изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 08:01 EEST
Евгения Харитонова е новият председател на ДКЕВР    
Новини

Правителството в оставка определи Евгения Харитонова за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщиха от правителствената пресслужба. Тя ще наследи на този пост посочената от Бойко Борисов скандална Юлиана Иванова, която се задържа начело на ДКЕВР броени дни, след като стана ясно, че е развивала незаконна търговия.



Харитонова ще довърши мандата на подалия оставка председател на Комисията Юлиана Иванова, който изтича през септември 2014 г. Съгласно Закона за енергетиката председателят и членовете на ДКЕВР се освобождават предсрочно само при изрично посочените в Закона хипотези. В конкретния случай е налице една от тях, а именно – подадено писмено искане за освобождаване. Предвид това е налице необходимост от своевременно избиране на председател на ДКЕВР при спазване ограниченията и изискванията на закона.

Евгения Харитонова до момента е заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика. Завършила е електроинженерство в Техническия университет в София. Има следдипломна квалификация по програма за управление в икономиката и енергетиката в УНСС и A.T. Karney (Дания). През 1995 г. и 1997 г. специализира в Световната банка, а през 1999 г. в PAI и University of Bath, Лондон. През 2003 г. се обучава и в Академията за международна икономика в Берлин.

Професионалната си кариера Евгения Харитонова започва през 1972 г. в \"Техенерго\" ЕАД. Заемала е и ръководни длъжности в Националната електрическа компания. През 1999 г. заедно със свои колеги създава Държавната комисия за енергийно регулиране. От 2010 г. до 15 май 2012 г. е член на ДКЕВР.

БГНЕС припомня, че на 28 януари 2013 г. правителството освободи Ангел Семерджиев от председателския пост в ДКЕВР и определи Андон Роков да ръководи регулатора до избирането на титуляр. До смяната се стигна след забавянето в разработването и приемането на подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

В тази връзка Ангел Семерджиев подаде искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на ДКЕВР. По-късно за председателския пост в ДКЕВР Бойко Борисов назначи Юлиана Иванова, но той й поиска оставката броени дни след назначението, заради участието на Иванова във фирма, развивала незаконна търговска дейност. Стана ясно, че Иванова продавала незаконно цигари. \"Да станало е, било е грешка на моите юристи, които са се занимавали с това, тъй като явно не са намерили тази законова рамка за продажбата на цигари в интернет обществото и това беше още снощи коригирано\", оправда се Иванова. Междувременно дни след това всички членове на ДКЕВР подадоха оставки. Така зейна огромна пропаст в държавния регулатор в дните на масови протести срещу монополите и лошото управление. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Евгения Харитонова е новият председател на ДКЕВР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди