изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:40 EEST
Шефката на СЗО: Епидемията от ебола е неконтролируема!    
Здраве Епидемиятна от ебола в Западна Африка се разпространява с невероятни темпове и вече никакви усилия на лекарите не могат да я контролират. Това призна генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чен.

На среща с лидерите на страните, поразени от вируса, Чен каза, че епидемията може да има катастрофични последици, но все още може да бъде ограничена, ако се вземат необходимите мерки, предава ВВС нюз.

От началото на февруари от хеморагична треска, предизвикана от вируса на ебола, починаха 729 души. Епидемията се разпростря из обширни области на Западна Африка, обхващаща 4 страни. Смъртността от вируса достига 90 процента. Пациентите имат по-голям шанс да оживеят, ако получат лечение от самото начало. Вчера шефката на СЗО се срещна с лидерите на три от засегнатите държави: Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. На срещата те се разбраха да отделят 100 милиона долара за борба с болестта.  http://www.blitz.bg
******************
Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента. Симптоми за наличието му са силно главоболие, кървене от ушите и очите. Освен това, косата и ноктите опадват.

Ебола е група от 4 вируса (Ebola-Zaire, Ebola-Sudan, Ebola-Tai - познат и като Ebola-Ivory Coast и Ebola-Reston) от семейството Filoviridae. Към същото семейство спада и вирусът Marburg, но някои различия с Ebola го отделят от 4-те ѝ вируса.

Вирусът причинява заболяване, известно като 'Ебола хеморагична треска (Ebola Hemorrhagic Fever) или накратко Ебола (Ebola). От 2 до 21 дни след заразяването болният развива симптоми на треска, главоболие, обща отпадналост, възпалено гърло, мускулни и ставни болки. В изключително редки случаи заболяването преминава с тези грипоподобни симптоми. Счита се, че преболедувалите придобиват имунитет към вируса, който е причинил заболяването, но няма доказателства за това (до момента никой не се е заразил 2 пъти с Ебола). В огромната част от случаите обаче към горните симптоми се добавят вътрешни и външни кръвоизливи (хеморагии), увреждания на тъканите, шок и най-често смърт.
Еболата е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване.
При евентуално (само)излекуване човек престава да бъде заразоносител, като интересното е, че в вирусът продължава да живее допълнително 7-8 седмици в мъжката полова система, правейки семенната течност през този период опасна дори и след “пълното” излекуване.
Срещу Ебола няма открита ваксина. Една от причините е, че все още не е известен естественият резервоар на вируса в природата. Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на вече заразен човек, като все още не е известна причината за спорадичните епидемични взривове на болестта в Африка. От четирите вируса 3 (Ebola-Zaire, Ebola-Sudan и Ebola-Tai) са открити в Африка като причинители на епидемии сред хората, докато Ebola-Reston е открит в САЩ и Италия в маймуни, внесени от Филипините. За него се предполага, че не причинява заболяването у хората.

http://bg.wikipedia.org


Оглавяващият борбата с еболата почина от вируса
Смъртоносният вирус от Африка

 


Сходни връзки

Шефката на СЗО: Епидемията от ебола е неконтролируема! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди