изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 21:18 EEST
Облак от пожар в Чернобил се носи към Черно море (обновена)    
Новини

 

Засега нямало опасност за Варна. В същото време обаче служители в държавни учреждения са предупреждавани под сурдинка да не напускат домовете си



Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около унищожената атомна централа в Чернобил, съобщиха украинските власти. Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят е засегнал около 130 хектара, вследвие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна. В момента там на много места вали дъжд. В пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий-137, което превишава двойно допустимата доза, съобщава украинската служба по ядрено регулиране, цитирана от "Труд"

Според метеоролозите във Варна облакът от Чернобил се носи на юг и по-скоро към Черно море. Засега Варна оставала доста далеч от него. "Не очаквам да има нахлуване на наша територия, защото във високите слоеве на атмосферата посоката на вятъра е от запад. При земята е от север-северозапад, север-североизток и това, по мое усмотрение, няма да доведе до нахлуване на наша територия на някакво замърсяване. В момента в Украйна в много райони вали дъжд. Вятърът е северен, с леко обръщане към северозапад. Той носи замърсяването по-скоро към юг и към Черно море, а Варна остава доста далече от него", съобщава дежурния синоптик при НИМХ-Варна Венета Тодорова в следобедната емисия на БНР (чуйте звуковия файл тук).

По думите й тази сутрин ресорните служби са замервали нивата на радиация във Варна, но не са открити отклонения. Според службите няма място за притеснение, че ситуацията от 1986 година се повтаря. По данни на полицията замерванията на Гражданска защита не са установили отклонения на този етап. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" продължавали регулярно да замерват нивата на радиация.

В същото време обаче служители в държавни учреждения, болници, включително и в Гранична полиция, са предупреждавани под сурдинка да не излизат от домовете си, тъй като облакът ще достигне до българското Черноморие около 18:30 днес, съобщават източници на Varnautre.bg. 

(+) 19:50 Няма промяна на радиационния фон на територията на България, вследствие на горския пожар, който избухна около атомната централа Чернобил, съобщиха на официалната си страница от Министерството на вътрешните работи. Вижте повече тук>>

(+) 20:30 Според синоптикът от TV-MET Симеон Матев, цитиран от "24 часа", преносът на въздушни маси през следващите 2-3 дни над Източна Европа ще е от север на юг. Ако във въздуха в Чернобил има радиоактивни частици, най-вероятно ще стигнат до източните райони на страната ни в петък.

http://www.varna.utre.bg

Видео от пожара

 



Извънредна ситуация край АЕЦ "Чернобил", бушува огромен пожар
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ: 1986 - В 1 ч. и 23 мин. в Чернобилската АЕЦ става най-голямата ядрена авария в света
Чернобил е бил взривен, за да се унищожи СССР?
ЧЕРНОБИЛ - ТРАГЕДИЯТА, ЗА КОЯТО КОМУНИЗМЪТ НИ ЛЪГА ДНИ НАРЕД
БАБХ НАЛОЖИ ЗАБРАНА НА РАДИОАКТИВНИ ГЪБИ
Български гъбки-чернобилки
25 г. след Чернобил - най-малко 100 000 загинали
Отварят Чернобил за туристи
Петко Ковачев: Над 50 % от територията в 13 европейски страни е заразена от аварията в Чернобил
Високотоксичен облак наближава северната граница на Румъния
ИЗЛЪГАХА НИ И ПАК НИ ЛЪЖАТ
Живков нарежда да се мълчи за Чернобил
СЪБИТИЯТА, СТАНАЛИ НА 26 АПРИЛ
ЧЕРНОБИЛ - СЯНКАТА НА СМЪРТТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЕЕ НЕЩАСТИЕ
 


Сходни връзки

Облак от пожар в Чернобил се носи към Черно море (обновена) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди