изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-06 @ 17:00 EEST
Секс и шпионаж: НАТО води регистър на неомъжените секретарки    
По света Съблазняването е част от работата на разузнавача, е убеден историкът Х. Кийт Мелтън, като прави кратка справка на най-горещите сексистории в разузнаването пред сп. Форин полиси. Разказът на историка Мелтън започва с кратката история, че попитали шефа на съветското контраразузнаване Олег Калугин защо толкова руските шпиони използват секса в разузнаването, а той простичко отговорил: У вас, в Америка, се казва стани (stand up) за родината, а у нас, ние просто казваме на нашите жени легни (lay down) за родината. Кейт Мелтън в момента е в борда на директорите на Шпионския музей във Вашингтон.

Макар за мнозина думите “шпионин” и “секс” на първо място се асоциират с Джеймс Бонд, но в реалния живот съблазняването също се използва за целите на разузнаването.

Един от най-прочутите епизоди се случва през 1963 г., в разгара на Студената война. Великобритания тогава от собствен опит научи, че когато смесиш шпионаж със секс, даже най-добрите планове могат да се провалят. Британската служба МИ 5 успя да свърже руското военноморско аташе Евгений Иванов с танцьорката Кристин Килър, която с лекота омайвала мъжете. Лятото на същата година британският министър на отбраната Джон Профюмо я вижда да плува гола в басейна и също се влюбва в нея.

Мелтън описва създалата се ситуация по следния начин: “Министърът на отбраната и руското морско аташе имат връзка с една и съща жена. Това нямало да доведе до нищо добро”. След като Профюмо отхвърля в парламента обвиненията да е имал отношения с Кристин, тя изпраща неговите любовни писма във вестник “Експрес”. Профюмо подал оставка, а консервативното правителство на Харолд Макмилън пада.

В САЩ също е имало подобни скандали на най-високо равнище. Например със заподозряната източногерманска шпионка Елън Ромич,
“момиче на повикване” от вашингтонския клуб Quorum, често използван от политиците. Според слуховете Ромич успяла да завърти главата дори на американския президент Джон Кенеди. Макар стопанинът на Белия дом да е имал много такива връзки, тази особено разтревожила неговия брат Робърт. Той се погрижил Ромич да бъде екстрадирана в Европа, за да не проговори, както и се налага директорът на ФБР Джей Едгар Хувър да прекрати разследването.

Но всепризнатият майстор по тънката част бил директорът на източногерманското разузнаване Маркус Волф. Той е изпращал мъже агенти – т.нар. ромеовци - там, където е имало интересни обекти – например в щаб квартирата на НАТО, за да се запознават със секретарките.
Според Волф, за да вербуваш жени, е било необходимо те да идват при теб, а не обратното. “Ти си в центъра на внимание, ти купуваш напитките, ти се шегуваш. Ти си сърцето на купона. Жената е привлечена от теб и това облекчава много работата”.

Следващата стъпка е развитие на отношенията. Агентът е предлагал брак, а след това е признавал, че е шпионин, но е казвал, че работи за приятелска страна, например Канада. След това е обяснявал, че ако съпругата не му даде информация, която да удовлетвори началството, ще го отзоват, разрушавайки техния скъпоценен брак. До 1978 г. източногерманското разузнаване е успяло да вербува с помощта на “Ромео” най-малко 53 дами. От 1980 г. НАТО започва да води регистър на неомъжените секретарки и да следи те да не сключват брак с източногермански шпиони.

С приключването на Студената война сексшпионажът не е изчезнал. Точно преди три години ФБР арестува в Ню Йорк десет руски шпиони. Най-известната от тях беше Анна Чапман, която използвала своя брак с британец, с когото се запознала в лондонска дискотека, за да получи британски паспорт и с него да влезе в САЩ.

Мелтън разказва, че по късно при разпитите нейният мъж Алекс е питан дали не е забелязвал нещо странно. “Всеки път, когато й звънях на мобилния, тя ми отговаряше от уличен телефон, но тогава това не ми правеше впечатление”, отговаря той. На въпроса как стоят нещата по тънката част в САЩ Мелтън отговаря: “Според официалните изявление ние не просто не одобряваме това. Ако някой го прави, най-вероятно ще се лиши от достъпа си до информация. Така че това не е нашият метод”, заключава историкът пред Форин полиси.

Легендарният Маркус Волф споделя пред Мелтън, че добрият “Ромео” трябва да притежава три главни качества: симпатична външност, умението да бъде център на вниманието и умението да слуша, за да бъда приятен събеседник за дамите. По този начин всяка жена била готова да общува и споделя с него всичко най-съкровено.

Цифровият век превръща секса в още по-мощен инструмент за шпионаж. “В цифровия свят най-важното не е сексуалната връзка. Днес въпросът не е в компрометирането, а в достъпа”, смята Мелтън. Той илюстрира това със следното учебно видео, създадено от отбранителната индустрия: “Жена се запознава с мъж в бар, сипва нещо в напитката му, а след това двамата отиват на хотел. Когато той заспива, жената инсталира шпионски програми на неговия компютър и чете кореспонденцията му”. “Неограниченият достъп до лаптопа и мобилния телефон дава неограничени възможности”, предупреждава Мелтън. / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Секс и шпионаж: НАТО води регистър на неомъжените секретарки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди