изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:19 EEST
Освободиха шефа на КТБ в 2 и 20 след полунощ    
Ред и сигурност Софийски градски съд пусна изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев срещу 10 хиляди лв. гаранция. Касиерката Маргарита Петрова и заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова остават в ареста. Главната счетоводителка Мария Димова ще бъде под домашен арест заради тежкото си здравословно състояние. Това реши СГС след 9 часа заседание. Той обяви решението си в 2 ч и 20 минути след полунощ.

Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова са обвинени в присвояване на пари от 2011 г. – 19 юни 2014 г. Главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова са ще отговарят пред съда за помагачество.

Обвиненията са заради 205 млн. лв., за които гуверньорът на БНБ обяви, че са били изтеглени от КТБ с разписка ден преди квесторите да влязат в банката и предадени на мажоритарния собственик Цветан Василев. При заседанието на съда се разбра, че парите не са били изнасяни с чували и за един ден, а в продължение на 3 години.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд, заседанието по делото е насрочено за 22 юли от 10 часа.

По делото няма данни дали 205 милиона липсва от банката, но е установено, че на 19 юни от фирмата мажоритарен акционер в банката - Бромак ЕООД (собственост на Цветан Василев) е изтеглила на каса сумата. Според държавното обвинение подобна транзакция не е осъществена, а е била симулирана, за да се прикрият липси в трезора на банката. Обвиняемите са извършили действия, с които са симулирали тази транзакция, която била оформена като заем от КТБ до Бромак, като впоследствие в него встъпили и други дружества, сред които и БТК.

Според съдия Пенка Велинова е налице обосновано предположение за един извършител и двама помагачи (Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Кючукова), но не и за Орлин Русев. Според съда за него има данни, че е извършил документно престъпление, но е и данни че е участвал в длъжностното присвояване.

Съдът е приел свидетелските показания на Бисер Лазов (един от приближените до Цветан Василев) и Теодора Тренева (изпълнителен директор на дружеството на Василев ТЦ-Име), но разкритикува прокуратурата, че не е приложена счетоводна експертиза. Според определението на съда, щом има данни, че от банката са били присвоявани средства, то би трябвало да има данни и, че и Цветан Василев е извършил престъпление. Той обаче не е обвинявам по настоящето производство.

От пледоарията на прокуратурата, а и от мотивите на съда, въобще не стана ясно нито дали от касата на КТБ липсват пари, нито в чия полза е извършено присвояването, нито кога е станало самото присвояване.

Без отговор остана и въпросът какво налага арестът на бившите служителки на банката при положение, че те са освободени от работа, а контролът над банката е поверен на държавата.

Именно в тази посока бяха и критиките на защитата на обвиняемите, които пледираха пред съда, че въобще няма данни за присвояване на средства. Чак след заседанието, провокиран от журналистически въпроси, прокурор Иван Гешев заяви, че държавното обвинение по-скоро вярва, че присвояването е било в полза на други лица. Попитан възможно ли е Цветан Василев да стане обвиняем, той отговори: \"Всичко е възможно на този свят\".

По време на пледоарията си прокурор Гешев заяви, че държавното обвинените тепърва ще изяснява защо докладите на KPMG и БНБ не са засекли започналото през 2011 г. длъжностно присвояване.  http://www.faktor.bg

 


Сходни връзки

Освободиха шефа на КТБ в 2 и 20 след полунощ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди