изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-19 @ 01:11 EEST
ДОКОСВАНЕ ДО ФЛОРАТА, ФАУНАТА И ДРЕВНОТО МИНАЛО НА ДОБРУДЖА    
Новини

Пореден проект спечели и реализира в партньорство с Регионален исторически музей. Средствата са по програмата на община Добрич за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност. Благодарение на това, 50 човека в неравностойно положение успяха да се докоснат до природата и историята на това прекрасно кътче от България.



Ръководителят на проекта Иван Тодоров и музейният специалист Ивелина Романова осъществиха идеална организация при реализирането на проекта. По програма бе предвидено посещението на Информационен център „Калиакра”, Зелен образователен център в Шабла и Археологически парк „Дуранкулак”. В Информационен център „Калиакра” Елена Урумчева запозна групата с красотата на Добруджанската степ и нейните обитатели. Тъй като една част от групата бяха незрящи хора, за тях бе интересно да чуят как разговарят делфините и как пеят птиците на Добруджа и тези, пристигнали от далечни места, за да потърсят убежище, да създадат поколение, да запълнят своя хранителен запас и отново да полетят на есен към топлите страни. Тя сподели, че центърът е посещаван от много деца и за тях са подготвени интерактивни модули и забавни игри. След това маршрутът поведе групата по Виа Понтика или пътя на миграция на птиците. Тя посети Зеленият образователен център в Шабла. Ръководителят на центъра Даниела Тодорова разказа как от едно пустеещо място, буквално от руините, е издигнат центърът, който е място за постоянно наблюдение на водните огледала в района, за временни изложби, за работа и забавление за малки и големи.

С помощта на модерна техника добричлии гледаха филм за животинския свят, който обитава трите езера Шабленско, Дуранкулашко и Тузленско. Представена бе и презентация на археологически парк Дуранкулак. Гостите се запознаха и с експонираните находки от некропола на Дуранкулак. Групата посети и Големия остров в Дуранкулашкото езеро, съхранил историята на много култури, етноси, цивилизации и има заслугата да бъде обект, опазван под егидата на ЮНЕСКО. Ивелина Романова запозна участниците в  екскурзията с историята на това уникално място. Те останаха удивени, че в едно от погребенията е намерена златна спирала, която е най-старото обработено злато в света. Както и от това, че тук се намира и единственият пещерен храм в Европа на Великата Богиня-Майка Кибела.

Въпреки, че преходът за хора в неравностойно положение не бе лек, никой не почувства умора, толкова бяхме превъзбудени от разказаното, видяното и преживяното, сподели председателят на „ХобиСклуб“ Иван Тодоров. Сред групата е била и краеведът Рада Въртунинска, която разказала за бунта на дуранкулашките селяни срещу десятъка от 1900 г.

„На връщане в автобуса имаше музикални и поетични поздрави по случай 14-ия рожден ден на ХобиСклуб. Ето как завърши един успешен проект на ХобиСклуб, благодарение на подадената ръка на институции и приятели“, сподели Иван Тодоров. НДТ

 


Сходни връзки

ДОКОСВАНЕ ДО ФЛОРАТА, ФАУНАТА И ДРЕВНОТО МИНАЛО НА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди