изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:51 EEST
Въпросът за спирането на „Южен поток“ определено е закрит    
По светаСпоред ръководителят на Газпром Алексей Милер, България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа, допълни още Милер в ТВ интервю.

Въпросът за спирането на проекта „Южен поток“ определено е закрит,

каза ръководителят на Газпром Алексей Милев, цитиран от ТАСС, като допълни, че в страната ни  няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро и няма да бъдат създадени над 6000 работни места.

България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция\", посочи ръководителят на Газпром.

Концернът е инвестирал в инфраструктурата за \"Южен поток\" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи още той.

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа,

подчерта Милер като допълни, че южната ни съседка вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера. 

Според Милер Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ и това без съмнение повишава геополитическия й статут в региона.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа,

според шефа на Газпром. Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически \"се свежда до нула\", посочи той и призна, че Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар.

Решението за отмяна на „Южен поток\" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител, каза той.

Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно, уточни ръводителят на Газпром и подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет
на ЕС, който регламентира експлоатацията.  http://www.bnews.bg

 


Сходни връзки

Въпросът за спирането на „Южен поток“ определено е закрит | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди