изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:41 EEST
Уискито    
Любопитно Уискито не е само наука. То е и изкуство. Напитката се слави с петвековна история, която и до днес си оспорват Шотландия и Ирландия. Двете островни нации разпалено се борят за правото над първообраза на уискито и все пак може би везните клонят към ирландците, защото първата законна дестилерия на британските острови е отворила врати в Северна Ирландия.

Ирландците твърдят, че дестилацията като метод е донесена от техния Свети Патрик около 400-ата година сл. Христа, и че те научават по - късно шотландците как се прави уиски.  Думата “уиски” идва от келтското “uisge beatha” и означава “жива вода”. Терминът уиски обозначава широк спектър от силно алкохолни напитки, дестилирани от ферментирали зърна или зърнена смес и отлежали в дървени бъчви. Основните култури, от които се произвежда уиски, са ечемик, ръж, пшеница и царевица. Днес съществуват повече от двеста различни марки, които продават повече или по - малко отлежало и с различно алкохолно съдържание уиски. Но страните, в които основно се дестилира уиски, са Ирландия, Шотландия и САЩ.

„Irish“ етикетът означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Ирландия. По правило т.нар. Irish whiskey преминава през тройна дестилация, добива се от ечемик и други зърнени култури и отлежава между 5 и 10 години. Главното, което го отличава от скоча е, че при сушенето на ечемичния малц, от който се дестилира уискито, ирландците използват въглища вместо торф. По тази причина липсва опушеният вкус, характерен за напитката, произведена по шотландска технология.
Освен това вкусът на ирландското уиски е силно обогатен от аромата на бъчвата, в която отлежава. В зависимост от марката се използват бъчви, в които са се съхранявали шери, ром или бърбън.

„Scotch“ означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия (Scotland) и е запазена марка в целия свят. Само шотландското уиски може да има на етикета си думата „scotch“. Това е уиски, което е двойно дестилирано и отлежало поне три години. Двете основни разновидности на шотландското уиски са малцово и зърнено. В първата се прави вътрешно разграничение между четири типа, в зависимост от географското местоположение на дестилериите. Малцовото уиски се произвежда само от малцов ечемик, докато при напитките от втората група се използва немалцов ечемик и други зърнени култури, като пшеница и царевица. Докато първите се дестилират в крушоподобни казани, наречени pot still, то за зърнените се употребява устройство от две колони - column still. Комбинацията между двата вида ражда т.нар. смесени уискита, които на практика съставляват 95% от световния пазар на скоч.

„Bourbon“ Наименованието Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти, щата Кентъки, САЩ. Това е най - известният вид уиски, произвеждан в Щатите, който се отличава от всички останали по няколко ясно зададени показатели. Дестилира се от зърнена смес, в която задължително трябва да има 51% царевица - именно на това се дължи неговият сладникав вкус. За разлика от шотландските си и ирландски роднини отлежава в съвсем нови, обгорени дъбови бъчви, благодарение на които се получава и специфичният кехлибарен цвят. При уискитата, произведени в стария свят, се допуска добавянето на карамелен оцветител, но технологията на приготвяне на бърбъна не позволява включването на съставки, които променят цвета, вкуса или сладостта. Макар да не съществува официално правило, обвързващо напитката с конкретно място на производство, почти всички дестилерии за бърбън са разположени в щата Кентъки.  http://www.zadbara.com
Отвличането на булки става все по-модно в Румъния
Изобретиха сладолед с твърд алкохол
$3,7 млн. струва най-скъпата водка
5 коронни номера на гаджето ти, които трябва да научиш
Пет сандъка с шотландско уиски "Маккинли" и два сандъка с бренди на 100 години откриха в Антарктида
Руски професор създаде водка на хапчета
Шотландската компания, собственик на марката "Whyte&Mackay", търси 100-годишно уиски в Антарктида
113 години години уиски, цигари и освободени жени
Русенец изобрети газирана ракия
БУТИЛКА ДЖОНИ УОКЪР - ПРОДАДЕНА ЗА 20 600 ЕВРО НА ТЪРГ В ШАНХАЙ
Холивудските знаменитости се събличат голи и правят секс в лимузина


 


Сходни връзки

Уискито | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди