изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-06 @ 21:07 EEST
О.р. полк. Стойчо Стойчевски: Румен Спасов е поръчител на убийството на Луканов!    
Интервюта О.р. полк. Стойчо Стойчевски е роден през 1952 г. в Казанлък. Завършил е право в СУ, икономика и инженерство, изкарал е специализация в школата на МВР в Симеоново. Бил е шеф на РДВР – Кюстендил, и РДВР – Благоевград. След това работи в Софийска дирекция на вътрешните работи /СДВР/ и в Национална дирекция “Полиция” /НДП/. Сега е пенсионер. Няколко години след напускането на системата е работил като адвокат.

- Г-н Стойчевски, миналата седмица бяха “реанимирани” подробности около мегаделото за убийството на Андрей Луканов. Това може би нямаше да се случи, ако не беше излязла книгата на Александър Русов с предизвикателното заглавие “Аз убих Луканов”. Казвам “предизвикателно”, защото Русов, Кичатов, Ленев, Ангел Василев... първоначално разследвани и обвинени за това знаково престъпление, бяха оправдани на трета инстанция. Ботьо Ботев също изложи своята версия за събитията. Но досега не беше известно, че и вие сте участвали в разследването като криминалист, отговарящ за работата на СДВР в НДП. Каква истина според вас около това дело никога няма да излезе наяве и можете ли да посочите кои са убийците на бившия премиер?


Момент от поклонението пред тленните останки на Андрей Луканов

- Ще се опитам да ви отговоря, въпреки че е минало доста време. Бях директор на РДВР – Благоевград, в този период, когато една нощ при мен пристигна Ботьо Ботев с Иван Тенчев и Жоро Траянов, трима колеги от Дирекция на националната полиция, и ме помолиха за съдействие. Ботьо ми разказа за достиженията до този момент по оперативната работа за убийството на Андрей Луканов и ме помоли за съдействие, тъй като един от участниците в организацията на убийството на Андрей Луканов се намираше на територията на Сандански, доколкото си спомням.

Оказах съдействие на колегите и така навлязох в материята за извършителите на убийството на Луканов. Впоследствие, след месец и нещо, бях освободен като директор на РДВР – Благоевград, и назначен в отдел “Убийства” в Дирекция на националната полиция, където работата по случая продължи.

За да бъдем точни в боравенето с понятията, ще кажа, че разследващ по делото беше Олег Янев. А ние, под ръководството на Ботьо, работехме оперативно по разкриването извършителите на това убийство. За мен разкриването на това убийство си е чиста заслуга на Ботьо, който получава много важна информация от човек, с когото работи.

Така се стига да разкриването на извършителите, на поръчителите и на съучастниците в организирането на това убийство.

Аз вече веднъж съм го казвал – за мен това убийство е категорично, безспорно установено, установени са извършителите, установено е оръжието, с което е извършено убийството, установени са поръчителите, установени са и съучастниците... Толкова много фактология има в работата по разкриването на това убийство, че човек трябва просто да си зарови главата в пясъка и да не ги признае.

Аз имам обяснение защо органите, които впоследствие трябваше да вземат решение за извършителите, на една инстанция ги осъдиха на най-тежкото наказание, на втора инстанция ги оправдаха... Но това са процеси, които

кореспондират с хора, много високо в йерархията на държавата

които са заемали в този период много високи длъжности, да не кажа – най-високи, в държавата.

- По вашите думи е имало много уличаващи вината на задържаните като извършители на убийството на Луканов обстоятелства. Можете ли да посочите по памет поне някои от тях?
- Ако трябва да се спра на подробности, ще ви кажа само това, че лицата, към които се подходи, след като Ботьо придоби информация и я обработи, направиха пълни самопризнания по отношение на парите, които са получили за извършване на убийството, по отношение на това кой каква роля е имал... И това, че е имало насилие, просто не отговаря на истината.

- Категорично не е използвано насилие в тази “къща на ужасите”, както я нарекоха навремето в медиите, всъщност – почивна станция на МВР? Да, “самопризнанието е царица на доказателствата”, но в епохата на “големия терор” по времето на Сталин. Тоест – в минало свършено време.
- Категорично не е използвано насилие!
Имаше дело срещу служителите, които бяха обвинени, че са използвали насилие, но то приключи. Оправдаха ги напълно.

За човек, който е работил в този отдел, това е просто смешно и недопустимо. Там се работи не с насилие, а с други методи. Никога не е използвано насилие в този отдел при работата по разкриването на най-тежките престъпления. Освен това тежки престъпления извършват хора, при които, упражнявайки върху тях насилие, ефектът е обратен. Това не са обикновени крадци или някакви извършители на дребни престъпления, на които им стига един шамар. Необосновано е да твърдиш, че е използвано насилие при разкриването на едно такова тежко престъпление.

Насилието не дава резултат в тези случаи. Исках да ви кажа и следното. Работата в тази къща беше редовна практика в миналото. Имало е десетки, дори стотици случаи... За по-удобно се работеше там, за да се запази известна секретност, за по-голямо спокойствие.
Аз няма да спестя и един пропуск.

Това екстрадиране, това докарване на извършителите от Украйна е един пропуск

който Ботьо сигурно ще го признае. Не са докарани по каналния ред, а са доведени. Това между другото също е масова практика. Много пъти и аз самият, когато македонски или сръбски колеги на територията подадат информация за някой престъпник, ние го задържаме и им го предаваме, без да се използва официална практика за екстрадиране.

- Възможно ли е Украйна да беше отказала екстрадацията им? Русия също не дава свои граждани, които са уличени в извършване на престъпления в други държави...
- Да, възможно е. Аз обаче си мисля, че Ботьо, преследвайки основната задача и цел – да бъде разкрито това тежко престъпление, е подходил по този начин – да бъдат доведени лицата. Но той най-добре може да разкаже за това.

- Нещо като “доведени в чувал”, ако цитираме израза на покойния главен прокурор Иван Татарчев, който навремето го използва по адрес на “орионката” Веска Меджидиева и на Огнян Дойнов...
- Бай Иван си служеше с такива изрази, но в интерес на истината само изразите му останаха, въпреки че бяхме приятели с него. Нищо конкретно не свърши.

- Като опитен криминалист какво беше първото ви впечатление от тези хора?
- Това са хора, на които лично аз не бих поверил да извършат сериозно нещо. А на тях им е възложено такова убийство – на министър-председател на България! Не случайно във времето те се бавят по организацията. Поръчителите започват да се притесняват, започват да настояват и затова са допуснати много грешки при организацията и извършването на самото убийство.

- Значи, това не е перфектното убийство, ако използваме заглавието на един американски трилър...
- Абсолютно не е перфектното убийство!

Абсолютно не от професионалисти извършено, а от хора аматьори, които не знам как са попаднали в полезрението на тези, които са го решили и организирали. Аз не бих поверил на подобни хора и нещо с много по-малка тежест на организация и изпълнение.

- Кои са поръчителите? Те са може би най-важните, защото това е една голяма политическа и икономическа поръчка. За лични мотиви не се е чуло нищо в публичното пространство. Интересно е да се разбере дали е имало и такива.
- За мен поръчител на убийството на Андрей Луканов е синът на покойния Мирчо Спасов.

- Той има двама синове – Румен и Лъчезар. Първият също почина неотдавна.
- Имам предвид Румен Спасов. Чрез Ангел Василев, собственика на “Колонел”. Поръчката е дадена чрез неговия шофьор Юри Ленев на племенниците на Ангел Василев. Те намират украинците.

За мен няма никакво съмнение в това, което ви казвам.

Поръчител е кръгът “Орион” в по-мащабен вид.

Ангел Василев прекъсна връзката към Румен Спасов, но за мен той е поръчител на това убийство.

- Ангел Василев също написа цяла книга, в която се изкара невинен...
- Невинен, да, до доказване на противното... За мен това е линията, по която е дошла поръчката за убийството на Андрей Луканов. Тези детайли са известни.

- В общи линии – да.
- И затова бих искал да ви разкажа неща, които много хора, разполагащи с някаква информация, се притесняват да ги назоват. Много хора, страхувайки се за себе си, за семействата си, което е разбираемо, избягват да говорят по тази тема. Но тъй като аз не съм от притеснителните, ще ви кажа моята версия, как аз виждам нещата, които са много важни, много определящи за българското общество, за българската държава. Защото Галина Тонева, бившият апелативен съдия, впоследствие заместник-главен прокурор, която беше освободена от системата, но не мога да ви кажа сега с какво се занимава, извърши това действие – да оправдае извършителите на убийството на бившия премиер на България. По-късно получи поста заместник-главен прокурор на България.

- Каква е връзката между шефа на фирма “Колонел” Ангел Василев и “орионеца” Румен Спасов?
- Ангел Василев е един изпълнител на волята на Румен Спасов, а връзката с Луканов в случая е, че той направи едно изявление, преди да бъде убит, че ще изнесе такива факти и данни за кръга “Орион” и правителството на Жан Виденов, че правителството нищо друго не го очаква, а просто трябва да си ходи. И кръгът “Орион”, който беше близък до правителството на Виденов, явно

е решил да премахне Луканов, за да спаси правителството на Жан Виденов

- Около кръга “Орион” не е ли имало група за изпълняване на подобни поръчки, или подбраните килъри са били такива аматьори, че не са могли да образуват твърдо ядро?
- Групата е аматьорска и най-вероятно бързането ги е довело до тази група, защото Луканов прави изявление, че ще изнесе убийствени факт за кръга “Орион” и правителството на Виденов. Те бързат, трябва да намерят извършители... Но те, понеже са аматьори, се бавят. Тогава поръчителите тръгват да търсят други извършители.

Има оперативна разработка за разговори с един зърнен бос от Северна България

Между другото той е потърсен да извърши същото. Ако си спомняте, тогавашният шеф на следствието Бойко Рашков беше засечен при разговори с този зърнен бос.

Тази група и организаторите, разбирайки, че ще изтърват парите, които са им обещани, започват да бързат при убийството на Луканов и правят много грешки.

Една много тежка е използването на оръжие, с което е убит друг украинец. С този пистолет стрелят и по Луканов и оръжието е захвърлено зад парното в кооперацията. Това само по себе си е супераматьорска постъпка.

- Оръжието е захвърлено или... подхвърлено?
- Захвърлено.

- А какъв е бил този клошар, който преди убийството се е навъртал около къщата на Луканов? Дегизиран убиец или човек, отвличащ вниманието?
- Не, всъщност е от украинците, но точно кой, не мога да ви кажа. Вижте, детайлите по разкриването на убийството са и в оперативното дело, и в съдебното, както и всички черно на бяло установени и доказани факти. Един непредубеден човек би ги разгледал и би си направил ясна преценка за събитията.

За мен поставянето на интересите на партията, към която принадлежиш, над интересите на държавата е най-голямото престъпление в случая. Преките извършители трябва да си понесат наказанието, тези, които са го поръчали – също. Защо трябва върху всички граждани на България да се лепва петното, че сме разграден двор? Ето, в Сърбия убиха премиера и разкриха извършителите, които бяха опитни, специалисти в тази сфера. И ги осъдиха.

- Как да смятаме сега – че убийството на Луканов е останало неразкрито, при положение че набедените за извършители са оправдани?
- Наглостта на тези, които продължават да дразнят българското общество с книги, с присъствие, с изявления, ще доведе според мен дотам, че нещата ще бъдат върнати под някаква форма за разглеждане.

Те правят грешка след грешка и рано или късно ще отговарят за това, което са извършили. При изчерпано българско законодателство на три инстанции не мога в момента да ви кажа каква ще бъде юридическата форма за възобновяване на това дело. Очаквам обществен натиск за обглеждане дейността на съдии. Тези хора по мои данни стоят в основата на доста неща. Съдебната система е едно от слабите места в българската държава, което е непоправимо.

Предполагам, че хората, които издават тези книги и правят тези изявления, нямат достатъчен капацитет. След като беше образувана оперативна разработка за убийството на Николай Колев, министър на вътрешните работи беше Георги Петканов. Със своята намеса той

не позволи да се извърши работа по разкриване извършителите на това убийство

Ботьо е длъжник и трябва да каже под каква форма Петканов му нареждаше да прехвърля това дело от едно място на друго, от една служба в друга, от един отдел – в друг, и в крайна сметка делото да не бъде оставено да се работи там, където му е мястото.

Впрочем ще ви разкажа и един случай, който не съм споделял с никого и който е белег на дейността на Петканов, на Филчев...

В СДВР имаше много добре окомплектован отдел, който работеше по убийствата на територията на София. Ръководеше се от Ивайло Спиридонов, който сега е директор там. Момчетата бяха организирали такава практика: назначава се нов човек, когото те познават, за когото всички заедно взимат решение и си бяха направили един много добър отдел, който работеше чудесно.

По силата на това, че от НДП аз и Иван Тенчев имахме ангажимент към столицата, се събираме на съвещание около десетина човека, тъй като извършителите на убийството на Николай Колев се знаят. Решаваме как да бъдат използвани СРС. Един става и предлага: “По искане на министъра на вътрешните работи трябва да се разреши слушането на телефоните на този и този”. Друг става и казва: “Ама как, те с Филчев са заедно, той ще предупреди извършителите!” Трети става и казва: “Да поискаме от Бойко Борисов да подпише разрешението”. Става четвърти и казва: “А, Бойко, той никога няма да подпише! Бойко се слага на Филчев, защото Бойко и Петканов са в обтегнати отношения и Бойко се стреми да види в лицето на Филчев един балансьор” Какви аргументи и какви неща се обсъждат в отдела по убийствата!

Страх от министъра на вътрешните работи, че ще предупреди извършителите на убийство!

- Това само по себе си е ... престъпно!
- Престъпно е! Още един интересен случай. В отдел “Убийства” работим с вече покойния Свилен Михайлов, един изключителен криминалист, той отговаряше за Северозападна България с още един колега. Предстои изборът на главен секретар в МВР. Разбираме, че Петканов се е спрял на един адвокат. Колегата Свилен Михайлов отваря една голяма каса, удря вратите й и в един момент грабна две папки, две дела. Тръсна ги на масата пред Петканов и каза: “Виж кого ще избираш, кого ще назначаваш за главен секретар!”

- Срещу този адвокат е имало заведени дела?!
- Ами да! И този човек не стана главен секретар, но колегата Михайлов, Бог да го прости, който беше изключителен криминалист, го пенсионираха и след 20-30 дни почина от рак.


Едно интервю на Добринка КОРЧЕВА, София - Казанлък

ОЩЕ ГОРЕЩИ ИНТЕРВЮТА ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА \"ШОУ\", КОЙТО ИЗЛИЗА ВЪВ ВТОРНИК, 19 НОЕМВРИ
http://www.blitz.bg/

Скандалната банкерка Веска Меджидиева: Бившата жена на Румен Спасов ни обра!
Издирваният под дърво и камък аферист Павел Тренев пак прекара властите
Бившето топченге Стойне Христов: И бащата на Кюлев може да е убит
Ексшефът на „Булгаргаз” Васил Филипов: Поръчаха убийството ми в Белград!
Осъдиха задочно на 7 г. примата на ”Орион”
Тръгва битка за милионите на “Орион”
Мъжът на Веска Меджидиева я топи, че взела $3 млн.
Ганеца гръмнал Луканов по поръчка на Илия Павлов
Последният шеф на УБО: Промяната на 10 ноември бе извършена с външна намеса
Щерката на Стоянка Мутафова: Искаха да ме оженят за Андрей Луканов!
Жан се завърна и ги подхвана – Станишев, Първанов, Луканов, Костов и Николай Добрев
Генерал Румен Ралчев: СИК уби Стоил Славов!
Топ журналистът Григор Лилов: Кунева е обслужила всички и всички са останали доволни!
Петър Бояджиев: Първанов държи всички политици в шах, защото знае чии са парите в офшорките
Полк. Веско Монов от ІІ ГУ на ДС: Бащата на Цветелина Бориславова беше дипломат-разузнавач!
Секретните аутопсии на недосегаемите
Красимир Райдовски: В началото на мафиотския преход са Луканов и Гоцев!
Луканов имал извънбрачна щерка?
Банка взима апартамента на Андрей Луканов
2 милиарда златен резерв на България, изчезнал от швейцарски бан“Над 55” откри убиеца на Луканов. Анатолий Мутев: КГБ искаха да ме вербуват, но им отказахки?
Кой провокира Възродителния процес?
Раздаваха ли се “червени милиони” в куфарчета?
УБИЙСТВА, ВЗРИВОВЕ, ПОКУШЕНИЯ (1993 - 2007)
Ботьо Ботев: Двамата украинци са виновни за убийството на Андрей Луканов
ВКС потвърди оправдателната присъда по делото за убийството на Андрей Луканов
Ангел Василев: Беше ми внушавано, че съм връзката между убийството на Андрей Луканов и Жан Виденов
Желев: Прилоша ми, като прочетох досието на Петър Берон
Васил Филипов: Илия Павлов е поръчителят, а Ганчо Въчков, известен като Ганеца, е изпълнител на убийството на Андрей Луканов
Румен, момчето на Луканов, което се олива
Маргините готвили убийство на о.з. ген. Любен Гоцев, Доктора и бизнесмен от ТИМ
ВСИЧКО ПОСТЪПВАЩО ЗА УБИЙСТВОТО НА БАНКЕРА ЕМИЛ КЮЛЕВ
Разстреляните Луканов и Павлов били във война за газа
Жан Виденов: Международната енергийна мафия уби Луканов



 


Сходни връзки

О.р. полк. Стойчо Стойчевски: Румен Спасов е поръчител на убийството на Луканов! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди