изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:27 EEST
ТОВА ЛИ БИЛО ТО ЕС: Хора бити и изнасилвани във "фургон на ужасите"    
Спорт Заради неплатени вноски по заеми, вземани с непосилни лихви, длъжници били жестоко пребивани и изнасилвани във \\"фургон на ужасите\\". Това разказали свидетели срещу бандата на Ангел Попов-Главестия, който бе доведен в Спецапелативния съд в четвъртък.

Съдия Николай Димитров остави в ареста него и петимата му съучастници - Цветомир Ценов-Квиц, Ивайло Николов-Зъбчо, Боил Комаревски-Биби и Нина Македонска. Половин час след полунощ съдията заключи, че има доказателства, че те са тормозили длъжници.

Главестия и хората му бяха задържани на 12 август във Врачанско. Според прокуратурата от 2008 г. те раздавали заеми срещу лихви, често надхвърлящи двукратно размера на \\"кредита\\". Закъсал ли някой с плащане, бил заплашван с убийство или палеж на имуществото. Някои били отвличани, пребивани, насилвани, докато не платят. Главестия и съратниците му били известни в Северозапада със своята безскрупулност и жестокост. \\"Редица свидетели говорят за бруталните методи, които са използвали. Били са в състояние да организират 50-60 души, за да се саморазправят с някой\\", обясни прокурор Емил Галипонов в съда.

От думите му се разбра, че свидетел срещу бандата е Юлиян Янков-Картофа. Той се прочу през 2008 г., когато бе отвлечен за месец. По време на пленничеството прекарал и седмица във \\"фургона на ужасите\\" в село Гложене, където бил бит и изнасилван с бутилка. След случая се бе чуло, че Картофа е бил хранен и със собствените му изпражнения. \\"Изтезанията били снимани, а клиповете качвани в интернет\\", поясни Галипонов. После клиповете били пращани на други длъжници като предупреждение какво ги очаква. Тогава задържани за случилото се бяха Квиц, Зъбчо, Анатоли Ангелов и още трима. Анатоли и сега е обвинен за участие в бандата на Главестия. За него обаче прокуратурата не поиска постоянен арест, тъй като е в затвора за опит за убийство.
\\"Извинявайте много, но за отвличането на Янков Врачанската окръжна прокуратурата е прекратила делото\\", възмути се адвокат Камен Михалков. Оказа се, че още през септември 2009 г. прокурор Владимир Дилков е отказал да разследва Главестия, Квиц и Зъбчо заради липса на доказателства.

\\"Сега разбирам за това\\", изненада се прокурор Галипонов.
Защитата уточни и че Янков е недобронамерен и е осъждан на 2 г. затвор за побой и грабеж на Главестия.

Галипонов обаче изреди и други свидетели, оплакали се от бандата. Емил Воденичарски например разказал, че взел 10 хил. лв. със запис на заповед от Нина Македонска, а го накарали със заплахи да върне 26 хил. лв. Освен него притискани били майка му и жената, с която живеел на семейни начала. Двете имали \\"респектиращо\\" посещение от Главестия, Зъбчо и Милен Иванов-Бижуто, за да стимулират връщането на борча.
Бижуто също е считан за участник в групата. Заради сърдечни проблеми той не бе доведен в съдебната зала.

Защитата възрази, че и Воденичарски е недобронамерен. Бил осъждан за трафик на жени. Освен това ставайки свидетел, се опитвал да не плати дължимото, за което Македонска му завела гражданско дело.

Галипонов обаче побърза да уточни, че срещу страховитата банда показания са дали и Стефан Сираков и Георги Ангелов. Те изяснили, че Главестия е босът, а групата действа жестоко.

Защитата отново не се съгласи. Срещу двамата се водело дело в Районния съд в Козлодуй за побой, нанесен на Квиц. \\"Клиентът ми едва остана жив. Претърпя животоспасяваща операция в Германия\\", възмути се адвокатът му. А Квиц уточни: \\"Двамата ми казаха, че ако не оттегля жалбата си срещу тях, ще имам неприятна изненада. Явно изненадата е тази.\\"

За участие в бандата се издирват братът на Главестия - Веселин Попов-Лунгара и синът му. Двамата били в чужбина и затова не са сред задържаните на 12 август. Полицейската акция тогава влезе в медиите с нахлуването погрешка на ченгета в дома на пенсионери в Оряхово, които живеели на ул. \\"Васил Левски\\" №21. Официално МВР съобщи, че объркването станало заради дублиране на номерацията. В съдебната зала обаче се разбра, че Биби, който единствен живее в Оряхово, обитава къща на същата улица, но не на №21, а на №19.

http://www.trud.bg



 


Сходни връзки

ТОВА ЛИ БИЛО ТО ЕС: Хора бити и изнасилвани във "фургон на ужасите" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди