изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:53 EEST
Земята се среща рекордно близо с астероид    
НовиниТази нощ край Земята на рекордно близко разстояние ще прелети астероид с диаметър 45 метра. Специалистите от НАСА са категорични, че опасност от сблъсък няма.

Американската космическа агенция НАСА ще предава на живо рекордното приближаване до Земята на астероида 2012 DA14, предвидено днес за 21 часа и 24 минути българско време, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Учени и специалисти ще коментират снимки на астероида, които ще бъдат получени в реално време с помощта на астрономическата обсерватория в Австралия и от телескопа в космическия център "Маршал" в гр. Хънствил, щата Алабама. НАСА ще предложи на всички желаещи да проследят събитието заедно с професионалните астрономи, като припомни, че астероидът не представлява заплаха за планетата, нито за МКС или за телекомуникационните спътници в нейната орбита.

Астероидът е с диаметър 45 м и маса 130 хиляди тона. Откакто се правят наблюдения, той е най-големият, който ще премине толкова близо до Земята - на около 27 500 км, уточни "Ню сайънтист". Тази дистанция е десет пъти по-малка от разстоянието между Земята и Луната и по-близка от пояса спътници, намиращи се на геостационарна орбита. Скоростта му ще е 8 км в секунда - осем пъти по-бърза от куршум. Най-много той ще се доближи до планетата ни над Индонезия в 19,24 ч. по Гринуич (21,24 ч българско време). В тъмното при ясно небе астероидът ще се вижда с бинокъл.

Риск от сблъсък няма, но доближаването дава възможност астероидът да бъде наблюдаван и повърхността му да бъде картографирана с радар. Така астрономите ще могат да определят формата и въртенето му, а оттук и траекторията му. Това беше направено в края на 2011 г. с астероида 2005 YU55, който не беше на толкова малко разстояние, но беше много по-голям - с диаметър 400 м.

"Астрономите очакват земната гравитация да промени орбитата на астероида и тя да се доближи до Слънцето. Това означава, че надали ще тръгне към нас отново през следващите 100 години" - каза Ейми Мейнзър от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Астрономите очакват също да регистрират спектъра на астероида. Отразената светлина дава информация за химикалите и може да разкрие неговия състав. Това ще е полезно за изследването на всички обекти, близки до Земята. Астероиди с подобен размер преминават край Земята веднъж на 40 години, а се сблъскват с нея на 100 000 до 200 000 години. Подобен сблъсък би заличил град колкото Лондон, а щетите ще са колкото от 1000 атомни бомби като тази над Хирошима.

Същевременно американска компания оцени ресурсите, които могат да бъдат добити от астероида на 195 милиарда долара. Според експертите от "Deep Space Industries", ако астероидът съдържа 5% вода, то преработката й в ракетно гориво би дала печалба от 65 милиарда долара. Ако 10% от масата му съдържа желязо, никел и други метали, то това би донесло печалба от 130 милиарда долара.

Астероидът 2012 DA14 беше открит миналата година от испански зъболекар, почитател на астрономията.

Намериха 3 отломки от метеорита, броят на ранените расте - 514 души (видео)

Земята ще има близка среща с астероид

НАСА: Не се отпускайте, Краят идва през 2013!

Астероид бръсне покрай сателити

ТОКУ-ЩО СЕ РАЗМИНАХМЕ С КАТАСТРОФА НА ЧОВЧЕСТВОТО

Какво вещае космическата 2013 година

Астероиден апокалипсис през 2040 г.

 


Сходни връзки

Земята се среща рекордно близо с астероид | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди