изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:19 EEST
Българин от Украйна проучва откриването на гроба на Аспарух    
По светаСофия. Българинът от Украйна Иван Петрович Ангелов проучва откриването на гроба на Аспарух, съобщи електронният в. „Целокупна България”, орган на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и Асоциацията на българите по света.

54-годишният инженер-строител е потомък на бежанци от Стара Загора в Украйна преди 150 г. Случайно той попаднал на отчетния доклад на украинския археолог Владимир Автономович Гринченко, който обявил през 1930 г., че е направил откритие – научната му експедиция е попаднала на гроба на кан Аспарух – третия син на великия български владетел кан Кубрат. Тогава ученият е на 30 години. Древният тангранийски храм бил с големина 71 метра на 51 метра и се намирал в малкото по това време селище Запорожие, което не след дълго се превръща в индустриален център. Скоро след откритието си, Гринченко е хвърлен от Сталин в затвора, където остава няколко години. А когато е пуснат на свобода живее кратко и не успява да докаже тезата си.
В доклада си обаче той записал, че във височайшата гробница той и екипът му открили златно стреме, оръжие със същите знаци, като на сабята на Аспарух. Намерен е и златен лъв, със същите размери и очертания, като този на кан Кубрат. Сред археологическите трофеи имало много златни, сребърни и метални предмети, някои от които отишли в различни украински музеи, а други били загубени. Сред най-ценните находки е Сребърен орел, на чиито гърди със старобългарски руни е изписано името Исперих.
Други учени, сред които българският археолог Георги Костов, и украинската му колежка Злата Александрова Лвова, също са поддържали тезата, че откритият гроб е на Кан Аспарух. За съжаление обаче, са си отишли от този свят, преди да успеят да защитят научните си тези. Немалко украински археолози, като Георги Шаповалов например, поддържат друго мнение – че откритите останки от височайшо погребение са на княз Светослав.
Иван Ангелов успял да издири дъщерята на Владимир Гринченко – Светлана, за да разбере повече подробности около разкопките. Той се добира до картата за разкопки на Гринченко, съхранявана от Института по геология. Така открива точното място на Аспаруховия гроб. Оказало се, че в земята не са останали никакви исторически находки, а самото място се намира в двора на огромния завод Запорожкокс.
С разрешение на официалните власти и собствениците на завода на 12 декември 2010 г. Иван и други родолюбиви българи, успяват да сложат мемориална плоча, на която е отбелязано, че тук археологът Владимир Гринченко е открил гроб на представител на рода Дуло. Знакът на известния български род също е намерил място на обелиска. Около паметната плоча са наредени 33 камъка, които символизират 33-мата войници, загинали в тежко сражение с хазарите заедно с Аспарух в битката при остров Хортица. Броят на камъните отговаря и на броя на 33-те български села в Запорожието. „В центъра на град Запорожие, в близост до сградата на областната администрация, с разрешение на официалните власти сложихме паметна плоча на Аспарух, украсена с бронзов бюст. Лицето и характерната плитка на древния български пълководец са изваяни от украинския скулптор Алексей Башкатов, мустаците са мое дело”, разказа с вълнение Иван Ангелов. Той се надява и други съвременни учени, археолози и историци да се произнесат по казуса за гроба на кан Аспарух.
По повод 150-годишнината от преселението на българите в Таврия, Иван Ангелов и Анатолий Велчев правят 1000-километров велопоход из България. Вече са минали повече от половината път.
Очаква се на финишират в края на месеца във Варна, откъдето тръгнаха на 5 август т.г. Двамата бяха изпратени на дългия пробег с водосвет, организиран от Асоциацията на българите по света, чиито членове са двамата родолюбци. На два български флага събират подписи от представители на държавни институции и обществени организации. Единият трикольор ще отиде в Областната организация на българите в Запорожието, а другият – В българското неделно училище.


На снимката: Председателят на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) акад. Григор Велев сложи подпис на българските трикольори, които носят участниците в 1000-километровия велопоход по повод 150-годишнината от масовото преселение на българи в областта Таврия, в днешна Украйна. Иван Анреев и Анатолий Велчев получиха като подарък от БАНИ „Българска национална история”, том. 1., издаден от академията.
 


Сходни връзки

Българин от Украйна проучва откриването на гроба на Аспарух | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди