изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-04 @ 12:16 EEST
От Европа: ЕК може да отреже България заради записа на Борисов за Мишо Бирата    
Европейски съюзБългария и Румъния са на път да се провалят на първия си голям изпит от присъединяването си към ЕС на 1 януари 2007 г. с предстоящото публикуване на ключовите доклади за напредъка им по реформирането на правоприлагащите органи, пише европейският портал Euractiv.


Румъния е изправена пред безпрецедентни критики заради предполагаемите опити на новото й правителство да установи контрол върху демократичните баланси, а България е подложена на напрежение заради предполагаемите близки връзки между представители на правителството и организираната престъпност, предаде БГНЕС.

Румънският премиер Виктор Понта беше в Брюксел вчера, ден след като българският му колега също се срещна с ръководителите на ЕС. Политическите събития в България обаче показват, че както Букурещ, така и София не трябва да се надяват на добри новини от доклада по Механизма за сътрудничество и оценка, който ще бъде публикуван на 18 юли, коментира EurActiv.

Изданието отбелязва, че Висшият съдебен съвет уволни вчера съдия Мирослава Тодорова, която си спечели репутацията на най-острия критик на този орган, широко възприеман като инструмент на политици и на вътрешния министър Цветан Цветанов. Борисов нарече решението \"провокация\", целяща да се подкопаят усилията на правителството му да подобри имиджа на страната. Случаят с Тодорова илюстрира продължаващата борба за власт между изпълнителната и съдебната власт в България, които се обвиняват взаимно в обслужване на мафията, се казва в анализа.

Но самият Борисов наля масло в огъня, като заяви по време на среща с блогъри, че е автентичен записан телефонен разговор, в който той говори за необходимостта от \"защита\" на противоречив бизнесмен от митнически проверки (разговорът с Ваньо Танов за Мишо Бирата - б.р.).

Според непотвърдени информации ЕК била безкрайно обезпокоена от записите, в които самият премиер признава, че е наредил \"защитата\" от митнически проверки на бизнесмена Михаил Михов, пише още Euractiv . Говорителят Марк Грей заяви, че ЕК е напълно наясно с твърденията за подслушване на телефонни разговори, но не може независимо да заяви дали премиерът е признал, че думите му са верни.

Миналата година България беше залята от изтекли записи на подслушани разговори, които първоначално бяха насочени към вътрешния министър, а сега са съсредоточени към Борисов. Записите вероятно са били направени от ДАНС, но след това изтекоха във в. \"Галерия\", таблоид, свързан с Алексей Петров, спорна фигура, определяна от мнозина като най-могъщия враг на Борисов.

Ситуацията в Румъния, България и Унгария показва, че ЕС плаща цената за донякъде прибързаното си разширяване, като явно Съюзът е зле въоръжен, за да защити демократичните ценности, които проповядва пред страните, искащи да се присъединят към европейския блок, коментира и АФП. България е намесена в тази компания заради скандалното уволнение на съдия Мирослава Тодорова.

Очаква се въпросът за присъединяването на България и Румъния в Шенген да бъде включен в дневния ред на срещата на Съвета по правосъдие и вътрешен ред през септември. Но съдейки по различните изявления, направени неотдавна от политици, събитията в Румъния вероятно ще отложат вземането на решение за неопределено време, допълва европейското издание.

Преди дни дипломат, пожелал анонимност, коментира, че е възможен вариант, при който Европейският съюз да раздели България от Румъния в наблюдението върху правосъдието и вътрешните им работи.http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

От Европа: ЕК може да отреже България заради записа на Борисов за Мишо Бирата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди