изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:18 EEST
Българи, сърби и македонци- генетично най-близки    
ЛюбопитноШестгодишно изследване на Института за съдебна медицина в Скопие доказа, че гражданите на Република Македония имат най-близък ДНК-профил с българите и сърбите.  Хърватите са близки с босненците и сърбите. Косовските албанци имат най-малко общи черти с останалите народи от региона. Това каза доктор Златко Яковски от Института по съдебна медицина в македонската столица Скопие, предаде БГНЕС.

Македонските учени, които подробно са изследвали гените, са получили данните от повечето балкански държави, с изключение на Гърция. Властите в Атина са отказали да се включат в изследването. Всички останали държави са изпратили ДНК-анализи на македонските си колеги. Те са били взети от жертви на тяхна територия - на загинали, убити или пострадали при различни инциденти.

"Използвахме съвършено модерна компютърна технология. Сравнихме всички данни от Македония, България, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово. Направихме два вида анализи - единият чрез хромозома Y, а вторият чрез локуса на ДНК-профила", обясни още известният македонски доктор Златко Яковски.

Изследването на македонските експерти е публикувано в най-авторитетните световни специализирани списания, които се занимават с генетика. От тук нататък резултатите от изследванията на Института в Скопие ще бъдат използвани при всякакъв вид разследвания, когато става въпрос за жертви от региона.

"Мога да дам като пример жертвите от самолетната катастрофа с македонския президент Борис Трайковски. Те ще бъдат използвани и за посочване на роднинската връзка на децата, когато има съмнение, че техните родители са от Сърбия, Хърватия или Косово", каза още Яковски.

"Това изследване е от огромно научно значение. Това няма нищо общо с политиката", подчерта още той и добави: За да се уточни произхода на всяка една от нациите, е необходимо голямо финансиране, както и достатъчно време.  dir.bg

 


Сходни връзки

Българи, сърби и македонци- генетично най-близки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди