изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 07:13 EEST
Шефът на НСО подаде оставка по лични причини    
НовиниНачалникът на Националната служба за охрана (НСО) генерал-лейтенант Димитър Димитров депозира оставката си пред президента Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Ген. Димитров желае да бъде освободен от длъжност и от военна служба по лични причини, се посочва в съобщението. Оставката му е приета от президента.

Самият Росен Плевнелиев коментира пред български журналисти на път за САЩ, където замина на едноседмично посещение, че е приел оставката още в петък. До края на юли президентът очаква от НСО предложения за нов закон за службата.

До назначаването на нов директор на НСО длъжността ще изпълнява бригаден генерал Тодор Коджейков, зам.-шеф на службата. За него Плевнелиев заяви, че обича хората да се доказват, затова ще изчака, и след това ще прецени кой да оглави службата.

Генерал-лейтенант Димитър Димитров заемаше поста от 2007 г.

\"Уморен съм, 25 години стигат\", коментира пред \"Стандарт\" ген. Димитър Димитров.
Още през март стана ясно, че Димитров ще бъде освободен, а Коджейков ще заеме мястото му. Димитров е генерал-лейтенант и званието му е по-високо от допустимото за поста - генерал-майор.
Разминаването се получи, след като на 23 февруари кабинетът утвърди длъжностите във въоръжените сили, НСО и НРС, които изискват висши офицерски звания. Тогава бе записано, че шефът на държавните гардове трябва да е максимум генерал-майор.

Димитров обясни още, че няма да започва нова работа и ще се възстановява. На въпрос дали има здравословни проблеми генералът отвърна, че няма такива. Той щял да търси работа извън сектора \"Сигурност\".

Тодор Коджейков се грижи от години за сигурността на премиера. През 2009 г. той стана зам.-шеф на службата. Охраната на Бойко Борисов пое през 2006 г., когато той стана кмет на София. Оттогава е неотлъчно до него. Минал е през всички етажи в йерархията на НСО.
Като лейтенант той охранява президента Желю Желев. По-късно и Петър Стоянов. Пет години работи и в сектор \"Делегации и гости\", който се занимава с държавните мероприятия и визитите на чужди делегации. Миналата година завърши във Военната академия магистратура по \"Национална сигурност и отбрана\".

Наскоро бившият служител на НСО подполк. Николай Марков заяви, че гардове на службата са събирали информация за охранявани лица по искане на бившия президент Георги Първанов, участвали са в неговите ловни излети и са пазели престъпници. \"Ходеха с Първанов и отстрелваха животни в българските резервати. Хора от НСО участват в тези неща, в убийства. Хората, поставени на върха на тази пирамида, те са полуграмотни хора. Това е абсурд\", каза той.

От НСО категорично отрекоха твърденията му. Първанов също заяви, че това не е вярно.

През април на Консултативният съвет по национална сигурност постигна съгласие да бъдат приети отделни закони за НРС, военното разузнаване и НСО.
Беше договорено НРС да премине на подчинение от президента към Министерски съвет, а НСО да остане към администрацията на държавния глава. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Шефът на НСО подаде оставка по лични причини | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди