изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 06:04 EET
ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА    
НовиниСпоред сеизмолозите мощно земетресение от седма степен по скалата на Рихтер може да разлюлее Румъния всеки момент. Прогнози за мощно земетресение във Вранча всяват смут в България. Земята е акумулирала твърде солидно напрежение, което се готви всеки момент да бъде освободено под формата на мощно земетресение, съобщи румънския вестник „Евентиментул зилей”, цитиран от БЛИЦ




Сеизмолозите, на които се е позовала медията, посочват, че до края на годината се очаква много силно земетресение за разлюлее страната, подобно на унищожителния трус от 4 март 1977 г. Тогава земната стихия разтресе цяла Северна България, като само в Свищов бяха убити над 100 души.

Според директора на Националния иститут по геофизика в Румъния Мирча Радулиан, Вранча е много активна зона, която е силно заредена тектонично в момента. Възможно е да се предизвика трус с магнитуд над 7-ма степен.

Трус с подобна мощност има малка вероятност да достигне до територията на България, заяви проф. Бойко Рангелов от Геофизичния институт на БАН пред в. „Телеграф”. Земетресението със сигурност ще се усети в почти цялата страна, но разрушения и жертви са малко вероятни.

Другото което е, че не може точно да се каже кога ще се случи подобен трус. за огнището във Вранча е характерно, че то мълчи дълго време, а след това освобождава ужасяващи трусове. Досега е имало подобни мощни земетресения през 1940, 1977, 1986 и 1990 г., което не предопределя някаква цикличност, заяви българският сеизмолог.

Наистина, че огнището мълчи вече 22 години и натрупва напрежението, но това не е признак, че унищожителното земетресение ще бъде точно в последните два месеца на 2012 г.

Огнището във Вранча се характеризира с много голяма дълбочина – до 150 км. В света има само още едно подобно огнище, това в Хиндукуш. Ето защо трусовете от подобен епицентър се усещат на огромна територия.

Калинка Петрова
www.blitz.bg

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА
10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ



 


Сходни връзки

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди