изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 07:54 EET
Ново и необяснено: Силно главоболие по време на секс    
Здраве Първичните главоболия при секс имат две разновидности - при едното болката постепенно се засилва по време на интимността, а другото е като "експлозия" по време на оргазма



Два нови случая на силно главоболие по време на оргазъм при тийнейджъри озадачават учените. Досега са описани само два други.

Усещанията на 16-годишно момче и 18-годишно момиче хвърлят нова светлина върху странния, макар и не животозастрашаващ, феномен, пишат "Дискавъри нюз" и "Лайв сайънс".

Учените се надяват да разберат повече за този рядък (поне официално статистически) проблем, но имат и подозрения, че той може да е много по-разпространен, отколкото е известно.

Само в САЩ поне 1% от американците са изпитвали през живота си главоболие като неприятен и болезнен симптом по време на секс - т.нар. първично сексуално главоболие.

Около 50% от тях са страдали и от мигрена. Въпреки това обаче тези случаи остават мистерия засега.

Първичните главоболия при секс имат две разновидности

При едното болката постепенно се засилва по време на интимността, а другото е като "експлозия" по време на оргазма.

Според учените има вероятност при постепенното главоболие да става дума за съкращаване на мускули по време на сексуалната активност.

Що се отнася до внезапното, те са предлагали като обяснение особената чувствителност на кръвоносни съдове в мозъка към интимните занимания.

Двата случая с тийнейджъри, описани тази седмица в журнала за педиатрия (Pediatrics) са именно от тези два типа.

Момичето, което никога преди това не е имало главоболия, е започнало да изпитва лека до средно силна пулсираща болка в предната част на главата.

По време на оргазма тя се засилвала до остра и момичето развивало фотофобия (страх и чувствителност към светлината), фонофобия (към звуци) и чувствителност към движения.

Момчето пък изпитвало експлозивния тип главоболие точно в момента на оргазма. То определило болката като от 8-а степен по 10-степенна скала, като тя се характеризирала с усещания за пулсиране и разкъсване.

Болката се появявала от пет до 10 секунди преди кулминацията и затихвала между 10 секунди до две минути след това.

Момчето изпитвало тези главоболията независимо от сексуалната поза и начина на постигане на оргазъм (вкл. мастурбация). При него първичният тип главоболие спрял след няколко месеца.

При момичето пък симптомите се появили почти веднага, след като сменило противозачатъчните, въпреки че учените не са сигурни, че съществува зависимост между двете неща. Когато се върнала на старите хапчета, болките стихнали след около две седмици.

Мозъчен скенер не е разкрил аномалии при тийнейджърите,

което отхвърля възможността симптомите да са свързани с друга причина, като аневризъм, което да ги направи животозастрашаващи.

Тъй като досега са известни и описани само четири случая, вкл. новите, учените не са сигурни дали тези главоболия се срещат по-често при тийнейджъри или при възрастни.

Те допускат дори, че младежите може да споделят по-малко такива странни сексуални проблеми пред лекарите от неудобство.

Известно е, че проблемите отшумяват от няколко месеца до гидина. Междувременно те могат да бъдат предотвратени с медикаменти от рода на ибопруфена, вземани около 30 минути преди секс.

Учените се надяват, че лекарите сами ще питат тийнейджърите дали имат подобни оплаквания и така ще дадат гласност на проблема, който все още чака своето обяснение.

http://m.vesti.bg

6 начина за успокояване на болка без хапче

Мъжки манифест

Жените правели секс от скука

Признаха любовта за психическо заболяване

Топлинният удар - как, защо, кога?

10 неща, които не знаете за целувката

Интересни факти за секса

Вашето число според Линда Гудман

Българката – между секс богиня и секс скука

Мигрената е симптом при тумор на главния мозък

5 големи грешки, които допускаме при отслабване

Смяна на ролите – хищни жени, изморени мъже

Изневярата - по-добра от аспирин?!

Истини и лъжи за женския оргазъм

 


Сходни връзки

Ново и необяснено: Силно главоболие по време на секс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди