изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 09:58 EEST
БЪЛГАРСКА ЛИ Е ЮЖНА ДОБРУДЖА?: ДЪРЖАВНОТО РЪКОВОДСТВО НЕ УВАЖИ ДОБРУДЖАНСКИЯ ВЕЛИКДЕН    
НовиниКристалина Георгиева благодари във видеообръщение за званието „Почетен гражданин на Добрич“. За празника на Добрич отново нямаше високопоставени гости от столицата

„Честит празник на свободата и второто българско Съединение“ – с тези думи председателят на Общинския съвет Ангел Табаков се обърна към присъстващите на тържествената сесия на Общинския съвет по повод празника на Добрич. Той припомни, че се навършват 75 години от възвръщането на Южна Добруджа към България, както и 25 години от указа на президента Желю Желев за връщане старото име на града Добрич.
Годишнината от Възвръщането на Южна Добруджа обаче за пореден път не бе уважена от родните ни управници. На тържествената сесия присъстваха евродепутатът Мария Габриел, народни представители от Добрич, генералните консули на Русия във Варна и на Турция в Бургас, гости от побратимени градове, почетни граждани, общински съветници, общественици, граждани.
„Днес е добруджанският Великден“, подчерта в празничното си слово д-р Кремена Митева - главен уредник на дом-паметник \"Йордан Йовков\" в Добрич и носител на отличието за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство. Тя посочи, че „сложната и драматична съдба на Добруджа е фрагмент от големия исторически сюжет на нацията. Бележи възходи, сътресения и обрати. Историята на Добруджа е редуване на скърби и възвишена радост“. „Добруджа е не само вратата, през която българите влизат в историята, но връщането ѝ се приема като първа стъпка към постигане на нашия национален идеал. Така мястото на областта в сакралната география на България става много специално“, посочи още тя.
„Великите дела и страдания на нашите предшественици задължават. Днешната ни свобода е платена с много кръв. Никога не трябва да забравяме това. Свободата е изключителна ценност, която ежедневно трябва да се отстоява и съхранява. Всеки един от нас носи отговорността утре да живеем по-добре от днес“, допълни тя. И призова „Да продължаваме да обичаме и пазим града си, да го обновяваме и превърнем в привлекателно място за живеене, да напишем своите страници в Златната книга за Златна Добруджа“.
На тържествената сесия председателят на Общинския съвет Ангел Табаков обяви, че заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар Кристалина Георгиева е новият почетен гражданин на Добрич. В мотивите за това той посочи, че „Кристалина Георгиева беше при пострадалите хора в Добрич след водното бедствие, което сполетя града през юни 2014 година. Благодарение на нейната подкрепа и на общите усилия община Добрич получи от фонд \"Солидарност\" на Европейския съюз финансова помощ за възстановяване на щетите от пороя по инфраструктурата и за превенция, която в световен мащаб вече е водещ приоритет в борбата с природните бедствия“. Призът ще бъде връчен на Кристалина Георгиева при очаквано нейно посещение в Добрич.
„Благодаря ви от сърце за званието, с което ме удостоявате. И много съжалявам, че нямам възможност да съм сред вас и да го приема лично“, каза във видеообръщение новият почетен гражданин на Добрич. Тя поздрави ръководството на града за това, че работи отлично с европейските средства и припомни, че европейското финансиране осигури на Добрич най-красивия градски парк в България, ново депо за отпадъци, обновени пътища, училища, детски градини. Не на последно място, силен тласък за развитието на икономиката в региона. „Вашият успех е успех за цяла България“, подчерта Кристалина Георгиева. Тя припомни, че връзката й с Добрич  датира далеч преди еврофондовете и влизането ни в ЕС, благодарение на нейния прадядо Иван Кършовски. „Благодаря, че ме приобщихте към вас и честит празник на нашия град и на неговите прекрасни хора“, завърши обръщението си новият почетен гражданин на Добрич.
Гост на празника бе и депутатът от Европейския парламент Мария Габриел, която също поздрави ръководството на града за усвояването на европейските фондове. Тя изтъкна, че подписването на Крайовския договор, с който става възможно възвръщането на Южна Добруджа към България, и днес носи послание за обединение. И пожела на добричлии сили, идеи и упоритост по пътя към утвърждаването на Добрич като желано място за живот и инвестиции, като гордост в България и Европа.  НДТ

 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКА ЛИ Е ЮЖНА ДОБРУДЖА?: ДЪРЖАВНОТО РЪКОВОДСТВО НЕ УВАЖИ ДОБРУДЖАНСКИЯ ВЕЛИКДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди