изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:24 EEST
КОЛЕДНИ РЕЦЕПТИ ОТ СВЕТА    
КулинарниКОЛЕДНИ РЕЦЕПТИ ОТ СВЕТА

ФИНЛАНДИЯ: Звездовидни коледни сладки /Joulutortut/

 

 

Продукти:
500 гр готово многолистно (бутер) тесто
конфитюр от сини сливи
1 разбит жълтък
пудра захар с ванилия

Приготвяне: Нарежете тестото на квадрати със страна 8 см. Направете разрези от всеки връх на квадрата към центъра. Поставете по малко конфитюр в центъра и започнете да прегъвате върховете, през един към центъра, така че да се образува звезда. Застъпете върховете един върху друг и леко притиснете. Наредете сладките в покрита с хартия за печене тавичка и намажете с разбития жълтък. Изпечете в предварително загрята до 220° C фурна за около 15-20 мин. - докато станат светло златисти. Поръсете с пудра захар, смесена с ванилия.

 

 

АВСТРИЯ: Липтауер /Liptauer Cheese/

 

 

Продукти:
400 гр крема сирене
100 гр масло на стайна температура
1/2 пюрирана глава лук
1 малка връзка пресен лук
1/2 ч. л. каперси
1 ч. л. пюре от паприка
1/2 ч. л. кимион
1/2 ч. л. горчица
1 ч. л. паста от аншоа
бял пипер и сол на вкус

Приготвяне: Съставките се разбъркват до получаването на хомогенна смес, след което се охлаждат. Сервирайте с ръжено хлебче или препечени филийки.

 

 

ФРАНЦИЯ: Черешова супа 

 

 

Продукти за 4 порции:
- 450 грама череши без костилки
- 50 гр масло
- 1 супена лъжица брашно
- захар на вкус
- една малка чаша черешов ликьор
- 1 литър вода
- филийки франзела, запържени в масло
Приготвяне: Разтопете маслото в тенджера, запържете брашното и добавете малко топла вода. Изсипете изчистените череши и 1 чашка черешов ликьор, подсладете на вкус, долейте и останалата вода и оставете да къкри на слаб огън за 30 минути. Междувременно запържете хляба в масло. Сервира се студена.

 

 

ГЪРЦИЯ: Меломакарона /Melomakaronas/

 

 

Продукти:
500 мл зехтин
175 гр захар
185 мл. портокалов сок
4 с. л. ракия или коняк
800 гр. пресято брашно
1/2 ч.л. смлян карамфил
1 ч. л. канела
1 ч. л. настъргана портокалова кора
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода

Сироп:
2 ч.ч. мед
400 гр захар
500 мл вода

За гарниране:
пудра захар
канела на прах
орехови ядки

Приготвяне: Смесете зехтина, захарта, портокаловия сок и коняка. Към тях прибавете пресятото брашно с бакпулвера, карамфила, канелата, портокаловите кори и содата и забъркайте меко тесто. Оформете малки топчета с цилиндрична форма и ги подредете в тава върху хартия за печене. Върху всяка сладка, с помoщта на вилица, можете да направите кръст. Пекат се в предварително загрята фурна на 180° C  около 30 минути. Междувеременно в малка тенджерка сварете сиропа от мед, захар и вода за 5 минути. Залейте изпечените сладки с готовия сироп. Оставете ги минимум 15 мин., за да поемат течността и да се охладят. Другият начин за сиропиране е да изчакате изпечените сладки да се охладят и да ги потапяте за около 1-2 минути в топлия сироп.  Прехвърлете вече сиропираните сладки в чиния или табла и ги поръсете с пудра захар, канела и смлени орехови ядки.

 

 

ИТАЛИЯ: Панетоне - коледен козунак /Panettone/

 

 

Продукти:
- 15 гр прясна мая
- 65 гр захар
- 6 с. л. топло мляко или вода
- 6 жълтъка
- настъргана лимонова кора
- щипка сол
- 500 - 750 гр брашно
- 6 с. л. захаросани портокалови корички
- 100 гр меко краве масло
- 4 с. л. стафиди
- 4 с. л. захаросани плодове
- 1 ч. л. ванилена захар

Приготвяне: В топлото мляко разтворете маята и сложете 1 с.л. захар. Оставете на топло, докато сместа удвои обема си - около 5 минути. Изсипете втасалата смес в купа, добавете жълтъците, ванилията, лимоновата кора, солта и останалата захар и разбийте. Постепенно прибавяйте брашното, докато получите гладко тесто. Добавете маслото. Полученото тесто се меси на ръка и се добавя останалото брашно /колкото поеме - 125 до 250гр./. Готовото тесто трябва да бъде твърдо и да не лепне по пръстите. Месете го поне 10-15 минути, докато стане гладко и лъскаво. Оформете тестото на топка и го оставете да почива на топло в намаслена купа, покрито с домакинска кърпа, докато удвои обема си - около 45 минути. След като тестото втаса, направете дупка в центъра му и изсипете захаросаните портокалови кори, плодовете и стафидите. Месете, докато продуктите се разпределят равномерно. Покрийте формата, в която ще печете козунака с хартия за печене. Направете борд от хартия по ръба на формата - висок поне 10 см. Поставете тестото оформено на топка, намажете го с масло и го покрийте с кърпа или фолио. Трябва да втасва на стайна температура още поне 1 час, докато удвои обема си. Загрейте фурната на 200°С. Намажете отново втасалото тесто с масло и направете кръст по средата. Печете на средна решетка около 10 минути, след това намалете фурната до 160°C , отново намажете с масло и печете още 30-40 минути. Последните 15-20 минути от печенето можете да покриете козунака с хартия за печене, за да не прегори отгоре. Преди да го извадите от формата е необходимо козунакът да се охлади за 15 минути. Поръсете го с пудра захар и го гарнирайте по желание с пресни плодове, разтопен шоколад, сметана или яйчен крем.

 

 

АНГЛИЯ: Пълнена пуйка с кестени

 

Продукти:
- 1 голяма пуйка
- масло
- бекон

За плънката:
- 250 гр пюре от кестени
- 50 гр масло
- едро нарязани вътрешности от пуйката - сърце и черен дроб
- 250 гр едро нарязани гъби
- 1  глава ситно нарязан лук
- 1 стрък целина
- 3 с.л. сметана
- 50 гр сухи или пресни хлебни трохи
- сол и черен пипер

Приготвяне: Пуйката се измива, отстраняват и се вътрешностите, намазва се с  масло и се покрива с ленти бекон. Плънката се подготвя по следния начин - в тиган се разтапя маслото, добавят се лукът, пуешките дреболии и гъбите и се задушават в продължение на 5 минути. Сместа се изсипва в купа и към нея се добавят другите съставки. Разбърква се добре и се пълни пуйката. За да не изтече пълнежът по време на печенето, пуйката може да се зашие или да се забоде със шиш. Пече се в предварително загрята фурна на 160 С - около 45 до 50 минути за килограм месо. След като кожата започне да покафенява, можете да я покриете с парче фолио, което трябва да махнете 20 мин. преди края на времето за готвене.

 

 

ГЕРМАНИЯ: Щолен /Stollen/

 

Продукти:

150 г стафиди (черни и бели)
75 г смесени захаросани цитросови кори
150 г ядки (бадеми, лешници, орехи), нарязани на едро
5 с. л. ром
100 мл мляко
50 г захар
7 г суха мая или 30 г прясна мая
500 г брашно, пресято
150 г краве масло
5 жълтъка
2 ванилии
настърганата кора на 1 лимон
1/2 ч.л. сол
Глазура:
100 г краве масло, разтопено
100 г пудра захар

Приготвяне: Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови корички (нарязани на кубчета) в рома за около 20 мин. Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта и 5 с.л. брашно и добре разбъркайте. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 мин. - да шупне. Сложете в голяма купа пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята, размекнатото масло и жълтъците, ванилията и настърганата лимонова кора и добре размесете. След това на набрашнена повърхност омесете добре тестото. Добавете стафидите, захаросаните кори и ядките и отново размесете тестото. Сложете го в купа, покрийте с кърпа, оставете да втасва на топло, докато увеличи обема си два пъти. Разточете на правоъгълник 30 на 20 см. От едната страна прегънете тестото - така, че да покрие малко повече от половината. От другата страна навийте като руло -  така, че да покрие прегънатия вече край. Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 30 мин. Затоплете фурната до 170 градуса и след това печете около 1 час. Ако започне да прегаря - покрийте с фолио. Когато извадите кекса от фурната, го намажете с 1/4 от разтопеното масло, след това посипете с 1/4 от пудрата захар. Повторете този процес няколко пъти, докато свършат захарта и маслото.

 


Сходни връзки

КОЛЕДНИ РЕЦЕПТИ ОТ СВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди