейски среди.

Така че всякакви варианти и хипотези може да има. Човек може да набира факти, да ги анализира и да стигне до някакви изводи.

Идеятаи проблемът не са в това, че моят нос е строшен, защото Киро Японеца ме ударил, и каквото и да било. Както виждате, същата вечер беше пребит и шефът на АЕЦ “Козлодуй”, ето тези момчета, които лежат покрай мен - също.

Идеята е, че в тази държава няма закон. Беззаконието реално съществува у нас и то се диктува от МВР.

Защо не си помислите примерно в схемата “Катуница” простият Киро там - Кирил Рашков, дали пък той не е имал връзка с изборите, преброяването на гласовете и какво как да се случи.

Същата аналогия може да се направи и при Киро Японеца. Той не е ли един от хората, които могат да организират ромски гласове, покупки и др.? Би могъл да бъде по някакъв начин подвластен в определена схема.

- Разпитваха ли ви от полицията за побоя?

- От полицията ми се обадиха. Има разследване в Първо РПУ, между другото се държаха много коректно. В интерес на истината за първи път видях абсолютно адекватно, акуратно отношение на полицията.

- Споделихте ли пред тях своите съмнения и версии?

- Не. Не мога да споделям пред полицията съмненията си. Пред тях съм съобщил онова, което са на практика фактите. Оттук нататък има достатъчно органи, които са свързани с прокуратурата, с досъдебното производство, които да установят каква е фактическата истина.

Ако нещата наистина не са толкова дълбоки и конспиративни, както си мисля, и зад атаката на Киро Японеца не стоят някакви дълбоки замисли на определени служби и структури, значиполицията и Министерството на правосъдието ще си свършат работата.

Ако това нещо не може да се случи и на практика резултатът е никакъв, оттук нататък си правете изводите, че това е голяма политическа поръчка. Или полицейска поръчка, хайде да говорим за полицейска поръчка. Така е за най-голямо съжаление.

- Днес (сряда - б.а.) са ви оперирали. Какво казаха лекарите?

- Надявам се, че ще се възстановя. Оперираха ми носа и мисля, че всичко ще бъде наред. Очаквам до ден-два да ме изпишат.

- Искате ли да споделите още нещо по случая?

- Единствено, че определени медии, свързани с Делян Пеевски, тиражират, че съм заплашвал Киро Японеца. Аз не знам какви са му делата, та камо ли да седна да го заплашвам.

А и той не ми е на пътя, не е човек, с когото мога да имам бизнес или какъвто и да било контакт. Този човек никога не ме е интересувал и не ме е вълнувал.

http://www.24chasa.bg

Оставиха Алексей Петров в ареста, той вади имена от \"организираната престъпна група в ДАНС\"

Алексей Петров и Джотолов остават на топло, другите - на свобода

Алексей Петров и 6-ма ”октоподи” остават в ареста

Ганди - ключов свидетел за \"Октопода\"

ОКТОПОД засмука Алексей Петров, братя и стриптийзьорки

13 са вече задържаните при операция ”Октопод”

 


Сходни връзки

Пребитият адвокат Николай Велков: Може би Цветан Василев и Делян Пеевски стоят зад юмруците на Киро Японеца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди