изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-28 @ 18:30 EEST
CNN: Стрелецът в Орегон целенасочено е убивал християни, твърдят очевидци    
По светаВашингтон. Крис Харпър Мерсър, устроил стрелбата в колежа Умпква в Орегон, целенасочено е убивал християните сред студентите, предава американската телевизия CNN.



По думите на очевидците,след като влязъл в аудиторията, Мерсър с оръжие заставил някои от жертвите да отговорят на въпроса, каква вяра изповядват. Той е стрелял в онези от тях, които са отговорили, че са християни. Засега, информацията не е официално потвърдена от властите.
По последни данни, в резултат на нападението са загинали 10 души, седем са ранени, като трима от тях са в тежко състояние. Мерсър е бил убит в престрелката с полицаите.  http://www.focus-news.net

****************

есет за убитите, а ранените - седем, при стрелбата в колеж в северозападния американски град Орегон късно снощи.

Сред загиналите е и стрелецът - 26-годишният Крис Харпър Мерсър. Той е бил убит в престрелка с полицията. Той не е бил студент в колежа.

Извършителят е обсъждал в интернет плановете си за стрелбата. Той е искал да попадне в новините и е смятал, че това е единственият начин. Според очевидци чернокожият младеж нахлул гневно в колежа "Умпкуа" с четири огнестрелни оръжия и накарал хората да кажат коя религия изповядват. Той стрелял по онези, които се представили като християни.

Полицията е извикала на разпит семейството на Мерсър и неговите приятели и внимателно разучава оставените от него съобщения в социалните мрежи в интернет. Това е 40-ият подобен инцидент в САЩ само за тази година.

Обама зове за затягане на контрола над оръжията

Американският президент Барак Обама за пореден път призова доминирания от републиканците Конгрес да приеме промени в националното законодателство за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия. Той разкритикува влиятелното оръжейно лоби, че блокира реформата.

"Онемели сме... Молитвите обаче няма да са достатъчни! Те няма да се справят с болката, скръбта, гнева, който би трябвало да изпитваме, няма и да направят нищо, за да предотвратят подобни касапници на някое друго място в Америка, следващата седмица или след няколко месеца”, заяви в емоционално обръщение Обама.

"Ние направихме политически избор - да позволим това да се случва на всеки няколко месеца. Колективно отговорни сме пред онези семейства, които са загубили своите близки заради нашето бездействие", подчерта американският държавен глава. Той изрази съжаление, че "не се прави нищо, за да бъде предотвратена нова касапница някъде другаде в САЩ следващата седмица или след два-три месеца".

Фаворитът за номинацията на Демократическата партия на Обама за президентските избори в Съединените щати догодина, Хилари Клинтън, също призова за реформиране на оръжейното законодателство, предаде Франс прес.

"Зная, че е възможно да имаме разумни мерки за огнестрелните оръжия, за да предотвратим насилието и да попречим за попадането им в лоши ръце", увери Клинтън. Тя обеща да направи всичко по силите си в тази насока.

Повечето демократи подкрепят внасянето на промени в оръжейното законодателство, които да въведат проверка на съдебното минало и психотест за всички купувачи на огнестрелно оръжие в Съединените щати, отбелязва АФП. Към този момент предварителният контрол е задължителен само в оръжейните магазини, но не и при продажбите в интернет  например.

Оръжейното лоби обаче има силни позиции сред републиканците. Кандидатите за номинацията на тази партия за президентските избори в САЩ догодина поднесоха своите съболезнования на семействата на жертвите при стрелбата в колежа "Умпкуа", но като цяло избегнаха да се включат в политическите дебати за оръжейното законодателство.

Единствен Бен Карсън - бивш неврохирург, който е с добри позиции в надпреварата в републиканския лагер - изрази опасения, че някои може да използват масовата стрелба, за да поискат повече ограничения върху продажбите на оръжия в Съединените щати. "Проблемът, това е манталитетът на тези хора", коментира Карсън, според когото е по-важно да бъдат забелязвани предварително признаците, когато някой се готви да извърши подобно нещо.

През последните три години в учебни заведения в САЩ е била откривана стрелба 142 пъти, или средно по веднъж на седмица, посочва ТАСС.   http://btvnovinite.bg

 

 

 


Сходни връзки

CNN: Стрелецът в Орегон целенасочено е убивал християни, твърдят очевидци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди