изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 13:35 EEST
Цонко Цонев: Няма основания за дело срещу България за ветрогенератори в района на Калиакра    
Интервюта Кметът на община Каварна Цонко Цонев коментира в интервю за Агенция „Фокус” заявеното намерение от страна на Европейската комисия да съди страната ни заради силната концентрация на ветрогенератори в района на Калиакра

Фокус: Г-н Цонев, стана ясно, че Европейската комисия има намерение да заведе дело срещу България в Европейския съд като мотив за това нейно решение са огромните разрешения и концентрацията на ветрогенератори в района на Калиакра. Какъв е вашият коментар като кмет на община Каварна?
Цонко Цонев: Доколкото разбрах, мотивите на Европейската комисия се базират на намерението за изграждане на бъдещ парк от 95 генератора и ваканционно селище от 150 къщички около Калиакра. Нека първо да е ясно, че въпросният парк от 95 перки се намира в зона Смин, Дуранкулак. Това не е зона Калиакра. Трябва да се знае, че зона Калиакра се намира и е определена от Министерство на околната среда и водите между Каварна и Шабла. Тази зона обхваща Каварна, Българево, Свети Никола, Тюленово и Шабла. В зона Калиакра няма нито един бъдещ проект за 95 ветрогенератора и отново повтарям, че подобен проект засяга зоната на село Смин. По отношение на въпросните 150 къщи, ако е това, което предполагам, ще обясня, че в община Каварна преди седем години имаше инвестиционно намерение за строеж на комплекс от 150 къщи. Този проект пропадна още преди седем години. Тази земя е земеделска и в момента върху 900 декара по европейска програма се прави овощна градина. Никой не ме е питал за информация относно тези два случая дори и като кмет на община Каварна. Ако бяха поискали някаква информация от мен, аз веднага щях да изясня на Министерство на околната среда и водите и на Европейската комисия, че няма такъв проект за 150 къщи. Щях да отбележа, че този проект е от преди седем години и дори е само инвестиционно намерение. Ако бяха погледнали в кадастъра, щяха да видят, че на територията на цялата община такъв проект не съществува, земята е земеделска и върху нея сега се прави 900 декара овощна градина.
Фокус: Доколко община Каварна има правомощия и право на глас по отношение на поставянето на ветрогенератори?
Цонко Цонев: Разрешенията за ветрогенератори минават през всички инстанции и в общината постъпват едва, когато вече всичко е разрешено и направено. Това разрешение минава първо през всички държавни институции и ние тогава го виждаме.
Фокус: Като кмет на община Каварна смятате ли, че има силна концентрация на ветрогенератори в района на Калиакра и като цяло на Каварна?
Цонко Цонев: Напълно нормално е в тази част на България да има наличие на ветрогенератори, тъй като вятърът е устойчиво силен. Природните условия в района разрешават поставянето на ветрогенератори.
Фокус: И това по-никакъв начин не нарушава природното равновесие?
Цонко Цонев: На територията на община Каварна има два парка от ветрогенератори. И двата парка имат радари. Тези радари спират перките, когато към тях се приближат птици. Това е един изключителен парк и за последните четири години, откакто работи паркът, са загинали само две врабчета. Не бе обжалвана от еколози и оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и те счетоха, че е достатъчно защитена екологичната обстановка.
Фокус: Какво е обобщението, което може да направим по случая?
Цонко Цонев: Трябва да е ясно, че като се цитира трябва да е ясно кое е зона Калиакра и да се знае, че тя е между Шабла и Каварна и няма нищо с Дуранкулак. От друга страна аз като кмет съм изключително отворен и благонамерен кмет към всички институции, включително и към МОСВ и към министър Искра Михайлова и нека те просто да се допитат до нас за информация. Тогава аз шях да им покажа с документи, че такова нещо не съществува, да им дадем скица на имота и те сами да видят, че става дума само за земеделски земи. Говори се за някакви процедури, които щели да ни вкарат в Европейския съд и т.н., но никой не поиска информация от нас самите. Това е несериозно. Това ще бъде страшно смешно дело и когато се окаже в съда, че става въпрос не за 150 къщи, а за овощна градина и такова нещо никога не е съществувало като проект, а е било само инвестиционно намерение, те ще олекнат всички. Нека да разкажа какво точно се случи. Преди седем години инвеститор внесе проект за 150 къщи около Калиакра. Този проект не мина и съответно статутът на земята не беше изменен. Самите еколози видяха, че има такъв проект и веднага пуснаха донос в Брюксел без да се поинтересуват после какво е станало. И фактически то нищо не стана – имаше едно инвестиционно намерение, което си умря, загина и земята си остана земеделска. Обаче в архивите на РИОСВ – Варна и специално на Европейската комисия това нещо от седем години си стои като това, което те са подали. От тогава никой не се е поинтересувал какво е станало и седем години инициират, но никой нищо не казва. Аз направих бърза справка за пет минути и разбрах, че такъв проект е имало един единствен в България и той не е реализиран.
Фокус: Освен този парк от 95 ветрогенератора и 150-те къщички, има ли нещо друго, заради което Европейската комисия би могла да заведе дело срещу страната ни именно заради концентрация на ветрогенератори в района на Калиакра?
Цонко Цонев: Нямам представа. Информацията за тези 95 генератора и за 150-те къщички изкочи от миналата година.
Фокус: Като кмет на Каварна Вие смятате, че няма концентранция на ветрогенератори?
Цонко Цонев: Аз не съм специалист, но фактите говорят, че за единия вятърен парк има загинали само две врабчета и един подхвърлен пеликан за четири години. Нека сами да прецените дали има концентрация и дали тази концетранция пречи на птиците. Моят призив към институциите е – „Питайте”. Защото ако бяха питали през последните шест години, сега щяхме да изясним, че няма 150 къщи, а има овощна градина.
Ванина НЕДКОВА
 


Сходни връзки

Цонко Цонев: Няма основания за дело срещу България за ветрогенератори в района на Калиакра | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Цонко Цонев: Няма основания за дело срещу България за ветрогенератори в района на Калиакра
Автор: Anonymous да 2013-10-18 @ 08:48 EEST
Очебийно е,че Цонко си е напълнил мангалската гушка!
Цонко Цонев: Няма основания за дело срещу България за ветрогенератори в района на Калиакра
Автор: Anonymous да 2013-10-18 @ 17:47 EEST

Ала-бала, в София са големите пари, там се решава всичко. Ако мислиш, че можеш с Цонко да вдигнеш ветрогенератор на държавна земя без София, далеч си от истината.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.58 секунди