изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:04 EEST
Вижте организаторите на терористичния акт във Волгоград    
По света Взривилата се в руския град Волгоград смъртница е трябвало да отпътува за столицата Москва, но след скандал с мъжа си Дмитрий Соколов тя е решила да се взриви в автобуса.

Според версията на следствието, Асиялова е планирала терористичния акт заедно с мъжа си, приел наскоро исляма (в близкото минало студент по горско стопанство), и двама граждани на Дагестан. Според плана на екстремистите, Дмитрий Соколов и Наида Асиалова е трябвало от Дагестан да отидат в Москва и там да организират кървавата баня.

В Москва са ги чакали 25-годишният Руслан Казанбиев и 25-годишния Курбан Омаров, които вече се издирват за организирането на двоен терористичен акт през май 2012 г. в Дагестан. Тогава загинаха 14 души, около 100 бяха ранени.

В момента полицията е обявила за издирване тримата основни заподозряни в организирането на терористичния акт във Волгоград. Снимки на Дмитрий Соколов, Курбан Омаров и Руслан Казанбиев са разпратени до всички управления на полицията в страната.

Специалните служби за установили и лидера на бандата, организирала атентата. Той е 29-годишният Арсанали Камбулатов, оглавяващ терористична групировка в Дагестан. По данни на службите, Камбулатов е станал лидер на групата преди около половин година. Той е отговорен за редица големи терористични актове в Махачкала.

Дмитрий Соколо е негов помощник. Смята се, че именно той е подготвил шахидския пояс за взрива във Волгоград. Във Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) са на мнение, че екстремистите много внимателно са планирали своите действия. За това говои почеркът на взривното устройство и самоличността на камикадзето. 

В базата данни на МВР на Дагестан Асиялова фигурира като успешен вербовчик на младежи за отряди на екстремисти и терористи-камикадзе. Един от вербуваните от нея е Дмитрий Соколов. Соколов се е родил в Красноярск, живял е и в московския Долгопрудний. По оперативни данни, именно в Москва той е навлязъл в средите на ислямистите. Затворен в себе си и подложен на влияние, Соколов се влюбил в Наида, която била с 10 години по-възрастна от него. Той приел исляма и започнал да посещава московските джамии в търсенето на радикално настроени миряни. Заедно с Асиялова, Дмитрий е посещавал курсове по арабски.

След един от уроците миналата година Дмитрий изчезнал. Родителите се опитали да го открият чрез организацията Lisa Alert и дори с помощта на трелевизионната програма „Чакай ме“, но усилията им не дали резултат.

Предполага се, че Соколов се е укрил в Дагестан, където е преминал курс по боравене с взривни устройства и е подготвил два взрива в Махачкала през май и август тази година. През това време Аида е звъняла на родителите му и ги е убеждавала, че синът им няма нищо общо с екстремисти, но отказвала да каже къде е.

От днес във Волгорадска област е в сила тридневен траур. /  http://www.blitz.bg

„Черната вдовица“ от Волгоград е била смъртно болна

„Черната вдовица“ взриви в автобус във Волгоградска област на Русия и уби шестима души само четири месеца преди Зимната олимпиада в Сочи. Терористката-камикадзе е идентифицирана като 30-годишната Наида Асиялова от руската република Дагестан. Смята се, че тя е съпруга на 21-годишния екстремистки командир Дмитрий „Жирафа“ Соколов и е приела наскоро исляма. Според някои източници Наида е била смъртно болна. По данни на Лайфнюз ру, преди две години е имало кампания за набиране на средства за лечение на терористката в социалните мрежи. „Тя има заболяване на устната кухина, на съединителната тъкан, болестта й се влошава, гной тече от раните й, костите й отслабват, зрението й се влошава, всичко е взаимносвързано...тя не може да спи заради силната болка, спи по половин час или най-много два на денонощие“, пише в съобщение, публикувано в социална мрежа. По оперативни данни, терористката е имала рак на костите и е живеела на болкоуспокоителни.

Освен това, в текста се посочва, че Наида е израсла в дом за деца, лишени от родителски грижи, а родителите й се отказали от нея, още докато тя била малка.

Атентатът във Волгоград стана в 14:00 часа местно време. Наида изчакала автобуса на спирка, качила се в него и почти веднага се взривила. В резултат на взрива са убити шестима души, а над 30 са ранени. Около половината от ранените са сериозно осакатени. Повечето пострадали са ученици. Това е най-кървавия атентат от три години насам в региона.

По-рано се съобщаваше, че тя е съпруга на ликвидиран командир на екстремисти, но по-късно бе изяснено, че съпругът й е жив и се издирва от руските власти. Жените-камикадзета в Русия се наричат „черните вдовици“, защото много често техните роднини-мъже са ликвидирани от руските сили за сигурност.

Соколов е от Сибир. Смята се, че той е приел уахабизма през 2010 г. и е отговорн за най-малко един атентат с „черна вдовица“ в дагестанската столица Махачкала. Известно е, че той тайно се е оженил за Наида в Москва. 

Волгоградска област, а и цяла Русия е в шок от случилото се. Атентатът събуди спомените за терористичния акт от 2002 г. в Москва, когато чеченки с шахидски колани държаха пленници три дни подред в сградата на столичен театър. Тогава загинаха около 130 души. / http://www.blitz.bg



 


Сходни връзки

Вижте организаторите на терористичния акт във Волгоград | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди