изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:43 EEST
Пловдивчанка осъди мъжа си за анално изнасилване след 45 години брак!    
Ред и сигурност72-годишен мъж е осъден от 68-годишната си законна съпруга след 45 години брак, че я изнасилил анално. Човекът е осъден по Закона за домашното насилие, но не понесе наказателна отговорност, което е парадокс, както и присъдата. Това разказва пред "Марица"пловдивският адвокат Димитър Антонов по повод излязла статистика, че в града под тепетата жалбите са се увеличили десетократно.

Пловдив е на първо място по брой на дела за домашно насилие. За миналата година те са близо 300. За сравнение, от 2006-а, когато законът влиза в сила, до края на 2009 година броят на делата в цялата страна е 700. Според Антонов жалбите са се увеличили десетократно.

“Има страхотен пик, който аз свързвам с икономическата криза. В 99% от случаите делата се водят срещу мъже. Законът бе необходим, но в същото време през последните години започва масово да се злоупотребява с него. Стандартната атака по закона за домашното насилие е следната: взима се едно медицинско от Съдебна медицина, двама души свидетелстват, издейства се решение от Районния съд и, образно казано, мъжът хвръква като тапа от семейното жилище, което в много от случаите е наследствено.

След това се завежда бракоразводно дело, при което въпросът за вината предопределя въпроса за ползване на семейното жилище и отглеждането на детето. Цялата тази атака може да бъде гарнирана с една тъжба за престъпление от частен характер. Последиците от това са буквално фатални. Според мен този закон има десет пъти по-голяма огнева мощ от Наказателно-процесуалния кодекс”, категоричен е Антонов.

Според него възможността за ползване на семейно жилище, издръжката и обезщетението са хубав икономически стимул при завеждането на подобни дела. Юристът очертава и няколко парадокса, с които често се сблъсква при делата, които води. “Първият парадокс са ограничителните мерки, които забраняват на осъдения да се приближава на определено разстояние до жилището, местоработата, местата за почивка и отдих на жената. Но тези хора може да работят в една фирма, имат общо дете, може да се засекат в държавно учреждение. Може да се засекат в някое курортно селище”, обяснява той.

В стандартния случай има споразумение всяка първа и трета неделя родителите да си предават детето. В същото време има решение, в което съдът е забранил на единия да се доближава до жилището на другия. Представете си как ще реагира един полицай, ако види пред себе си два съдебни акта, които взаимно си противоречат.

На втория парадокс се натъква съвсем скоро. След дело за домашно насилие в Бургас негов клиент полицай остава без служебно оръжие. “Тук не става дума, че с това оръжие е извършено насилие. Скарали се, той я заплашил и сега човекът няма оръжие. На път е да остане без работа. Ами ако е военен? Заминава за Кербала - взимат му оръжието!, обяснява адвокатът.

“Имам абсолютно парадоксален случай - мой клиент - Георги Добрев, беше нападнат от съпругата си и беше стрелял с газов пистолет. Намериха и арбалет, с който се твърдеше, че е заплашвал жена си. Гражданският съд прие, че няма домашно насилие, а наказателният го призна за виновен и го осъди на пробация. Възниква въпросът - домашното насилие престъпление ли е? В едно от делата клиентът ми бе осъден по този закон, защото бе изпратил есемес на потърпевшата със следния текст: “Миличко, трябва да се изнесеш, тъй като продавам офиса”. В друг казус дъщеря осъди баща си, защото е спрял издръжката и записвал разговорите й.

Според Антонов основният проблем е, че в мотивите си почти всички съдилища се позовават на декларацията, която попълва жалбоподателят. Съдиите приемат, че тя има доказателствена стойност. Досега няма случай някой да е понесъл отговорност за деклариране на неверни данни и обстоятелства.

Според него всички тези парадокси трябва да намерят решение, тъй като няма и никаква съдебна практика. “С този закон очевидно се злоупотребява. Законът за домашното насилие е най-икономичният начин да се разправиш с половинката си. Вместо да се водят безкрайни бракоразводни дела, пускаш декларация и проблемът се решава. Ако мъжът има санкция по този закон, то след това бракоразводното дело е предрешено. / http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Пловдивчанка осъди мъжа си за анално изнасилване след 45 години брак! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди