изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-17 @ 13:45 EEST
Морски мистерии: Турска подводница ли потопи кораба „Хера“?    
Новини Най-голямата морска трагедия в новата история на България - гибелта на кораба "Хера", продължава да е обвита в загадки, макар че вече е част от учебната програма на бъдещите капитани. Единадесет години, след като бурното море пред Босфора погълна плавателния съд с 19-членен екипаж, случаят още е отворен, а телата на 14 от българските моряци така и не бяха открити

Катастрофата се случи в петък, 13 февруари 2004 г., на входа на Босфора. Натовареният с 11 751 тона въглища "Хера" пристигнал там на път от украинския порт Керч за турския Гебзе. Няколко пъти капитанът Атанас Атанасов искал разрешение да влезе в Босфора, но от службата за управление на трафика му отказвали с мотива, че проливът е затворен заради лошото време. А то наистина било страховито - вятър със скорост 90 км/ч вдигал вълни от шест бала.

Плаващият под камбоджански флаг "Хера" удържал на щорма цели 5 часа. Накрая се преобърнал и потънал за десетина минути, без да подаде SOS сигнал. Свидетели на драмата станали моряците от намиращия се наблизо българския кораб "Вежен".

Последвалото търсене не открило в морето живи или мъртви моряци. Месец по-късно турски водолази се спуснали на 74 м дълбочина до потъналия "Хера" и извадили от машинното му отделение телата на петима механици - украинците Александър Серафимович и Олексий Левченко и българите Петър Колев, Никола Спахиев и стажанта Христо Милков. Снимки на извършените от турски лекари аутопсии провокираха по-късно наши и норвежки патолози да се усъмнят, че телата са престояли цял месец във водата. Така се роди една от мистериите около "Хера".

Другата е свързана с факта, че до ден днешен няма ни вест, ни кост от останалите членове на екипажа - от капитана Атанас Атанасов, от първия му помощник Петър Петров, Боян Станков, Начо Начев, Кирил Димов, Свилен Спасов, Илия Димитров, Филко Фердинандов, Пламен Димитров, Светослав Георгиев, Стефан Пеев, Желязко Колев и от 23-годишните Мартин Минчев и Александър Каменов. Повечето са варненци, част от тях са роднини на шефовете на фирмата оператор "Провидънс шипинг енд трейдинг".
Близки на изчезналите моряци и до днес вярват, че те са живи. Разследването така и не стигна до реалния собственик на "Хера", който остана скрит зад офшорката "Маестра шипинг".

Според официалната версия изчезналите са се оказали в капан в корабната столова, когато "Хера" е потеглил към дъното. Дали телата наистина са в руините на кораба, не стана ясно, защото България получи два отказа от Турция да спусне свои водолази.

Разследването бе прекратено през 2010 г., а три години по-късно по разпореждане на служебния премиер Марин Райков и главния прокурор Сотир Цацаров бе възобновено.

Много въпроси чакат отговор. Един от тях е защо старият кораб е бързал да мине Босфора в бурята, при положение че капитанът е искал да остане на завет до нос Калиакра.

Липсва обяснение защо турските брегови власти са разрешили на 11 кораба да влязат в затворения пролив, но са отказали на "Хера". Неяснотите нароиха много екзотични версии.

Едната е, че "Хера" е пренасял не само въглища, а и някакъв специален товар. Подхранват я видени от роднини на моряци снимки от френски сателит, на които минути след крушението край кораба били засечени две турски и една руска подводница. Според близките те са ескортирали "Хера“ заради тайния му товар. Според други пък сблъсък с едната турска подводница пратил нашия кораб на дъното.

Казусът стигна и до Европейския парламент, където френските депутатки Моника Франсони и Елен Флотр лансираха хипотезата, че петимата открити моряци са били убити на брега и после върнати на кораба.

От името на едно от семействата адвокат Владимир Шейтанов започна битка за истината в съда в Страсбург, но още няма резултат. Колегата му Христо Раев, който в началото бе защитник на близките на моряците, днес е категоричен, че сензационните версии само са зомбирали хората.http://www.trud.bg

  1. 10 години по-късно кошмарът "Хера" сее още смърт
  2. Договарят нов подводен оглед на кораба ”Хера”
  3. Близки на изчезналите моряци от кораба "Хера" връчиха петиция на евродепутати
  4. Имало доказателства за оцелели от „Хера”
  5. Разследват потъването на "Хера" като по "Дискавъри"
  6. Български експерти ще разследват потъването на ”Хера”
  7. В. “Позвънете новини”, Варна: Издават смъртни актове на изчезналите от "Хера"
  8. Вече е известно защо е потънала ”Хера”
  9. Близките на загиналите моряци на кораб “Хера” се съмняват в тяхната смърт
  10. Зелените в ЕС искат от кабинета да оповести причината за потъването на “Хера”
  11. М.Фрасони: Българските власти не искат да публикуват информацията за "Хера"
  12. Въпросите за "Хера" са за това какво се е случило, заяви евродепутатът Моника Фрасоне
  13. Националното следствие не работи по версия, че българите от "Хера" са живи
  14. МОРЯЦИТЕ ОТ "ХЕРА" СА ЖИВИ!?!
 


Сходни връзки

Морски мистерии: Турска подводница ли потопи кораба „Хера“? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди