изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 02:19 EEST
Пленен джихадист разказа за връзките на Турция с „Ислямска държава”    
Новини Заловеният от кюрдски войници боец на „Ислямска държава” Керим Амара обяви в интервю за агенция „Спутник”, че Турция е улеснявала наемането на нови джихадисти и е продавала храни на групировката в замяна на доставки на петрол. Амара, на 31 години, е гражданин на Тунис. Той се е присъединил към джихадистите през 2013 година. След революцията в Тунис, както много други млади хора от страната, преминал курс по основи на радикалния ислям и воденето на джихад, а след това, по съвет на приятел, установил контакт с „Даеш”.

„От Тунис пристигнах в Либия, а от там със самолет в Турция. След това нелегално преминах турската граница в района на граничния пункт в Рейханли в Хатай и влязох на територията на Сирия”, разказва Амара.

Там преминал 15- дневно военно обучение в едно от селата, близо до Алепо, а по-късно става командир на отряд и се оженил за сирийка.

Цяла година воюва срещу иракската армия в Рамади, после се връща в Сирия, където участва в боевете срещу Свободната сирийска армия, а по-късно и срещу кюрдските отряди за самозащита в Кобани, където през 2015 г. е бил заловен.

Според него, Турция помага активно на „Ислямска държава” и улеснява работата за намиране на нови членове.

„През цялото време, докато бях в „Ислямска държава”, нито веднъж не съм чувал, че турската армия да възпрепятства включването на нови членове в редиците на групировката. Напротив, казаха ни, че Турция цени „Ислямска държава” и активно й помага", казва Амара.

Той лично е участвал в размяната на пленени служители на турското консулство в иракския град Мосул срещу членове на „Даеш”.

„Предадохме на турската страна служители на консулството в Мосул, а Турция, от своя страна, ни предаде наши хора. Операцията бе организирана от турските тайни служби”, посочва Амара.

Според турските медии, през септември 2014 г. 49 служители на дипломатическата мисия, които са били държани в плен от „Даеш: 101 дни, са разменени с група от 180 терористи, намиращи се турски затвори. Турското ръководство тогава не излезе с официално опровержение на тази информация.

Амара посочва, че „Даеш” доставя на Турция и Ирак петрол, а от Турция и Саудитска Арабия получава храни.

„По време на боевете в Кобани нашият командир често посещаваше Турция. От там докарваше храна и други стоки. В „Ислямска държава” има командири от турски произход”, добавя заловеният джихадист. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Пленен джихадист разказа за връзките на Турция с „Ислямска държава” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди