изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-18 @ 11:49 EEST
Премиерът Бойко Борисов за актуалните теми от управлението    
Интервюта Бойко Борисов, министър-председател, в предаването на бТВ \"Тази сутрин\".



Водещ: Бойко Борисов е вече при нас, премиерът, по много теми и въпроси. Чудехме се откъде да я започнем, за да ни стигне времето. Може би от глобалния въпрос за парите на държавата. Добро утро.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Чака ли ни много тежка година? Изправени ли сме пред ситуация, в която да сме принудени да теглим заем? Защото това, което като приходи се очаква, май ще е доста по-малко от това, което трябва да се плаща и като разход по външен дълг и има вече сравнения с виденовия период по отношение на дълга, пред който сме изправен да погасяваме и да теглим заем заради това.
Бойко Борисов: То миналата година се говори за виденова зима, нали. Не се случи действително.
Водещ: Дали няма да е другата?
Бойко Борисов: 2013 година е ключова година, защото идват тогава падежите от дълговете, които са натрупали предишните години. 1,7-1,8 млрд. трябва...
Водещ: Това януари 2013?
Бойко Борисов: ... да, от 1 януари да се плати. Но аз ви бях помолил дали е възможно да се извади от архива една картинка с....
Водеща: Когато ви поканихме за това интервю, го направихте, тази молба.
Бойко Борисов: ... министър Орешарски. Да. И на базата на него мога да направя следващия коментар.
Водеща: Кажете какво точно ни помолихте да извадим от архива на телевизията? Нещо, което е излъчено по всички телевизии. Това е моментът, в който финансовият министър, предишният, сдава властта на сегашния финансов министър.
Бойко Борисов: 2009 година в Министерството на финансите бяхме поканили Сергей Станишев и Орешарски, за да сложим чертата – при какви условия поемаме държавата. Станишев се уплаши, не дойде. Чест ми прави на министър Орешарски, че дойде. И просто, ако имате тази картинка, тя обяснява всичко.
Водещ: Сега, ние го изкарахме това. Вие ще, обаче, отговорите после дали това може да оправдава неща, които са, колко три години по-късно.
Бойко Борисов: Да, разбира се.
Водещ: Добре, да видим този откъс.
Бойко Борисов: Те, не само от три години по-късно. На Милен Велчев заема трябва да го платим януари 2013, 1 януари. Така че кой да го оправдае това? Значи той след 6 години няма оправдание. Това, че ние трябва да го платим, това какво, ни прави виновни за това ли? Затова да го видим.
Водеща: Да видим този откъс от 2009 година.
Репортер: Цифрите показаха картина от около 550 млн. лв. дефицит в хазната към юли. Бившият финансов министър на оспори цифрата. Той уточни, че са оставени достатъчно възможности на новия кабинет да маневрира и да покрие нарастващите разходи. Обяснението бе направено минута след появата на премиера Борисов.
Пламен Орешарски: Към 6-месечието бяха похарчени общо в републиката 34% от планираните капиталови разходи. Което е повече, отколкото миналата година, но сами преценете на средата на годината, когато похарчите 34%, значи все още останалата част би могла да служи за добър буфер.
Репортер: Премиерът посъветва бившия си колега да запомни:
Бойко Борисов: На 31.07 аз съм заварил минус 372 млн., а общо за двата месеца прави 500, колко, 550 млн. дефицит.
Репортер: И премиерът и бившият финансов министър си стиснаха ръцете, че кризата не трябва да е част от политическия дебат, а трябва заедно да се търсят решения за излизането от нея.

Водещ: Този пасив, за който вие искахте да се види към днешна дата, доколко обяснява трудностите, които на третата си година от управлението ГЕРБ показва?
Бойко Борисов: Това обяснява няколко неща. Защото от тройната коалиция разчитат главно на това, че хората имат къса памет. И затова аз ви благодаря, че пуснахте този откъс. И в него, виждате, министър Орешарски признава, че в момента, в който ние влизаме на власт, 550 млн. вече държавата е под вода. Като се прибави, че те си бяха изчислили бюджета на 6% ръст на икономиката, а той беше всъщност минус 5,5 – 12% разлика. И да обясня нва вашите зрители, защото в играта с цифри хората се объркват. Какво са правили предишното правителство? Залагат голям растеж – сиреч че много пари ще влязат в държавата, и всъщност харчат, все едно са ги получили тези пари. Само че, когато идваме ние на власт, се оказва, че не само ги няма тези пари, те са ги изхарчили. Към това можем да прибавим и стенограма на Министерски съвет, в която Николай Василев казва: „Ако ние харчим по този начин, следващото правителство ще го оставим на хляб и вода”. С една дума, предишното правителство целенасочено е изхарчило парите и то във време, когато световната икономическа, финансова криза бушуваше с пълна сила.
Водещ: Това е 2009. Сега е 2012.
Водеща: Какво обясняваме през 2012 с тези събития?
Бойко Борисов: Обясняваме през 2012, те парите не извират отнякъде. Няма извор. Когато държавата е летяла по нанадолнището, те не само не са се опитвали да я спират. Те са давали още газ да върви още по-силно по нанадолнището. Как? На последното си заседание на Министерски съвет те вземат решение с близо 1 млрд. на година да се вдигнат и пенсиите, вече когато са на минус половин милиард.
Водещ: Те като абсолютна стойност пенсиите, никой не оспорва, че бяха и продължават да са мизерни, нали така? Като абсолютна стойност за всеки един пенсионер.
Бойко Борисов: Те са мизерни за възможностите на държавата. Но възможностите на държавата са такива, че те не могат да станат по-големи. Когато се взема това решение на последното им заседание, те го вземат с ясното съзнание, че тези пари няма откъде да се вземат, освен от фискалния резерв. Не може икономиката ти да е с половин милиард надолу и ти да вдигаш... Това е все едно вашата телевизия да е с 550 млн. минус и да почнат да ви вдигнат заплатите. Как ще стане това? Ще има съкращения, ще има намаления на заплатите, няма да има вдигане. С една дума, ето ви сега горе-долу груби цифри за фискалния резерв. Ние го заварихме на 7,2-7,3 млрд., в момента е 4,3 млрд. Освен това има един инструмент, с който ние ползваме фискалния резерв. Това е плащането по еврофондове. За да не чакаме в строежа на магистрали, пречиствателни станции, ж.п. трасета и всички, което правим...
Водеща: Давате държавни пари и после ги връщате.
Бойко Борисов: ... ние вземаме от фискалния резерв, плащаме и от 45 до 60 дни Брюксел ни възстановява парите. Примерно, ние сега имаме още 300 млн. да получим от плащанията, които сме направили авансово по тези проекти.
Водещ: Аз други цифри прочетох, господин премиер.
Бойко Борисов: Оставете какво сте чели. Аз ви казвам...
Водещ: Ами не, това са официални данни на финансовото министерство.
Бойко Борисов: Да, и ето ги, те са официално /.../.
Водещ: От октомври 2008 сме имали, се твърди, анализът е на Института за пазарна икономика...
Бойко Борисов: Значи това не е финансовото министерство.
Водещ: ... към 12 млрд. октомври 2008, най-голям фискален резерв. А сега /.../.
Бойко Борисов: Няма такова нещо. 7,2 млрд. го заварихме...
Водещ: Това вече е 2009.
Бойко Борисов: ... сега е 4,3 млрд. Защо е 4,3 млрд.? Най-грубо ще ви кажа. 550 млн. минус още тогава, по 1 млрд. отгоре на година - ето ви 3 млрд. за 3 години пенсии, повече които сме платили. Общо около 10 млрд. на година са пенсиите за българските пенсионери.
Водещ: Как 10 млрд. на година?
Бойко Борисов: Общо на година. С 1 млрд. ние плащаме повече пари за пенсии откакто сме дошли на власт. Ето ви 3 млрд., които няма откъде да се вземат, освен от фискалния резерв, в условията на финансова криза. При ръст на икономиката 1%.
Водещ: Ами като свърши резервът в един момент?
Бойко Борисов: Ами защо са ги вдигнали тогава?
Водеща: Ще вземаме ли заем?
Бойко Борисов: Защо не са ги вдигнали по-предишната година, а в последното заседание на Министерски съвет са заложили този капан, тази бомба финансова за следващото правителство?
Водеща: Защо, те искаха да управляват пак, си спомням като...
Бойко Борисов: Глупости. Как ще са искали да управляват като рейтинговите агенции даваха по 15% разлика с ГЕРБ, както е до ден-днешен? Как са искали да управляват? Напротив, те са залагали тези бомби, за да гръмнем още на първата година и те тогава да се върнат, вече с унищожен ГЕРБ. Това им е била логиката. Ето ви 3-те млрд. за пенсии, половин милиард пасив, 300 млн. за влаков „Сименс”, които не са си платили – ние плащаме, 300 млн. за хеликоптери, които не са си платили – ние плащаме, задължения по фирмите, 30 млн. за водно огледало. Сега имаме още един падеж. Към май месец половин милиард са взели и са изхарчили за АЕЦ „Белене” от банка „Париба”. За този заем ние три години подред сме платили по 30 млн. лихви като държава. Общо 100 млн. сме платили само върху кредита за „Белене”, който сме взели. Сумирате и ги така горе-долу?
Водещ: Аз ги сумирам, но е трудно на третата година на мандата хората това нещо да го приемат като основен аргумент за сегашното положение.
Бойко Борисов: Е кое да приемат?
Водещ: Мина доста време. Предстоят нови избори догодина.
Бойко Борисов: Това е все едно баща ти да ти е оставил заем от 4 млрд. общо и ти да кажеш: „Ами аз сега какво да правя?”.
Водещ: И какво ще правим?
Водеща: Какво ще се прави днес, 2012? Ще се взема ли заем? Какво правим?
Бойко Борисов: Затова в момента финансистите умуват върху няколко възможности. От вътрешния пазар, между 10 и 20% от Сребърния фонд, защото пък там лихвите са изключително ниски.
Водеща: Да се вземе от Сребърния фонд?
Бойко Борисов: Да се вземат, да се управляват по-добре.
Водеща: Кристалина Георгиева каза: „На една ръка разстояние от Сребърния фонд”. Съвет от Кристалина Георгиева.
Водещ: И да не взема финансовият министър сам такова важно решение. Това са пари, целеви, за пенсии.
Бойко Борисов: Точно така. И аз на министър Дянков съм му казал... Сребърният фонд са 2 млрд. Ние плащаме 10 млрд. на година – парите за пенсии.
Водещ: Би трябвало да са неприкосновени тия пари.
Бойко Борисов: Да де, и какво? С тези пари можем да платим за 2 месеца. Имали значение дали, ако държавата фалира, ще плати още 2 месеца или няма да плати?
Водеща: Ама за фалит ли вече ще говорим?
Бойко Борисов: Не, казвам ви, понеже задавате този въпрос. Точно обратното. Може да се пробва и да се види – с 10%, с 15% от Сребърния фонд, ако се вземат, колко ликвидност ще дадат. Защото в момента те са на най0ниската лихва.
Водещ: Колко доходност – това да обясним.
Бойко Борисов: Да, колко доходни са. В същото време България плаща на година от порядъка на 1,2 млрд. лихви по различни кредити, които са вземани, допълнителни пари.
Водещ: Не е ли по-добре да има такава реформа, която да намалява разходите и...
Бойко Борисов: Да, и ние направихме такава реформа.
Водещ: ... да се направи тази реформа наистина, а не на парче, както спомена Маргарита Попова в свой коментар за бонусите, за които след малко ще говорим?
Бойко Борисов: Не, това също, което видяхте, е свързано с бонусите. Какво каза господин Станишев? Излезе и каза: „Ами ние си давахме бонуси, защото имахме пари”.
Водещ: Само преди да минем за бонусите, кажете заем ще трябва ли да се тегли, за да спасим положението.
Бойко Борисов: Не, ние няма какво да спасяваме. Ние заем винаги можем да изтеглим. Ние и в момента имаме подписани договори в Европейската инвестиционна банка, с Европейската банка за възстановяване и развитие, със Световната банка, за над 3 млрд. евро.
Водещ: Няма ли да ни излязат през носа нови заеми и на следващите поколения?
Бойко Борисов: Точно затова ние не вземаме вече трета година заем и се опитваме да се справим със собствените ресурси, главно с парите, които идват от еврофондовете, повишаваме тези възможности във фискалния резерв.
Водеща: Кажете сега, стигнахме до там, че може да се пипне Сребърният фонд.
Бойко Борисов: И към момента, той е, повтарям, 4,3 млрд. Моля?
Водеща: Стигнахме до там, обяснявайки как ще се...
Бойко Борисов: Не повече от 20% може да е пипа Сребърният фонд, ако, повтарям, да се съберат икономисти, финансисти, да го решат, да чуем и „за” и „против” и едва тогава бих се съгласил да се пипнат тези пари.
Водещ: А това сега е незаконно. Законът трябва да се промени, нали така?
Бойко Борисов: Кое?
Водещ: Парите от Сребърния фонд да се ползват за някакви други неща, каквито и да са те.
Бойко Борисов: Ние не ги ползваме. Ние ги държим като неприкосновен резерв. Само че те са на най-ниската възможна лихва.
Водещ: На БНБ?
Бойко Борисов: Образно казано, на 2% са сега те или даже под 2%. А иначе по другите кредити, примерно за „Белене” това, което плащаме на „Париба”, е 10%, 12%. Разбирате ли какво се получава? От банки взимаме пари, взели са предишното правителство, за които плащаме 12%, а собствените си пари сме ги дали за 2% лихва.
Водещ: Защото не се инвестират рискове, за това стоят.
Бойко Борисов: Да. Изгодно ли е това? Изгодно ли е да платим тази година за лихви, за тази 500 млн. лв., които сме взели за АЕЦ „Белене”, предишното правителство? 30 млн. лв. лихва или е по-изгодно да вземем от тези пари – 500 млн. лв.?
Водещ: Но да се управляват добре, обаче.
Бойко Борисов: Не, ето, казах ви, да запушим този кредит. Въпросът е чисто финансов – кое е по-изгодно за държавата, да плати 30 млн. лв. или да плати 2 млн. лв., да получи лихва. За 500 млн. лв. получаваме 10 млн. лв. лихва, а за взетите пари плащаме 30 млн. лв. – изгодно ли е? Не е изгодно. И за това Дянков каза – част от тези пари ...
Водещ: Въпросът е да не се загубят.
Бойко Борисов: То зависи къде се слагат. Ако си върнем кредита, няма да плащаме тези 30 млн. лв., ще спестим. За това казвам – обществен дебат, да се съберат, да поканят, ето и министър Орешарски, да поканят тези финансисти и да намерят най-доброто сечение. Това са идеи, които сме ги сложили на масата.
Водещ: До 20% от Сребърния фонд ще бъдат използвани.
Водеща: Дянков какво мисли, сега на първо четене ли или ...
Бойко Борисов: Това мисли по въпроса. С него си говорим от много време, защото всеки ден излизат плащания. Както е сега, 3 години след откриването му, ние още 30 млн. лв. дадохме за Водното огледало в Кърджали – 3 години, след като Станишев го откри, нови 30 млн. лв. Ние сега платихме хеликоптерите – 300 млн. лв., защо не са ги платили? Сега трябва да платим и 300 млн. лв. за влаковете „Сименс”, защото не са ги платили, а са ги взели на кредит.
Водеща: Кажете честно, оптимист ли сте днес?
Бойко Борисов: Оптимист съм. Аз съм оптимист. В пъти, над 20 пъти по-добре усвояваме европейските фондове. Това са някъде 4-4,5 млрд. лв., които съм убеден, че ще ги усвоим тази година и с това ще покрием дупките.
Водеща: Защо се оказа, че не знаете, че хората, които управлявате, са взимали бонуси, някои повече, други по-малко?
Бойко Борисов: Защото няма как да го знам.
Водещ: А защо, кой трябва да знае?
Бойко Борисов: Министърът.
Водещ: А премиерът защо не трябва да знае, при тези проблеми с парите и разходите да не знае, че много пари отиват за бонуси?
Бойко Борисов: Защото няма как да знае. Обяснявам го просто. Министърът е прекият ръководител по вертикала на цялото си ведомство. Той си подписва абсолютно всичко от А до Я, от назначението, заплатите. По никаква схема те не идват при мен като някаква справка или някакво движение.
Водещ: Те крият информация ли?
Бойко Борисов: Преди нова година, няколко месеца, на Министерски съвет протоколирано изрично предупредих – ако някой от вас си мисли да даде бонуси, да не го прави.
Водеща: Най-вероятно е ставало въпрос за коледни?
Бойко Борисов: Обикновено като дойде нова година, Коледа, започват администрациите да мрънкат за надбавки. Изрично ги предупредих. Тогава всички обясниха, че както съм разпоредил, не са в бордове. Мръсната дума беше бордове.
Водещ: Сега е бонуси.
Бойко Борисов: Така. То бонуси са взимали и предишните, видяхте, и то в пъти, в пъти повече от нас. В момента, в който излезе наяве този проблем, аз ги събрах и казах – господа, предупредих ли ви – предупредих ви – сега отивате и колкото и да е унизително, връщате бонусите.
Водеща: Мислил ли сте да им го спестите това унижение?
Бойко Борисов: Не, по никакъв начин, защото съм ги предупредил. Щом са го направили, за това връщат парите.
Водещ: Дянков скрил ли е от вас в такъв случай информация? Той би трябвало като финансов министър да е наясно. Има твърдения, че са 55 млн. лв. раздадените пари за 2011 г. от неговата администрация.
Бойко Борисов: Това са пари, които са на данъчните, митниците, които и предишното правителство е давало на редовите хора, които работят там.
Водещ: Не, говорим за онези по-големите потоци към политическите лица, на хранилките.
Бойко Борисов: При нас нали видяхте колко са? И в рамките на една седмица ги върнахме. Защо това е важно, което пуснахте с министър Орешарски? Защото показва, че държавата е била в изключително тежко финансово състояние. И единственият полезен ход на Станишев, и на Доган е по същия начин, колкото и да е унизително за техните партии, да накарат своите министри и зам.-министри да върнат парите така, както направихме ние. И така, ще видите, ще се съберат доста пари, които ще отидат за благотворителни цели.
Водеща: Поинтересувахте ли се за онзи човек – шеф на кабинета на екоминистерството, който заради не върнат бонус от 540 лв. не просто се остави да бъде уволнен, а си тръгна и си каза, може би – я си гледайте работата, няма да ме унижавате по този начин?
Бойко Борисов: Щом ги е взел и не ги е върнал, явно парите са му по-ценни, отколкото да остане на работа.
Водещ: Били сме честни с вас и сега също ще ви кажа нещо, което ми направи неприятно впечатление, може да не ви е приятно да го споделим публично. Казахте за благотворителност. Усещането е, че държавата не осигурява конституционни права на хората да се лекуват, деца да живеят и накрая с чужда пита помен. Значи всички тези пари, за които говорим, дали са бордове, бонуси, премии, ДМС са пари наши на данъкоплатците.
Бойко Борисов: Да и за това се върнаха от ГЕРБ, да ги върнат сега и другите, и г-н Доган да си върне хонорара. Той като мандатоносител е шеф на всички министри в предишното правителство, благодарение на това са министри. Той не е само обикновен председател на партия, това е партията, мандатоносител на предишното правителство и няма никакво морално право да каже, че това не е бонус, а хонорар.
Водещ: Аз знам, че се състезавате бивши и настоящи управляващи кой повече е взел и кой е по-неморален. Въпросът е, че не е морално в една държава, в която би трябвало да сме осигурени и сме осигурени здравно, да разчитаме на това, да получим пари за лечение, ако някой си върне бонуса. Ами ако не си върне бонусът, как? Да просим за живот ли или какво?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Този лимит, който правителството е гласувало, от 180 хил. лв. за лечение на едно дете, е изключително коварен, има загинало дете, което не успяло навреме да получи операция в чужбина. Не може да разчитаме на подаяния, за да живеем.
Бойко Борисов: Това не е подаяние.
Водеща: Защото това момче, болно от левкемия, което доведохте на пресконференцията и го посъветвахте да отиде при Доган и Станишев, разчита общо взето на върнатите бонуси.
Бойко Борисов: Не, те само ще допринесат повече, ако си върнат парите.
Водещ: То трябва да е осигурено това лечение.
Бойко Борисов: Чакайте, кога е било осигурено? Никога не е било осигурено. Защо не е осигурено? Още 2005 г. правят тези два фонда – за трансплантации и за лечение на деца в чужбина.
Водещ: Защо трябва да има фонд въобще? Нали има каса.
Бойко Борисов: Не. Вижте, понеже вие сте в темата, но и аз съм в темата, но надали вашите зрители знаят за какво става въпрос. Тогава взимат решение да направят такива фондове. После се събират на едно място. Шефът на фонда се назначава от министъра на здравеопазването, а 22 души, ако не ме лъже паметта, беше списъчният състав се назначават от Министерски съвет. Главно хора лекари, а не знам защо, има и представители от медии там, какви ли не, които да имат решение колко пари на кого да дават. Статистиката какво казва? Статистиката казва, че 2011 г. сме дали 9,7 млн. за 389 деца, 2010 г. 276 деца за 5,4 млн. лв., 2009 г. 188 деца за 5 млн. лв., 2008 г. – 88 деца за 3 млн. лв., 2007 г. – 104 деца за 2,8 млн. лв., 2006 г. – 50 деца за 1,6 млн. лв., 2005 г. 15 деца за 5 млн. лв.
Водещ: Явно ви са се видели много, за да има лимит, въведен юли месец 2011 г.
Бойко Борисов: Точно така и са станали еди колкото си деца. И понеже много хора се явяват и посредници между родителите и децата от една страна с болниците в чужбина от трета – виждате, че парите нарастват, нарастват и се дават много пари. И аз си задавам тези дни следния въпрос, както вас, кое е наложило всичко това да се случва. Защо, след като тази година са дадени рекордни за България за всички времена пари 3,5 млрд. лв. отиват в тази сфера, наречена здравеопазване, за апаратура, за лекарства, за заплати и за какво ли не.
Водещ: Три милиарда и колко?
Бойко Борисов: Три милиарда и половина.
Водещ: Да, а тук говорим за по няколко милиона.
Бойко Борисов: Да. И снощи го извиках Дянков, и му зададох същия въпрос – добре, колко при най-тежката ситуация ние още ще платим, милион, два, три пет ...
Водещ: За да се покрие на всяко дете.
Бойко Борисов: Да, за да падне тавана, да извадим тази толкова неприятна, да не кажа гадна тема, да си говорим непрекъснато, дали умряло дете, дали трябва да се ....
Водещ: Ще си говорим, щом умират, няма как.
Бойко Борисов: Точно така, аз съм на ваша страна в този случай.
Водеща: И какво ви каза Дянков?
Бойко Борисов: Не случайно ние толкова пари, не само държавата, а и като дарения дадохме, не случайно освободихме от ДДС на практика всички каузи на телевизии и вашата включително, които направиха за дарения.
Водещ: Това пак зависи от вашата добра воля към момента, а не е принципен въпросът – есемесите да не се облагат.
Бойко Борисов: Да, защото Законът за ДДС не го позволява.
Водещ: Защо не го промените?
Водеща: Изплюйте камъчето – ще падне ли този таван от 180 хил. лв. за дете?
Бойко Борисов: И аз отново си зададох въпроса снощи, защо министър Константинов толкова време търпи този горещ картоф да обикаля през студията, без да го реши. Да, ако го промени законът, ние имаме възможност да го направим много лесно, защо тези плащания ще отидат в здравната каса? Каква е разликата, дали се плаща операция от апандисит или операция от костен мозък или каквото и да е било? Защо близо над 2 млрд. лв. през здравната каса, където са и най-добрите специалисти, има борд, има съвет, които взимат решения за всички останали болести, а тук сме оставили в Министерство на здравеопазването друг съвет, който също получава пари да взима решенията за тези болести?
Водеща: Този въпрос са си го задавали чужди лекари, при които са отивали да се лекуват деца в чужбина, защо, като имате каса, защо ви е този фонд?
Бойко Борисов: Точно така. Така че, още днес ще се разпоредя по тази тема да се промени закона или да изчистим всички възможни плащания.
Водеща: Или да се подмени закона или да падне таванът?
Бойко Борисов: Да. Недопустимо е мине, не мине или да умре дете, или да гледаме хора, които ходят да просят.
Водеща: Ужасяващо е.
Водещ: А защо го въведохте тогава този лимит, вие го въведохте на заседание на правителството?
Бойко Борисов: Министърът ми го предложи, ние го приехме. За това и Дянков правилно каза, че трябват управленци. В края на краищата защо този проблем сега идва при мен?
Водещ: Защото сте го решили на заседание на правителството.
Бойко Борисов: Защото това ни е предложено от министъра. Министърът го предлага, Трайков какво разбира от това или Нона Караджова? След като влиза на Министерски съвет като точка, ние го гласуваме.
Водещ: Да но трябва да си давате сметка какви са последствията от тези техни решения.
Бойко Борисов: Точно така и за това министърът, който го внася, носи тази пряка отговорност.
Водеща: Ще си отиде ли Стефан Константинов, здравният министър?
Бойко Борисов: Ще си отиде, ако не влезе в час. Това му е работата, това е неговата отговорност.
Водеща: За какво не е в час днес?
Бойко Борисов: Не може от 2010 г. досега да се вдигат цените на лекарствата и за няколко дена да съумеем с милиони сега да ги предоговорим. Защо?
Водещ: Пак ли никой друг не знаеше?
Бойко Борисов: Е, кой да ги знае тези работи?
Водеща: Финансовият министър.
Бойко Борисов: Ама как ще ги знае финансовият министър?
Водещ: Бил е информиран от заместниците на Стефан Константинов.
Бойко Борисов: Какво е информиран?
Водещ: Информиран е от Гергана Павлова и от Нели Нешева. Константинов твърди и намеква, че това са назначение по-скоро на Дянков и те са информирали много често по-бързо Дянков, отколкото него.
Бойко Борисов: А Константинов на кой е назначение?
Водещ: Ваше.
Бойко Борисов: А какво общо има тогава Дянков с тези назначения? Всеки, когато асамблира един кабинет, предлага хора, които са добри специалисти. Ние търсим да вземем най-добрите.
Водещ: Коя е най-голямата вина на Стефан Константинов?
Бойко Борисов: Две са му вините, че върви след събитията и оставя някой друг да вади горещите му картофи, все едно той не носи отговорност за това. Лекарства? Кой подписва ...
Водеща: Вярвате ли му, че не е знаел за лекарствата и за повишението на цените?
Бойко Борисов: Как няма да знае?
Водещ: А вие как не сте знаел, че си раздават бонуси министрите?
Бойко Борисов: Защото министрите раздават бонусите. Няма как да разбера, че те са дали бонуси. Аз ги питам – дадохте или не – и те казват не сме. От тук нататък да стана, да отида в министерствата и да гледам в министерствата, да гледам счетоводствата, дали са дали.
Водещ: Това означава, че ви лъжат, това твърдите вие.
Бойко Борисов: Щом ме лъжат, ако това е думата, на опашката пред банката, връщайте сега парите да ви се смеят всички в България.
Водещ: Но това е – ако ги хвана, ще ги върнете, ако не ви хвана, ще ви се размине.
Бойко Борисов: За съжаление, това е масово разбиране по темата. Ето, казвам, за десет дни към днешна дата с милиони са предоговорени цени на лекарства. А защо трябваше скандал, за да предговорим?
Водеща: Защото досега здравното министерство ги е ...
Бойко Борисов: Не, защото ако е така, те ще излязат веднага наяве. Сега отново говорим за таван за лекарствата, защо сме го приели, защо ни е предложено да го приемем? Аз не съм специалист в тази област.
Водещ: Но не ние ви избираме министрите.
Бойко Борисов: Ами за това един, по един, виждате, че ги сменям. Щом не може да се справя, ще се сменя.
Водеща: Стефан Константинов каза – ако ме сменят без достатъчна аргументация, това ще означава, перифразирам, че е победила мафията и непрозрачността по отношение на милионите, които се печелят от лекарства.
Бойко Борисов: Защо той като министър сега започва да предоговаря, защо? Кой му е пречил? Той е мое назначение.
Водещ: Гергана Павлова казва той.
Бойко Борисов: Гергана Павлова е по-силна от мен? Как я уволних за една секунда. Само я гледах сутринта и докато пристигна от Бояна до Министерски съвет вече заповедта беше готова. Защо?
Водеща: Защото лекарствата в последната година се договарят от здравната каса, а не от министерството.
Бойко Борисов: Министърът следи няколко неща – лекарства, апаратура, заплати в болниците. Това му е темата, това е здравеопазването.
Водещ: Имаше разлика в лекарства от 25 лв. на 250 лв., как ще коментирате слухове, че е възможно част от тези разлики да са отивали в черна каса на ГЕРБ, за която вие да не знаете?
Бойко Борисов: Заклевам се, ще дам черна каса да взимат от лекарствата ...
Водеща: Не знам зрителите дали видяха, че вие току-що се прекръстихте.
Водещ: Понеже е огромна тази разлика, къде са отивали парите, ако има разлика от 10 пъти, това е чудовищно на фона на факта, че ние си доплащаме най-много в ЕС за здраве?
Бойко Борисов: Аз се дразня не по-малко от вас. 3,5 млрд. лв. сме отделили от парите на данъкоплатците, за да ги лекуваме добре. И в един момент се оказва, че сега предоговаряме цени на лекарства, сега предоговаряме апаратура или сега проверяваме болници и какво ли не още.
Водеща: Мислите ли кой да е следващият министър на здравеопазването?
Бойко Борисов: Има още няколко дни, Константинов да ми докаже, че ...
Водещ: Това е формално, вие вече имате мнение, личи ви.
Бойко Борисов: Имам мнение, защото 10 минути аз се обяснявам за тема и ставам смешен, дали съм знаел или не съм знаел. Това е работа на всеки един министър. Днес Московски трябва да се занимава с влакове и жп линии, ако той сгреши там, тази грешка идва при мен. Константинов трябва да се занимава с лекарства и апаратура – той за това е там. Външният министър трябва да се занимава с външна политика. При мен се концентрира и се взимат тези решения, които те считат, че ще им подобрят работата. В един момент какво става? Таван на лекарства, даваме 3,5 млрд. лв. говорим като държава, за 2-3 млн. лв. деца умират, родители протестират, ужас настава в държавата – е как, на база 3,5 млрд. лв.?
Водещ: Ще освободите ли есемес-даренията от данък, за да не се разчита вие да сте пак като благодетел и в телевизионни предавания всеки път някой да казва – освободи есемесите – а да има някакъв принципен подход. Слушах коментар на хората, които се занимават с тези деца и търсят дарения. Те казват – не стига, че държавата не ни дава пари, ами идва някой и ги взима, идва Дянков и ни взима една ...
Бойко Борисов: Не, държавата им дава огромни пари. Това не е вярно също и от Дянков гледна точка. 180 хил. лв. за един човек да плати държавата – малко пари ли са?
Водещ: Разбира се, че ще ги плати, така правят по света.
Бойко Борисов: Малко ли са?
Водещ: Понякога са недостатъчни.
Бойко Борисов: Като са недостатъчни, думата е недостатъчни. 180 хил. лв. за един човек е много пара.
Водещ: Въпросът е да оживее накрая, нали?
Бойко Борисов: Да и за това аз казвам – след като си дал 180 хил. лв., защо да не додадем и другите 50-60 хил. или още колко и този проблем да го затворим. 16 хил. лв. глупост голяма на фона на 3,5 млрд. лв. и да затвориш тази страница, това дете и тези родители да са благодарни на държавата, че са си свършили работата.
Водеща: Добре, разбрахме, че ще вземете решение по темата. Или пада таванът или се променя законът, така че да няма фонд, а всичко да минава през здравната каса, както е в станалите държави.
Бойко Борисов: А за ДДС специално спокойно можете да каните, вие без това каните много депутати от различни парламентарни групи, ето един консенсус в парламента да направят. Всеки депутат може да внесе промяна в закона веднага. Те изпреварват Министерски съвет.
Водещ: За какво да внесе?
Бойко Борисов: Да падне ДДС на даренията.
Водещ: По SMS-и?
Бойко Борисов: По SMS-и. И ето, аз...
Водещ: Подкрепяте го това и давате идеи?
Бойко Борисов: ... ще помоля депутатите от ГЕРБ да го подкрепят. Ето, да се съберат от 4-5 партии, там колкото са, и да предложат и да го променят.
Водеща: Депутатите от ГЕРБ оценяват вече втора или трета година министрите.
Бойко Борисов: Защото ние така или иначе търсим винаги форми. Взимаме ДДС-то, след това с постановление на министерството връщаме толкова пари. Правим някакви трикове, като това може спокойно да си влезе в закона.
Водеща: Депутатите от ГЕРБ оценяват втора или трета година министрите на ГЕРБ. Дойдоха ли вече техните оценки при вас? И кой е 2-каджията?
Бойко Борисов: Депутатите имат един поглед върху министрите. Не винаги министрите се съгласяват с това, което искат депутатите.
Водеща: Разбрахме, че депутатите от ГЕРБ не харесват здравния министър. Много им личи.
Бойко Борисов: Ами много им личи, защото ни се генерират проблеми. Генерират се проблеми.
Водеща: Дойдоха ли тези оценки при вас? Ще ни кажете ли какви са оценките?
Бойко Борисов: Да. Това са оценките.
Водеща: Какви са?
Бойко Борисов: Най-тежки са за него.
Водеща: 2-ка? 3-ка?
Бойко Борисов: Това няма смисъл да го коментирам.
Водеща: Друг с ниска оценка, според тях?
Бойко Борисов: Не, другите са добре.
Водеща: Кой е отличникът?
Бойко Борисов: Е, отличникът е нормално да е...
Водеща: Някой писал ли ви е 5-ца на вас, както миналата година имаше такъв?
Бойко Борисов: Не, този път са по-хитри и мен не ме оценяват, защото...
Водеща: Пълно 6?
Бойко Борисов: Не, не ме оценяват мен.
Водещ: Страхуват ли се от вас?
Бойко Борисов: Да, и това е нормално.
Водещ: На вас харесва ли ви да се страхуват?
Водеща: Страх като респект или страх като...
Бойко Борисов: Какво значи дали ми харесва да се страхуват?
Водещ: Да се страхуват. Ами дали ви харесва, дали е добрият начин?
Бойко Борисов: Да, защото не правят бели. В края на краищата знаят, че, както и с бонусите. Като вземат...
Водеща: Пак ги унижавате.
Бойко Борисов: Ами вижте, ГЕРБ дойде на власт с желанието да бъдем различни и да бъдем морални. Ами като не можем да сме, просто ставаме едни от всичките други партии. Затова държим до края...
Водеща: Тояга?
Бойко Борисов: Не тояга. Държим на принципите си. Това са принципите. Така че...
Водещ: Един въпрос, съвсем, ще отворя скоба. Малко да ви върна назад за харчовете.
Бойко Борисов: ... не виждам нищо лошо в това да има... Думата на е „страх”. „Респект” е точната дума. Думата е, че те знаят, че когато разбера, действително ще стане лошо. И това е един вид превенция. Лошо за тях.
Водещ: Кратък коментар. Отново нещо за харчовете намерих, което ми направи впечатление. Свързано е с МВР. Знаете, че често, включително и финансовият министър е атакувал МВР за много разходи. Вярно ли е, че през 2011 ведомството, оглавявано от Цветанов, е постигнало исторически рекорд с най-голям харч от 10 години насам с 1,9 млрд.?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: От 10 години насам?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Не е вярно? По-малко е, така ли?
Бойко Борисов: По-малко е, разбира се. Най-много пари са давани за МВР, мисля, че по времето на министър Петков. Най-много пари. Няма лошо. Имали са пари, давали са.
Водеща: Като стана въпрос за МВР, предполагам разбрахте, че почина вчера онзи полицай, който беше пребит – не е бил на работното си място, пред столична дискотека. Вчера главният секретар на МВР изрази увереност, че в най-скоро време квалификацията на престъплението вече ще бъде обвинение в убийство. Близките твърдят, че това убийство е поръчано под формата на побой, разбира се, първоначално, от сина на известен петролен бос. Интересувате ли се?
Бойко Борисов: Интересувам се. Бог да го прости момчето.
Водеща: Полицай, българин, пребит до смърт.
Бойко Борисов: И затова има органи на прокуратурата, които незабавно могат да го вземат под контрол и да се стигне до извършителя.
Водеща: Няма да бъде прикрит и поръчителят?
Бойко Борисов: Ама защо ще го прикрива? Кой да го прикрива? Загинал е полицай. Да, пред заведение. Но това не го...
Водеща: И те могат да се веселят, разбира се.
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: Вдига ли глава престъпността, според вас? Имахме...
Бойко Борисов: Точно обратното.
Водещ: ... взрив във Варна. Багата – видяхте каква история се получи.
Бойко Борисов: Кръчмарска история, за съжаление.
Водещ: На всеки час по едно жилище, четохме в петък, обират в София.
Водеща: Големият проблем е битовата престъпност.
Бойко Борисов: Тя винаги е била проблем.
Водеща: Има населени места в България, където хората не спят по цяла нощ, защото очакват някой циганин, в повечето случаи, да ги посети. Я за кокошка...
Бойко Борисов: Аз съм убеден, че колкото по-яка става съдебната система, толкова по-малко ще намалява и всичко това. И то поради следната причина. Първо, извършителите ще влизат в затвора. И аз мисля, че сега се намери един добър консенсус, работи се много по-добре , в синхрон между прокуратура и МВР. От друга страна виждам, в съдебната система много се стараят хората, защото всички ние искаме колкото може по-бързо и докладът от Брюксел да падне, да не ни унижава като нация. И в същото време преди всичко да е по-ефективна за гражданите.
Водеща: Я ни кажете, какво мислите, като човек, който идва от системата на МВР, трябва ли в рамките на жилището и на собствената ти територия, когато някой е влязъл, да можеш да си запазиш здравето и имота, посягайки дори и на живота му. Кратко, ако може да коментирате. Ние подготвяме такава тема, в рамките на предаването ще я направим. Ще разкажем уникални истории на едни дядовци, които са престъпници, защото четири пъти влизали и ги обирали.
Бойко Борисов: Аз като главен секретар имах такива случаи. Правили сме оглед на убийства такива.
Водеща: И?
Бойко Борисов: Ами няма да звучи по европейски.
Водеща: По американски, обаче, може да прозвучи, защото знаем пък там какви права имат хората в рамките на домовете си.
Бойко Борисов: И ще бъда обвинен. Иначе изцяло съм на страната на неприкосновената частна собственост. В дома ти никой няма право. Ако някой дойде, да си търпи последствията, каквито и да са те. И като се има предвид, че в болшинството случаи крадците са много добре натренирани хора и с огромно предимство пред обикновените хора, които си стоят в жилището, освен това те идват подготвени, идват в кондиция да правят обир или каквото и да било, докато човекът може да седи, да си гледа телевизия, да си чете вестник, отпуснал се. Реакцията му е в пъти по-занижена, отколкото на крадеца, който влиза вътре. Така че моето мнение, ако мога, да се подразбере какво е, е, че който влезе там, да си носи каквито и да са му последиците.
Водеща: В Италия промениха наскоро закона. Близки до американските – каквито и да са последствията, дори и смърт, човекът не носи отговорност.
Бойко Борисов: Ама разбира се. вижте, то звучи просто и глупаво. Да дойде някой да те обере, да има право да те убие и след това да лежи, примерно 10 години затвор, защото горе-долу толкова ще му /.../.
Водещ: Трябва да се намери балансът да не ви дойде някой на гости и да го гръмнете, например, и после да се обясни, че е искал да ви направи нещо.
Водеща: Когато е влязъл с взлом и това се докаже, е ясно, че няма как да стане.
Водещ: Може и да го покани някой.
Бойко Борисов: Затова има съдия накрая, който да реши. В единия случай ще има свидетели, че е дошъл на гости, клетките на телефоните ще хванат,ч е са си говорили, че е дошъл. В никакъв случай не е внезапният крадец, който ти влиза през прозореца и те атакува.
Водеща: Може ли да се мисли, последен въпрос по тази тема, за законодателна промяна, така че да се гарантира сигурността на хората?
Бойко Борисов: Може. И без да го казвам на глас, съм готов да го подкрепим, ако влезе в парламента, с пълна сила. Това ми е убеждението.
Водещ: Добре. Това също е нов момент.
Водеща: Това също е момент, който, между другото, много хора ще се чувстват спокойни.
Бойко Борисов: Няма работа в твоя двор. Ами за един селянин да влезеш да му откраднеш прасето е равносилно на някой да му фалираш фирмата или това му е животът.
Водеща: Ама страхът е ужасяващото нещо – да стоиш на прозореца.
Бойко Борисов: И аз, Бог да я прости майка, Борко като беше малък, обичаше да яде кокошки. И докато го дресирам да спре да го прави, няколко сутрини заварвам ги бързо, прибирам, отивам, купувам от пазара, слагам нови кокошки, защото тя плаче за тях като за деца.
Водеща: Това е едно на ръка. Онзи ден пак има убит дядо. И му взели 100 лв.
Бойко Борисов: Да, затова казвам, искам да дам пример. Това пък са такива вече извращения. Но на майка кокошките, които носеха яйца, тя ги знаеше и вика: „Не, това не са моите кокошки. Няма я оная сивичката”, например. Откъде да я знам коя е била сива и коя не? Аз гледам веднага да ги попълня, съставът да е същият.
Водеща: Един въпрос, защото още не сме на финала на разговора ни. Днес имате среща с представители на опозицията, които ви помолиха от парламентарната трибуна, нали днес е срещата, за случая „Мирослава” от Перник.
Водещ: Въпросът е дали е възможно този да е самоубит, въпросният Чочо. Излезе информация от комисията от Иван Костов – паралелната анкетна комисия, че прословутата алармена система, заради която полицаите твърдят, че са допуснали самоубийството, не е работила от една година. Следите ли тези факти и обстоятелства?
Бойко Борисов: Да, следя ги.
Водещ: И?
Бойко Борисов: Ще ги чуя.
Водещ: Предварително нещо не искате да кажете?
Бойко Борисов: Не. Какво да кажа?
Водещ: Дали имате информация, че полицията е направила нещо нередно?
Водеща: Каква информация имате? Докъде върви разследването?
Бойко Борисов: Не. Надявам се, че не са направили. И от това поне, което знам, е, че не са направили.
Водеща: Я ни кажете, и вие ли като Станишев смятате, че БСП, начело с Първанов, не е алтернативата на ГЕРБ? Задават се избори, очевидно има престрелки вътре в БСП, очевидно има престрелки и отвън.
Бойко Борисов: Не знам преди колко време бях при вас една сутрин...
Водеща: Преди много.
Бойко Борисов: ... и ви казах какво ще се случи в БСП между Първанов и Станишев. Тогава още Първанов беше държавен глава и аз ви казах, че един президент не може да се държи по този начин. Той си беше партиен лидер, не беше надпартиен, не беше президентът на всички българи. Първо опита с АБВ – видяхте, че нищо не се получи. И тогава вече една година близо от цялото си президентстване той всъщност си е правил политическа кариера.
Водещ: Вие какво предпочитате – каква опозиция, с кой лидер?
Бойко Борисов: Не, не. Аз не се меся във вътрешните им работи.
Водеща: Все пак идват избори. Кого предпочитате – Станишев или Първанов начело на БСП?
Бойко Борисов: Не, не,нямам никакви предпочитания. Това си е работа на БСП – да си определят кой ще им е лидер. Но и на двамата искам да кажа, че се забавлявам искрено, когато говорят, че те били против коалиция с ГЕРБ.
Водещ: Защо се забавлявате?
Бойко Борисов: Защото никой никога не им е предлагал. По никакъв начин няма да им предложа. Няма по-изгодно за ГЕРБ време да направи коалиция от сегашното време – в най-тежката финансова криза...
Водещ: А след изборите с кого ще направите коалиция?
Бойко Борисов: ... за да понесем заедно тежестите на кризата. ГЕРБ си я носи сама в най-тежкото време за света. По-тежко е само война. Това мисля, че всички са съгласни. В най-тежкото време, когато нашите съседи фалираха, държави от типа на Италия, Испания, Португалия буквално се сриват, ние успяваме, България, до ден-днешен, дай Боже и занапред, да я пазим финансово стабилна.
Водещ: С кого бихте направили коалиция след изборите? Кунева обяви, че ще прави партия, например. Вече е официално.
Водеща: Почти го е обявила.
Водещ: Каза си.
Бойко Борисов: Ами то винаги е било ясно, че ще прави.
Водещ: И с кого ще трябва да правите вие коалиция евентуално? Какви ви минава през ума?
Бойко Борисов: Аз се надявам да направим доста в инфраструктурните проекти и хората да могат да ги оценят до изборите и да имаме възможността отново да управляваме сами.
Водещ: Ако я нямате тази възможност, кой е най-близо до вас като коалиционен партньор, и да завършим?
Бойко Борисов: Най-близо до нас е Синята коалиция, най-близо до нас е Яне Янев, най-близо до нас е, ако има такъв проект на госпожа Кунева. Но...
Водеща: Но пак се сещам, че Яне Янев искаше да ви уволнява.
Бойко Борисов: Иска. Това е политиката. Като не могат да ни уволнят, по-добре да помагат.
Водещ: Тук съм си написала блиц въпроси, за които не остана време. Един австрийски лобист се появи в австрийската и в немската преса последните дни, но не знам дали ще ни остане време да го коментираме.
Водещ: Случаят с Моника Йосифова...
Водеща: Следите ли го този казус?
Бойко Борисов: Просто само мога да се възхищавам на възможностите на господин Станишев да има такъв медиен комфорт и по такъв умел начин да запуши устите на всички медии. Само мога да му се възхищавам.
Водеща: За кое?
Водещ: По какъв умел начин запушва устите на медиите?
Бойко Борисов: Много умел. Факт е начинът, по който дори и вие го коментирахте сега.
Водещ: Коментирайте го вие.
Бойко Борисов: Това си е работа на Първанов и Станишев. Те си правят тези номера и съжаление си ги правят в чужбина, като...
Водещ: Според вас, Първанов е направил номер с тази публикация ли? На Станишев?
Бойко Борисов: Убеден съм.
Водещ: С австрийски вестник влиятелен – „Ди прессе”. Има ли такъв ресурс господин Първанов да направи...
Водеща: Откъдето излезе публикацията.
Бойко Борисов: Аз се надявам, че Станишев ще си направи своите разследвания и ще ми се извини, че ГЕРБ стои зад тази работа. Както виждате, този скандал върви с пълна сила в чужбина вече една седмица. Вашите зрители дори не знаят за какво става въпрос.
Водеща: Защото главните действащи лица не искат да дойдат в нашето студио. Но няма какво да се оправдаваме. Още от момента, в който разбрахме за този случай, сме ги поканили...
Бойко Борисов: Но това си е тяхна тема. Аз и ГЕРБ като...
Водеща: ... и Сергей Станишев и Моника Йосифова. Но не са в нашите студио. Още въпроси имам.
Бойко Борисов: Аз като председател на ГЕРБ, ние не се храним от скандали, ние не ги инспирираме и не им се радваме. Те винаги са в ущърб на България като цяло, когато особено се правят навън.
Водеща: За цените на природния газ, на горивата не остана време. Много въпроси. Пак ще ни гостувате.
Бойко Борисов: Ами много време изгубихме с тези, които можеше, примерно, здравният министър, финансовият министър да ги обяснят.
Водещ: Ако бяхте казали директно новината, щяхме да ги съкратим. А новината е, че ще има нов здравен министър, но не знаем кой.
Бойко Борисов: Не съм казал, че ще има нов здравен министър. Но във всички случаи по цените на лекарствата - с милиони са паднали и в същото време таванът също ще падне.
Водещ: Благодарим ви.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Премиерът Бойко Борисов за актуалните теми от управлението | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди