изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-02-02 @ 07:43 EET
С ХВАТКИ С ОРЪЖИЕ И ЗАЛП ЧЕСТВАМЕ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИЧ    
Общество

   134 години от освобождението си от османско владичество ще отбележи днес Добрич. В 10 часа ще бъдат положени цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Алеята на опълченците във Военното гробище, Костницата на загиналите руски воини и Ф. М. Достоевски. От 11 часа пред паметника на ген. л-т Цимерман ще се проведе Общоградско поклонение и полагане на цветя.В тържествения ритуал ще участва регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк” към национално дружество „Традиция”. "Ще има почетен караул пред паметника на Негово величество Александър II, по-известен сред добричлии като паметника на Цимерман", сподели за НДТ председателят на регионалния клуб д-р Добрин Добрев. Той разказа, че членовете на организацията ще направят кратък воински ритуал - отдаване на почест, хватки с оръжие и залп с халосни патрони. В ритуала ще бъде представено автентично оръжие, участвало във военните действия по време на Руско-турската война. "В строя гражданите на Добрич ще видят много модели на пушки, които са участвали в Освобождението - разказа д-р Добрев. - Това са използваните от руснаците "Крнка", "Бердан 2", "Шаспо" и револвер "Смит и Уесън" - втори руски образец, както и оръжия, с които са се сражавали турците - "Ейнфийлд Снайдер", "Пибоди-Мартини" и "Ремингтон". Ще присъстват и задължителните казашка шашка и кинжал". Оръжията са издирени от нас, намерени са обикновено при събаряне на стари сгради, или са частно наследствено родово оръдие, сподели председателят на клуб „46-и пехотен Добрички полк”. По думите му, възстановяването е много тежко, изисква много време, труд и средства. "След като възстанови едно такова оръдие, човек изпитва една голяма морална удовлетвореност, че е успял да го върне в настоящето, че е направил нещо за историята", допълни той.

В ритуала ще участват общо 13 души - 10 членове на добричкия клуб и трима представили на организациите във Велико Търново и Шумен. "По случай честването на Освобождението на Добрич успяхме да възстановим униформата на Първа лейбгвардейска кубанска казашка сотня от личния конвой на император Александър II - разказа д-р Добрев. - Възстановихме точно униформата на кубанското казачество, защото, по изследвания на историците, много етнически българи от Черноморските поселници са влезли в него. Униформата на кубанското казачество е много живописна. Състои се от черна папаха /шапка/, тъмно зелено-кафява черкеска /връхна дреха/ с газири, обшита със златист галун, червен бешмет /опд връхната дреха/, тъмно сини шаровари /панталони/ с червен лампаз и черни хромови ботуши. Снаряжението включва поясен ремък портопей, а въоръжението - пушка, шашка и кинжал".

След ритуала регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк” ще проведе традиционната мъжка клетва с камата и револвера върху евангелието. Ще има и кратко празненство, на което се очакват представители на областна администрация, общината и консула на Руската Федерация.

Чрез ритуала добричлии за първи път ще могат да се докоснат до живата история, сподели д-р Добрев. Според него, целта на клуба е да бъдат доведени достойните моменти от историята ни до съзнанието на хората, да им вдъхнат национално самочувствие. "Така историята ще им бъде поднесена в реалистичен, но същевременно в достъпен вариант - посочи председателя на клуб "46-и пехотен Добрички полк”. - Тази дейност, успоредно с дейността на музеите може да доведе до по-добри резултати. Навсякъде в Европа хората тачат своята история и всячески я припомнят на сънародниците си". НДТ      

 

ИНТЕРВЮ ОТ АРХИВА НА НДТ: Руски войски четирикратно са освобождавали Добрич от турска власт  

 


Сходни връзки

С ХВАТКИ С ОРЪЖИЕ И ЗАЛП ЧЕСТВАМЕ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди