изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:58 EEST
Сладоледът празнува, ваниловият най-обичан    
Любопитно Днес е денят на сладоледа. През 1984 г., американският президент Роналд Рейгън, обявява месец Юли, за месеца на сладоледа. Кулинарните историци смятат, че първите вкусове и опити за направата на сладолед, датират от 18-ти век. . Според други източници персите го измислили, римляните са го развили, ренесансова Европа го популяризира и бързо се разпространява по целия свят. Празникът на сладоледа се пада всяка трета неделя като тази година, това е 20 юли, съобщават от foodpanda.

Най-голямата платформа за доставка на храна в света, направи проучване кои са страните, който най-много обичат студеното лакомство. С най-много поръчки на глава от населението, Сингапур има предпочитание към шоколадовия сладолед, докато ванилията е най-обичан от Пакистан. В България също консумираме два пъти повече ванилов сладолед отколкото шоколадов, като у нас се набляга и на плодовия вкус. Ваниловият десерт е бил използван за първи път от ацтеките, после от французите, които на свой ред го представили на американците, последвани от останалата част на света. В Тайван и Виетнам наблягат на тропическите вкусове с манго и кокос. Индия предпочитат да го смесват с бисквитки и боровинки.

Факти:
Всяка година в САЩ се изяждат средно по 48 литра на човек, а това прави американците консуматори номер 1.
27% от населението на света предпочитат ванилов сладолед, следван от шоколадовия – 14,3 %.
Италианският мореплавател Марко Поло се завърнал от Далечния Изток (с рецепта, която прилича на шербет). Тогава европейците, получили вкуса на това, което днес познаваме като сладолед.

Около 9 на сто от цялото мляко, произведено от американски млекопроизводители се използва за производство на сладолед, допринасяйки значително за икономическото благосъстояние на икономиката. 

Първият завод за сладолед е открит в Балтимор през 1851 г.

Сладоледът е замразен десерт, който обикновено се прави от млечни продукти като мляко и сметана, и често се комбинира с плодове или други съставки с аромати. Повечето видове съдържат захар, въпреки че някой от тях са направени с други подсладители. Сместа от избраните съставки се разбърква бавно, докато се охлажда. Резултатът е гладко текстурирана полутвърда пяна.   http://www.dartsnews.bg/

Изобретиха сладолед с твърд алкохол

Провокация било жена да яде банан и ближе сладолед пред мъж

Каква сте в леглото според кулинарните ви предпочитания

Забранените закони за жени

Жените го обичат бавно /18 +/

7 роли за сладоледени чаши

Най-скъпият десерт в света

Продават сладолед с вкус на риба и чипс

Забранено за читатели под 18 години: 101 страхотни секс трика

Владимир Жириновски рекламира сладолед

Сладолед от тиква и синьо сирене показа най-успелият ни готвач

Знаменитости ваят тела със звездни диети

Сладолед не се топи

 


Сходни връзки

Сладоледът празнува, ваниловият най-обичан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди