изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-15 @ 00:47 EEST
БАБХ: ТРАНСПОРТНИТЕ СРЕДСТВА НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ СИН ЕЗИК    
ЗемеделиеВъв връзка с опасенията на животновъдите, от Българската агенция за безопасност на храните увери, че болестта „Син език“ не се разпространява чрез транспортните средства, с които се пренасят животните на територията на страната.

Изготвен е анализ за оценка на риска от Центъра за оценка на риска при БАБХ. Изготвен е анализ на епизоотичната обстановка в Турция и възможността за спиране на профилактичната дезинфекция на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово. Епизоотичната обстановка по отношение на екзотични и особено опасни заразни болести по животните в Турция винаги, макар и в различна степен, е неблагоприятна и представлява опасност за България (шап, шарка по овцете и козите, чума по дребните преживни животни, син език, бруцелоза по говедата и бруцелоза по овцете и козите, заразен нодуларен дерматид по говедата). От най-голямо значение за страната ни е епизоотичната обстановка в Европейската част на Турция, която в дадения момент е благоприятна, посочват от БАБХ. Оттам уверяват, че няма опасност за проникване на подобни екзотични заболявания чрез транспортните средства от Турция в България. С оглед оценката на риска и благоприятната обстановка, профилактичната дезинфекция е отменена със заповед на Министъра на земеделието и храните Десислава Танева.
Болестта „Син език“ не може да се пренесе чрез превозните средства, а само чрез заразени насекоми /комари от род Кулекуидес/ и живи болни преживни животни, които заразяват комарите, а те от своя страна - здравите животни.
До този момент на територията на страната ни са ваксинирани 72% от дребните преживни животни. Налични са дози от ваксината във съответните ОДБХ и регистрираните ветеринарни лекари, които извършват безплатно ваксинацията. НДТ
 


Сходни връзки

БАБХ: ТРАНСПОРТНИТЕ СРЕДСТВА НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ СИН ЕЗИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди