изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-07 @ 15:48 EEST
Хиляди посрещнаха Джулая с изгрева на слънцето    
Общество Отново по традиция на 30 юни срещу 1 юли хиляди хора посрещнаха слънцето на брега на морето. "Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 година "July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава юли и оттам "Юлска Сутрин".


Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30-ти юни срещу 1-ви юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу социализма, изразен в символиката на едноименната песен на "Юрая Хийп". Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на режима в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България. Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента.

Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от "старите хипари" решават да започнат да честват "ивнинга" ("вечерта" — от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни.

Идеята за Джулая е популярна и днес. Сега тя има и друг привкус на бягство от всекидневието, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.

Формално изгревът може да бъде посрещнат на всяка апартаментска тераса с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

Между 8000 и 10 000 посетители посрещнаха Джулай морнинг край Камен бряг, Каварна, тази година, заради това, че празникът се пада събота срещу неделя. Имаше много чуждестранни гости – от Румъния, Великобритания, Дания. Изненада бяха големият брой рокери, пристигнали за празника.

БНТ1 излъчи на живо концерта за "Джулай морнинг" от 5.00 до 6.00 ч. на 1 юли. Прякото предаване бе в момента на изгряването на юлското слънце на Камен бряг. В музикалното събитие участваха групите "Команда 5", "Гранулом", Б.Т.Р. и силистренската женска рок група "Джи рок".
Вокалистът на "Юрая Хийп" запя култовата песен "Джулай морнинг" в момента, когато слънчевият диск се показа над морето.

На скалистия Камен бряг бяха поставени и временни заведения за храна и напитки.
Община Каварна, която организира посрещането на "Джулая", бе обезопасила опасните участъци от скалистото плато с предпазни ленти, а вечерта бяха поставени и светещи балони.

В Слънчев бряг "Джулай морнинг" бе посрещнат със светлинно шоу.

Джулая посрещнаха и на Централния плаж в Бургас, където от 19 часа на 30 юни започна концерт. Там върху „Сцена под звездите“ звуча рок и блус музика, изпълнена от бургаски и гостуващи групи. Сред участниците в концерта бяха: The Pomorians, Джанго Зе, Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, Силует, Стокхолм, D’Family, Магистри, а специални гости са Vladdi и Ева Т, Rocк Uп, Black Fire, No Station, Black Romance и Chained Rose.

Когато настроението достигна връхната си точка, бе организирано масово пускане на летящи фенери. След приключването на концерта имаше DJ, който се погрижи купонът да не спира до изгрева на слънцето.

Няма инциденти на Централния плаж в Бургас, където много хора тази сутрин посрещнаха Джулай морнинг, съобщи дежурният в общината, цитиран от "Фокус". http://dnes.dir.bg

ДО ПОСРЕЩНЕМ ЗАЕДНО СЛЪНЦЕТО С НАДЕЖДАТА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ: Uriah Heep - July Morning /ВИДЕО/    
Култура

ДО ПОСРЕЩНЕМ ЗАЕДНО СЛЪНЦЕТО С НАДЕЖДАТА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ: Uriah Heep - July Morning  

PN 091-10 5.11.2010 АЛБЕНА: Изгрев в Албена. Снимка Йоанна Дукова P5091197 07 с. Тюленово, община Шабла PN 051-10 1.07.2010 КАМЕН БРЯГ: Над 6000 души по традиция посрещнаха изгрева край "Огънчето" хад резервата "Яйлата". Снимка Димитър Дуков

ПРИЯТНИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ!!! 


 


Сходни връзки

Хиляди посрещнаха Джулая с изгрева на слънцето | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Хиляди посрещнаха Джулая с изгрева на слънцето
Автор: Anonymous да 2012-07-01 @ 14:49 EEST
za albena za6to ne pi6ete i tam ima6e mnogo hara na li vestnik a e dobruzanski a ne burgaski . va6te reporteri ne znaehali za albenaaaaaaaaaa
Хиляди посрещнаха Джулая с изгрева на слънцето
Автор: Admin да 2012-07-01 @ 21:40 EEST

Ако сте били там, можете да ни изпратите снимки, които да публикуваме.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди