изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-28 @ 23:44 EEST
Идентифицираха терористите от Париж!    
По светаЧасове след кървавия разстрел в Париж, при който загинаха 12 души, а 11 по последни данни бяха тежко ранени, тримата терористи вече са идентифицирани. Двамата от тях са братя, и тримата са добре известни на полицията, съобщи ексклузивно \\\"Франс тв 1\\\".

Тримата успяват да се измъкна от кървавата касапница в редакцията на списание \\\"Шарли Ебдо\\\" с бяло \\\"Рено Клио\\\". Автомобилът е отнет от случаен гражданин, който, виждайки автомата \\\"Калашников\\\", излиза от колата си и побягва панически.

Полицията е проследила движението на \\\"Рено\\\"-то, твърди още телевизията.

*********************

Зловещото послание на Абу Бакр ал Багдади преди Париж: Ще се видим в Ню Йорк!

Кой всъщност е Абу Бакр ал Багдади, заради чиято карикатура днес джихадисти потопиха в кръв Париж, от когото се страхува целият свят и който принуди президента Обама да промени близкоизточната си стратегия, въвличайки страната си в поредната война. Името му е Ибрахим Ауад ал Бедри, но е по-известен като Абу Бакр ал Багдади. Малкото биографични сведения за него показват, че е роден през 1971 г. в иракския град Самара в религиозно семейство от племето бедри. На 18 г. се премества в Багдад, където завършва бакалавърска и магистърска степен по ислямски науки в Ислямския университет. През 2000 г. получава докторска степен по ислямски шериат. Има противоречива информация за принадлежността му към службите за сигурност при режима на Саддам Хюсейн. Както и скандални версии за еврейския му произход.

До 2004 г. живее в Багдад в квартира близо до кварталната джамия, в която е служил като имам 14 г. Напуска я след скандал с човека, дал парите за построяване на джамията, и жителите на квартала. Според един от богомолците Ал Багдади бил най-добрият футболист в отбора на джамията. Футболът е бил единственият спорт, който го е увличал. Според излизащия в Лондон арабски вестник “Ал Хаят” учителят му твърди, че тогава Ал Багдади не е бил привърженик на салафизма, специализирал се е в наизустяване на Корана и не е имал последователи
Абу Бакр ал Багдади се присъединява към джихадистката организация под командването на последователя на “Ал Кайда” Абу Мусаб ал Заркауи от Йордания, която се сражава в провинция Анбар. В края на 2005 г. е заловен от американските войски и остава 4 г. в затвора Бука в град Басра, който бил предназначен за привържениците на “Ал Кайда”. Там се запознава с група членове на “Ал Кайда” и се присъединява към тяхното ядро.

Според иракското вътрешно министерство “Доктор Ибрахим Ауад ал Самараи е бил известен и с името Абу Бара и е възприел салафитското учение от джихадистките ръководители, които са лежали с него в затвора”. След освобождаването си Ал Багдади се сражава срещу американските сили в страната под ръководството на Ал Заркауи до ликвидирането му от американската армия през 2006 г. После той продължава да членува в организацията, която е под ръководството на наследника на Ал Заркауи, Абу Омар ал Багдади до 2010 г., когато и той е убит.

Това е и годината, в която Абу Бакр ал Багдади оглавява терористичната организация, известна като “Ал Кайда” в Ирак (Ислямска държава в Ирак). Според “Ню Йорк Таймс”, когато той бил освободен от затвора, заявил на американските надзиратели: “Ще се видим в Ню Йорк.”
Според същото издание той не е бил в специализирания затвор №14 - предназначен за най-опасните джихадисти, а бил един от обикновените 26 хиляди затворници в Бука.

Ал-Багдади се възползва от началото на протестите срещу режима на Башар ал Асад в Сирия и изпраща помощника си Абу Мохамед ал Джаулани там със задачата да основе клон на “Ал Кайда”. По-късно този клон на организацията се появява под името “Джебха ал-нусра”. Организацията започва дейността си с поредица от взривове, с които се прочу като една от най-опасните бунтовнически групировки. На 9 април 2011 г. в аудиообръщение Абу Бакр ал Багдади заявява, че “Джебха ал нусра” представлява сирийския клон на “Ислямската държава в Ирак” и съобщава, че двете структури се обединяват в “Ислямската държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ). След като Джаулани отказва да се подчини на общото командване на Абу Бакр и да приеме сливането на двете структури, последният му обяви война.

На 29 юни 2014 Багдади обяви създаването на т.нар. “Ислямска държава”, провъзгласявайки се за неин халиф, т.е. повелител на правоверните навсякъде по света. Същевременно той призова всички джихадистки формации да му се закълнат във вярност и да се обявят за негови последователи. На 4 юли той се появи за пръв път на живо на катедрата на Голямата джамия в Мосул, което бе заснето на видео и разпространено чрез интернет.

Той си избира 24 заместници, повечето от които иракчани на средна възраст, които през различни периоди са лежали в американските затвори. Според разузнавателни сведения една трета от тях са висши баасистки офицери, които отговарят за военните операции. Последните носят белега на професионализма и са част от военна стратегия, която не се ограничава с партизанската война.

Псевдохалифът Ал Багдади беше неизвестен за широката публика преди 2013 г., когато американските власти обявявиха награда за главата му от 10 млн. долара. Това е сумата, която ще получи всеки, който помогне за залавянето или убийството му. Тя е и втората по големина награда от този тип, обявявана от Държавния департамент на САЩ след тази за главата на шефа на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири.
Прозвището му е Призрачния шейх, тъй като се забулва при срещите си дори със своите приближени иракчани. Според легендата неговият произход е от пророка Мохамед, което е важна подробност в конкуренцията му с Ал Зауахири, както и коз за затвърждаване на халифската му мисия.

С прокламацията си за обявяването си за халиф Абу Бакр ал Багдади обяви война на всички светски власти в Ирак и извън страната.
Титлата “повелител на правоверните” означава обединяването на светската и религиозната власт в съответствие с традициите на ислямската религия, които го правят правоприемник на свещената мисия на Пророка. Това означава, че дълг на всички мюсюлмани е да му се закълнат във вярност въпреки различните тълкувания на съществуващите в рамките на тази религия секти. Това показва, че идеята не е възникнала случайно в еволюцията на Ислямската държава и че датира вероятно още от 2006 г. С обявяването си за халиф Абу Бакр ал Багдади прекъсва всякаква връзка със старата “Ал Кайда” под ръководството на Ал Зауахири. Според специалистите по исляма черната чалма, с която се появи в мосулската джамия, означава, че мисията му заличава различията между ислямските секти (защото такава чалма носят онези изтъкнати шиитски духовници, чиято генеалогия води началото си от пророка Мохамед).

И докато “Ал Кайда” не успя да получи собствена територия и да обяви своя държава, принуждавайки се след войната в Афганистан да прехвърля бойците си от Афганистан и Пакистан, а след убийството на Бен Ладен, и към пустинните територии на Мали, Нигер и Сахара, Ал Багдади реализира тази идея в Ирак и Сирия.

Понастоящем неговата “Ислямска държава” се крепи на 3 стълба:
възприемане на съблазнителна религиозна доктрина, която привлича все повече последователи от цял свят, нейното пропагандиране сред онези общности, които са готови да я възприемат и дори да загинат в името на новия халиф, както и предоставянето на външна политическа и морална подкрепа с оглед укрепването на контрола върху окупираните територии и постепенното им разширяване с помощта на ислямските победи, които подражават на т.нар “ислямски завоевания” от зората на тази религия.

В поредната си закана срещу САЩ в периода на подготовката на сегашните атаки срещу “Ислямската държава” Абу Бакр ал Багдади разпространи в интернет видеофилм, озаглавен “Пламъкът на войната” с продължителност 55 минути. Според експертите това е най-амбициозната продукция на джихадистите, в която са заснети последните победи на “Ислямската държава” и установяването на джихадистки контрол върху територии в Ирак и Сирия. В посланието САЩ и НАТО се заплашват, че ги чака поражение и разрушения. Според телевизия “Ал-Арабия” американските експерти проучват кадрите във видеозаписа, за да намерят ключа към личността на Абу Бакр ал Багдади, превърнал се в плашилото на целия свят.   http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Идентифицираха терористите от Париж! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди