изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 04:52 EEST
Световни лидери почетоха завета на Нелсън Мандела (ОБЗОР)    
По света Совето. Възпоменателната церемония за първия чернокож президент на ЮАР Нелсън Мандела се проведе на стадиона „Сокър сити” в Совето, край Йоханесбург. Началото на церемонията бе дадено с южноафриканския химн. Въпреки проливния дъжд и фактът, че една трета от стадиона е празен, атмосферата бе празнична.

В рамките на церемонията редица световни и държавни лидери произнесоха речи, за да се сбогуват с Мандела. Сред тях са президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума, американският му колега Барак Обама и бразилският държавен глава Дилма Русеф.
Дори в смъртта Нелсън Мандела успя да обедини световните лидери, които имат разногласия. Това заяви днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун по време на възпоменателната церемония. Бан Ки-мун подчерта, че Мандела „ненавиждаше омразата”. „Той показа огромната сила на прошката, както и способността си да обединява хората”, подчерта генералният секретар на ООН.
Нелсън Мандела е „колос в историята”. Това заяви днес президентът на САЩ Барак Обама по време на церемонията в памет на бореца за гражданските права на чернокожите в Южна Африка.
„Възхваляването на всеки човек е трудно, но още по-трудно е да се възхвалява гигант на историята, който е повел нацията към справедливостта”, заяви Обама в речта си в рамките на церемонията.
Интерес предизвика и състоялото се ръкостискане между американския президент Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро по време на церемонията в памет на Нелсън Мандела. Обама протегна ръка за историческото ръкостискане с кубинския лидер, преди да се качи на трибуната за своята реч. По този начин Обама за пореден път изрази воля за сближаване между Вашингтон и неговите дългогодишни врагове. Двете страни са в лоши отношения от 60-те години на 20 век.
На събитието присъстваха още президентите на Намибия, Индия, Китай.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Световни лидери почетоха завета на Нелсън Мандела (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.39 секунди