изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-08-16 @ 10:12 EEST
БУМЕРАНГЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ТОЛЕРАНТНОСТ, КАКВО СТАВА, ДЕМОКРАТИ?:Германия ни връща 3000 бежанци    
По светаОт следващата седмица властите в Германия ще започнат да връщат в България близо 3000 бежанци. Повечето от тях са с хуманитарен и бежански статут, но по неофициална информация се очаква да има и такива, които са успели да пресекат нелегално границата към Западна Европа.

Предупреждението от германските власти е било получено преди седмица, съобщи шефът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев. Решението на Берлин е изненадало неприятно българските власти, които се надяваха, че Западна Европа ще поеме част от бежанския поток. Заради това от ДАБ ускориха процедурите по даване на статут. Сега обаче се оказва, че този план не работи.

По този повод вчера Чирпанлиев призова да бъде променен Дъблинският регламент и той да се прилага не на географски, а на икономически принцип, т.е. всяка държавата от ЕС да участва в процесите на приемане на имигранти съгласно своя БВП. В момента, ако един бежанец бъде регистриран първоначално в България и бъде заловен в друга държава, той задължително се връща у нас. Затова страните по периферията на ЕС се оказват под засилен бежански натиск. Идеята се споделя и от Гърция, Италия и Малта, които също приемат огромен брой бежанци.

От ДАБ отчетоха двойно увеличение на бежанския поток през последния месец. Ако през март и април са били получавани по 340 молби за статут, то през май и юни вече има по 645 новорегистрирани нелегални имигранти. Според експертите от ДАБ и през тази година ще има около 7000 бежанци, колкото бяха през 2013 г. Само за първите шест месеца техният брой е 3500 души. Заради засилващия се бежански натиск от ДАБ вчера направиха опит да изведат от центъра във "Военна рампа" близо 50 души, които вече са със статут. Идеята била те да бъдат транспортирани в лагера в Харманли, за да освободят място на други нелегални имигранти, които тепърва ще получават статут. Така ще се намалят разходите за преводачи, които иначе трябва да пътуват постоянно до Харманли. Плановете на ДАБ обаче се провалиха, след като определените за преместване мъже отказаха да се качат в пристигналия автобус. Въпреки че не са семейни, те се обградиха с жени и деца, за да не могат да бъдат качени насила.

"След като те имат всички удостоверения, коректно ли е да стоят в тези центрове с перспективата цял живот да бъдат в тях. И какъв е проблемът да освободят място на техните събратя от другите центрове. В това наше решение категорично участва и Върховният комисариат на ООН", обясни Николай Чирпанлиев. По думите му само във "Военна рампа" живеят 228 души, които вече са получили статут. По закон до 14 дни след получаването му бежанецът трябва да напусне центъра и да живее на външен адрес. Бежанците обаче отказват да направят това, защото там живеят и се хранят безплатно. "Няма да допуснем да ни бъдат извивани ръцете. Няма да допуснем хора, които са получили от българската благодарност, от българските и европейските пари, да ни изнудват", посочи Чирпанлиев. И се закани в понеделник да направи нов опит да изведе 50-те мъже, като използва сила и МВР.

Отлагането на процедурата е заради тридневен траур, в който е сирийската общност. Повод е вчерашната катастрофа на пътя Плевен - Русе, при която загинаха двама сирийски граждани и едно дете. Те пътували за Западна Европа. Според Чирпанлиев извозването ще стане въпреки заплахите на бежанците, че ще колят и палят децата си, ако бъдат преместени. "Спомняте си как протестираха да им дадем статута и че те ще заминат. Сега протестират да не напускат центъра. Къде е тяхното разбиране за справедливост", допълниха от ДАБ. Като допълнителни аргументи за действията си шефът на агенцията посочи, че бежанците са подписали декларация, че трябва да приемат работата, която им се предлага на организираните за тях трудови борси. Досега са били проведени 14 борси само във "Военна рампа", но нелегалните имигранти не искали да започват работа. "В същото време работят нелегално", допълни Чирпанлиев. Това става ясно и от писмо, в което бежанците са изпратили до ръководството на ДАБ. С него се противопоставят на преместването. Те посочват, че стресът от повторното им затваряне в Харманли ще тласне много от тях да извършат "непресметнати действия", които биха се отразили на отношенията им с околните и жителите на града. "Някои ще извършат опити за самоубийство, други ще крадат от оскъдното имущество на българите. Трети ще попадат често в местната болница, а четвърти ще се затворят в себе си с техните психически разстройства", се посочва в позицията на бежанците, разпространена от ДАБ. /  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

БУМЕРАНГЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ТОЛЕРАНТНОСТ, КАКВО СТАВА, ДЕМОКРАТИ?:Германия ни връща 3000 бежанци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди