изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:20 EEST
Русия поиска Турция да върне "Света София" на християните    
По света Депутатите от руската Дума подкрепиха предложението храмът "Света София" в Истанбул да бъде върнат на православната църква. Това съобщи председателят на Парламентарната комисия по имуществени въпроси и защита на християнските ценности Сергей Гаврилов. "Руската страна смята за необходимо да се припомни, че "Света София" в Истанбул е сред най-старите християнски църкви, чиято история е пряко свързана с Вселенския събор", каза още Гаврилов.

"Очакваме приятелски жест от турска страна по този въпрос - връщането на "Света София" на християнската църква", подчерта той.
Агенция БГНЕС припомня, че "Света София" е превърната в джамия след превземането на Истанбул от османците през 1453 година. От 1935 година тя е превърната в музей. През 1985 година "Света София" бе вписана от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.
Храмът "Света София“ за първи път е осветен през 360 година като катедрален храм на Константинополската Патриаршия. /БГНЕС
http://www.dnesplus.bg
 


Сходни връзки

Русия поиска Турция да върне "Света София" на християните | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди