изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:57 EEST
ДОБРИЧЛИЙКА ПОЧИНА ОТ ПТИЧИ ГРИП    
Здраве66-годишна жена от Добрич почина от свински грип. От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че тя заболяла около седмица преди хоспитализацията. Имала повишена температура - 39 градуса, прогресиращ задух, кашлица с оскъдна експекторация, отпадналост и болки в гърдите. На 30 януари е прегледана в къщи от личния лекар, предписана е симптоматична терапия и насочена с медицински направления за консултативни прегледи с кардиолог и ендокринолог.

Следващият преглед бил извършен на 31 януари в Спешно отделение на МБАЛ-,Добрич и хоспитализирана в Първо вътрешно /кардиологично/ отделение с диагноза Сърдечна недостатъчност в крайно тежко увредено общо състояние. На  1 февруари, поради прогресивно влошаване на състоянието, болната е приведена в ОАИЛ за интензивна терапия и подпомагане на дишането с диагноза Двустранна пневмония, Остър респираторен дистрес синдром, Остра дихателна недостатъчност. На 5 февруари въпреки проведената интензивна терапия, пациентката е починала.
Проведени са поредица от консулти със специалисти, включително и от Варна. В лечението е включен и антивирусен препарат Тамифлу. Взети са проби в МБАЛ–Добрич, за изследване и изпратени в Националната референтна лаборатория по Грип и ОРЗ в. София, които са с положителен резултат за грипен вирус тип А Н1N1, или по-популярен като свински грип.
При епидемиологичното проучване е установено, че жената е с придружаващи заболявания: от 15 години с Хипертонична болест III ст. Хипертонично сърце, от 6 години със Захарен диабет II тип, диспансеризирана при пулмолог с диагноза Хроничен бронхит. Затлъстяване.
Пациентката  попада в групата с най-висок риск от усложнения след грипна инфекция поради придружаващите хронични заболявания и потърсената медицинска помощ около седмица след появата на симптомите на заболяването, обясняват от РЗИ. НДТ


 

 


Сходни връзки

ДОБРИЧЛИЙКА ПОЧИНА ОТ ПТИЧИ ГРИП | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДОБРИЧЛИЙКА ПОЧИНА ОТ ПТИЧИ ГРИП
Автор: Anonymous да 2013-02-16 @ 11:52 EET
Защо не е хоспитализирана още след първия преглед или след консултите с ендокринолог и най-вече с кардиолог?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.22 секунди