изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 11:50 EEST
Свещения риболовен ритуал Антого в Мали /ВИДЕО+СНИМКИ/    
Любопитно Близо до село Бамба в северната част на страната на догоните Мали е разположено малко, но свещено езеро, в което риболова е разрешен само веднъж годишно, а именно по време на уникалния ритуал Антого. 





Thousands of fishermen empty lake in minutes - Human Planet: Deserts, preview - BBC One



В миналото Бамба се е намирало сред тучни зелени гори, а езерото е било един от основните източници на риба за местното население. Но с промените в климата района все повече се превърнал в пустинен, сух и безплоден. Днес населението на Бамба и околността е изправено през сериозен проблем, заради липсата на прясна вода, но езерото все още е ценен ресурс за местните догони, които го изпразват всяка година по време на Антого. 

Риболовното събитие се провежда всяка година на различна дата, която се избира от Съвета на старейшините. В деня на фестивала стотици аборигени от всички части на Мали се събират около езерото. Трите най-големи групи се формират от най-уважаваните и стари семейства от различните догонски села. Тълпата от Бамба обикновено е най-многолюдна.

В началото на церемонията старейшината напява свещени молитви и заклинания, след което се запазва няколко минутно мълчание. Със звън на камбана и изстрел започва същинската част на ритуала. Вкупом стотици голи до кръста мъже и деца се втурват в езерото, въоръжени с риболовни кошници, опитвайки се да уловят колкото се може повече риба. На жените е забранено да участват в ритуала, тъй като се считат за нечисти, заради месечния им цикъл.

Поради големия брой участници, езерото много бързо се превръща в огромна кална локва. Уловената риба бързо се прибира в кошницата, а някои от \\"рибарите\\" я съхраняват в устата си докато намерят подходящо място, където да я оставят. Цялата суматоха трае точно 15 минути и свършва отново с изстрел. Всички хванати риби се събират и се предават на най-възрастния мъж на Бамба, старейшината на селото, който ще се увери, че улова е правилно разпределен между селата.

Интересното е, че ритуалът е в силен контраст с други аспекти на културата на догоните. Хората от този регион имат странна антипатия към водата и се опитват по всякакъв начин да я избегнат, доколкото е възможно. Те предпочитат да живеят около скали, хълмове и полупустинни райони, далеч от страховитата река Нигер. Но за фестивала Антого всички предразсъдъци изчезват и хората скачат във водата, за да си хванат риба.

Свещения риболовен ритуал Антого в Мали
Свещения риболовен ритуал Антого в Мали

Свещения риболовен ритуал Антого в Мали

Свещения риболовен ритуал Антого в Мали

Свещения риболовен ритуал Антого в Мали

Свещения риболовен ритуал Антого в Мали

Свещения риболовен ритуал Антого в Мали

Свещения риболовен ритуал Антого в Мали

http://www.hobyto.com
 


Сходни връзки

Свещения риболовен ритуал Антого в Мали /ВИДЕО+СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.18 секунди