изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 02:44 EEST
10-сантиметрова хлебарка се появи в Казанлък    
Любопитно Казанлъчанин намери 10-сантиметрова хлебарка на улицата. "Гигантът" ще бъде изпратен в Пловдивския ветеринарен институт за изследване.

След като мъжът намерил хлебарката, веднага я занесъл на ветеринарна лекарка, стреснат от необичайната й големина, пише БГНЕС. Тя обаче не знаела за подобен вид и се заровила в екциклопедии и интернет да търси информация. За свое учудване не попаднала на описани, отговарящи на този екземпляр.

Засега не е ясно дали хлебарката е внесена със стока от чужбина или е мутирал вид на нашенските. В България се срещат три вида - черна, кафява и кафяво-ивичеста хлебарка.
Във Велико Търново се е появил и нов вид - тъмночервени и могат да летят, съобщи в края на септември Нова телевизия.

Най-голямата позната на хората хлебарка е "Macropanesthia rhinocerus", която обитава Австралия и достига тегло от 50 грама.

Открити са хлебарки, живели още преди 320 милиона години. Има куп митове около съществуването на досадните насекоми, един от тях е, че могат да оцелеят дори след ядрено планетарно изтребление. Хлебарките се появяват основно поради нуждата от вода, а не толкова заради нуждата на храна.
Живеят цяла седмица, след като им се отреже главата
. Женските могат и без самци, за да се възпроизведат.

Преди година бе показан робот, създаден от български учени, чийто "мозък" е... южноамериканска хлебарка. Тя го задвижва, като върти топче за пинг-понг. Докато роботът се движи и възникне препятствие, съответният сензор включва вентилатор. И тъй като хлебарката не обича да й подухват, се стреми да завие в противоположна посока.
http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

10-сантиметрова хлебарка се появи в Казанлък | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди