изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 03:57 EEST
ПАНИКА ЗАРАДИ ЧЕРВЕНИ ПОРТОКАЛИ, "ЗАРАЗЕНИ СЪС СПИН" ОТ ДЖИХАДИСТИ    
НовиниНяма повод за притеснения, става въпрос за сортови особености на цитруса, увериха от БАБХ. Тези дни в интернет плъзна страшна новина, че в Алжир е открито голямо количество портокали, внесени от Либия, в които била инжектирана ХИВ позитивна кръв, съобщава македонската телевизия Сител. Тя бе разпространена и от много електронни издания у нас. В нея се твърди, че, според службите в Алжир, това е поредната пагубна стратегия на джихадистите в Либия, под чиито контрол е по-голямата част от тази земя. Според struma.com, тази вест е предизвикала паника в Македония, където медиите предупреждавали да се проверят цитрусите преди консумация.




Вчера tribali.info пък съобщи, че цитрусовите плодове, инжектирани от терористи със заразена със СПИН кръв, вероятно вече са във Враца. За това съобщил ужасен читател, който донесъл доказателството в редакцията наизданието. „В неделя врачанка си напазарувала 2.5 кг портокали от хипермаркет „Кауфланд“ в града. На следващия ден тя обелила първия плод, но видяла странен червен цвят в основата, и го оставила настрани. Във вторник обаче жената се втрещила от новината, която гръмна по всички медии, за заразените със СПИН цитрусови плодове. Уплашена отишла в редакцията с касовата бележка и самият портокал, който изглежда точно като разпространените от световните и национални медии снимки на заразените плодове. „Притеснението на читателката ни е огромно, тъй като преди да разбере за атентатите на джихадистите е изяла малко количество от другите портокали, а част от тях били развалени“, пише изданието.
В редакцията на НДТ също има такива портокали, закупени от магазин в Добрич. Наши читатели алармираха, че притеснени от вида на вътрешността на цитруса и от публикациите последните дни директно изхвърляли портокали от страх.
НДТ потърси за коментар директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова. Тя заяви, че в инспекцията няма постъпила информация за подобен проблем с цитрусите. Тя увури, че всички храни, които се внасят от трети страни минават през съответния граничен пункт, където се вземат проби. Едва след одобрение те се пускат на пазара. Всичко, което е в търговската мрежа от такива страни е минало такъв контрол, увери тя.
НДТ потърси за коментар и пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните, на които изпратихме и снимка от продаваните в Добрич портокали.  Оттам заявиха, че няма повод за притеснение. Става въпрос за сортова особеност и това е т.нар. червен портокал, който вътре има кърваво-червено оцветяване.
Оттам посочиха, че дори преди няколко години в централните медии е имало новина за това, че е създаден червен портокал. Според нея, червените портокали дължат отличителния си цвят на пигментите антоцианини. Те са много полезни, защото намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания и инсулт.
Пигментацията обаче се развива само при определен климат, когато плодовете са изложени за кратко на студ. Затова тези портокали сега се отглеждат само в Италия и се продават по-скъпо.
Учени от центъра "Джон Инес" в Норич идентифицираха гена, който е отговорен за пигментацията, и го промениха така, че да се развива и без ниски температури. След това имплантираха гена в по-разпространения сорт Валенсия. Така получиха червен портокал, който може да вирее и на топло, се казва във въпросната публикация.
Преди две години, през февруари 2014 г., отново е имало сигнали за странни червени портокали, появили се на пазара. Според репортаж на БНТ, коментарите са били, че може да става въпрос за конкретен сорт цитруси  или за боядисани с червена  боя портокали, които са опасни за здравето. Тогава е извършена проверка, заедно с инспектори от Агенцията по храните. След анализ специалистите са били категорични, че купувачите могат да са абсолютно сигурни, че това е т.н. кървав портокал или червен. „Това си е напълно нормално. Това си е сортова особеност. Така изглежда отвън,  а така изглежда  отвътре, – увери Атанас Георгиев, старши инспектор в Агенцията по храните  в София. Сокът от  тези сицилиански портокали  е с приятен  вкус, според експертите той е още по -богат на  антиоксиданти, отколкото от  оранжевите  портокали“. НДТ


 


Сходни връзки

ПАНИКА ЗАРАДИ ЧЕРВЕНИ ПОРТОКАЛИ, "ЗАРАЗЕНИ СЪС СПИН" ОТ ДЖИХАДИСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди