изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 17:12 EEST
Адвокатът на Сумиста: Цветанов взел Ася Петрова на 1-месечната си командировка в САЩ    
ИнтервютаСпоред информации в медиите главният прокурор Сотир Цацаров така се ядосал на заместничката си Ася Петрова, че в аванс е взел решение да я откомандирова във Варненския апелативен съд, за да си оправя на втора инстанция бакиите около прословутото Шуменско дело срещу “Килърите”, приключило с доживотна присъда на Петър Стоянов – Сумиста, известен още и с втория си колоритен прякор - Вожда. Пред “ШОУ” неговият адвокат Никола Беров не беше учуден от яда, обзел обвинител № 1 на Републиката.

- Адвокат Беров, вярно ли е това, което се пише в медиите за делото “Килърите”?
- Сигурно, не съм учуден. Защото делото в Шумен беше фарс, пълен с абсурди!

- Какви например?
- Ами Петър Стоянов имаше обвинение само за убийството на Юри Галев по внушение на Цветан Цветанов, който твърдеше, че за това имало предостатъчно доказателства. Само че обвинението още не е внесено в Софийския съд, а Цветанов тръбеше наляво и надясно, че Софийският апелативен съд не се е съобразил с “предостатъчните доказателства”. Да, ама станаха три години оттогава – ако ги имаше, делото трябваше да бъде внесено в съда. Според мен няма и да го внесат, защото по мое мнение няма никакви доказателства.
- Как тогава в Шуменския окръжен съд му лепнаха доживотна присъда?
- Те го осъдиха по други обвинения, но най-абсурдното беше, че там съдът коментира sim-картите, които били закупени за убийството на Юри Галев. Абсурдно е да се коментира доказателство по друго дело, което изобщо не е влязло в съда!

- И какъв е скандалният казус с тези карти според вас?
- Шуменският съд твърдеше, че те са използвани при убийството на Юри Галев.

- Всъщност шуменските магистрати как успяха да осъдят Петър Стоянов на доживотен затвор?
- Осъдиха го за убийството на адвоката Лупов, на бизнесмена Румен Рачев и дясната ръка на Христо Ковачки - Борислав Георгиев. Но и в тези три случая има такива

абсурди

че Апелативният съд във Варна да върне делото за ново разглеждане.

- Кои са пък тук абсурдите?
- Например, твърдението, че за убийството на Борислав Георгиев Васил Костов - Кеца, заедно със Сумиста са подпомогнали някакво неизвестно лице, което е извършило престъплението. Това е правен абсурд, това е недопустимо в наказателното право – не може да има подбудител и помагач на неустановено лице! Най-смешният абсурд обаче е, че първоначално обвинението твърди, че убийството е извършено в кв. “Люлин”, бл. 411, и това действително беше така, а после, не знам защо, приеха, че то е станало в кв. “Младост”... Обвинението е пълно с подобни глупости! Как може то да твърди, че картите, които са използвани при убийството на Юри Галев, след това са използвани и при убийството на Румен Рачев в Шумен?! Убийството на Галев е през 2010 г., месец юли, а онова на Рачев е извършено много преди това – през 2009 г.!? Една година преди закупуването на картите! И откъде накъде Шуменският съд ще се занимава с “доказателствата”, събрани по съвсем друго дело?!...

- Напоследък в медиите се появиха и други пикантни информации – например това, че Сумиста се е познавал с Маджо, работил е за Бай Миле, след това за Маргините и т.н.
- За Маджо не знам според мен това са глупости. Но специално за Маргините обвинението още от самото начало се опита да насочи нещата, към това, че бил работил за тях. Като видяха обаче, че по тая линия не може да се търси абсолютно никаква пряка връзка с обвиненията срещу него, защото дори да предположим, че е така, навремето Маргините едва ли са и сънували, че Сумиста ще бъде обвинен за такива престъпления.

- Все пак връзка има, навремето Маргините са му дали да управлява няколко техни заведения...
- Няма такова нещо! В обвинителния акт прокуратурата твърди единствено и само, че

Стоянов се е познавал със Сретен Йосич и Бай Миле

Но видяха, че и това е афиф работа. Сумиста се познава с много хора. Колкото до връзката с убийството на Бай Миле на всичко отгоре, доколкото знам, Петър Стоянов и вдовицата на Бай Миле Силвия Панагонова по-късно направиха обща фирма...

- Именно. Твърди се, че Панагонова и Юри Галев са сблъскали интересите си около разпространението на наркотици в района на Боровец.
- Това са пълни глупости! Знам откъде идват. От заблудата, че кум на Сумиста е бил Сретен Йосич. Това изобщо не е вярно! Негов кум е бизнесменът Труфчев, който няма нищо общо с тези среди.

- Говори се, че Сумиста изгорял с 2 млн. евро от обрания трезор на бул. “Евлоги Георгиев”. Откъде толкова пари?
- Не е имал никакви пари в този трезор. Колкото до запорираните му сметки, това са дребни суми на фирмите, с които е работил – “Веста”, една друга за бутилиране и доставка на минерална вода и т. н. Просто жълти стотинки. Ако имаше милиони, досега службите отдавна да са ги намерили.

- Сега ще ви задам най-деликатния въпрос. Вярно ли е, че Цветан Цветанов е заплашил Сумиста, че “ако не работи за ГЕРБ, ще му се случи случка”?
- Вярно е. Това той го заяви и пред Шуменския съд.

- По какъв начин го заяви?
- Ами каза, че му пращали хабери да се включи, да подпомага ГЕРБ - нали разбирате какво означава това...

- Рекетират го елегантно?
- Ами предполагам. Дали да внесе пари, дали да участва в техния частен ГДБОП, дали да приема, събира и пренася пари от точка А до точка Б - не знам, но той е отказал да се ангажира с подобни неща.

- Говори се и за директна среща между него и Цветан Цветанов?
- Да, такава действително е имало. Но не е била уговорена. Станала е в гранд хотел “Варна” и

по ирония на съдбата – в деня, когато убиха Юри Галев

Стоянов е бил на конгреса на Европейската федерация по сумо, Цветан Цветанов, не знам по какъв повод, случайно или не, също се е оказал там. Срещнали са се в ресторанта на хотела. Разговорът е продължил само три минути. Какво са си казали през това време, Стоянов никога не ми е казвал. Тази среща е факт, въпреки че Цветан Цветанов публично я отрече.

- Кога става това?
- През 2010 г., на 26 или на 27 юни.

- И ако хипотетично предположим, че именно на тази среща Сумиста е отказал да работи за ГЕРБ, вие като негов адвокат можете ли да направите една хронология на случките, които му се случват?
- Има известна логика във въпроса ви, защото след тази среща го арестуваха за убийството на Юри Галев и т. н.

- Вярвате ли, че има поне зрънце истина в мълвата за особените отношения между Ася Петрова и Цветан Цветанов?
- Аз мога да съдя за това само от факта за командировките в САЩ. Не знам какви са причините да бъде командирован с вътрешния министър един окръжен прокурор за цял месец...

- Заедно?
- Да, заедно. И това става, докато се гледа делото в Шуменския окръжен съд – миналата година, септември месец. За интимната връзка не знам, но връзката между изпълнителната власт в лицето на Цветан Цветанов и прокуратурата е очевадна.

- И сега какво? - Цацаров ще я откомандирова във Варненския апелативен съд да си оправя бакиите?
- Тя вече веднъж беше “откомандирована” в Шумен и две седмици след това излязоха мотивите по решенията на делото, които бяха пълен абсурд. Тогава беше окръжен и наблюдаващ прокурор по Шуменското дело.


Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Адвокатът на Сумиста: Цветанов взел Ася Петрова на 1-месечната си командировка в САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди