изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:18 EEST
Люлеят ни по три труса на ден    
Новини Земетресенията се увеличават през 2016 г., най-много клати в Петрич и Сандански. През 2016 г. трусовете са се увеличили, като само досега са регистрирани 740 - колкото през цялата минала година.




Освен това се е увеличила и силата на земетресенията. Най-голямото - с магнитуд 4,6, е в Сандански, от 22 май. На същата дата преди 4 г. силно земетресение удари Перник. В Петрич също бяха усетени три труса с магнитуд 4,1 по Рихтер.

По три земетресения люшкат България на ден. Средно земята у нас се разклаща по 1000 пъти в годината. Огромната част от трусовете – близо 97%, са с магнитуд по-малък от 3, което означава, че изобщо не разбираме, че земните недра се движат, пише „Телеграф”.Хората усещат как земята под краката им се разклаща едва около 50-60 пъти на година, когато трусовете са по-силни.

За осемте месеца на тази година в България са се случили около 740 земетресения. По-голямата част от тях са с магнитуд по-малък от 3. „В сравнение с предишни години можем да кажем, че тази е по-активна по броя на земетресенията, защото миналата имаме 750 труса за цялата година. Тогава имаше само един катаклизъм с магнитуд по-голям от 4. Става въпрос за района на Калиакра, където трусът беше със сила 4,1 по скалата на Рихтер. За тази година до момента имаме 7-8 земетресения със сила около и над 4. И освен това броят им за осем месеца е почти равен на този за цялата минала година”, обясни шефът на сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН проф. Емил Ботев.
 
„Тази статистика не бива да ни плаши. Правилното е да се разглеждат отделно различните сеизмични зони. За целта в най-активните имаме разположени специални прибори, които следят за дълговременни признаци за подготовка на земетресения. Правят се най-вече геодезични измервания, които следят за отместване на отделните геодезични точки една спрямо друга, по които се съди за скоростите на отместване на отделните земекорни блокове и оттам за евентуално натрупване на напрежение и подготовката на земетресенията. С това искам да кажа, че ние в момента нямаме аномални стойности и тази година те са 1-2 милиметра годишно. Може би някъде имаме изключение от 4 милиметра годишно. За сравнение движенията на земните блокове един към друг в Централна и Южна Гърция е до 30-40 милиметра на година”, обяснява проф. Емил Ботев.
 
Фактът, че имаме достатъчно висока сеизмична активност през тази година, показва, че у нас става необходимото разтоварване на напрежението. Нямаме някакви типични затишия в продължение на месеци, да не кажем на години, които могат да доведат до по-силни земетресения, поясни той.
 
Средностатистически у нас стават около 1000 труса годишно. През 2014 година в България са регистрирани 990 земетресения, през 2013 – 1100, а през 2012 – 950. Връщайки се назад във времето, ще видим, че през 2009 година трусовете у нас са 2020. Причината за това е, че през тази година се случват две земетресения с магнитуд по-голям от 5, които чрез автършоковите си серии увеличават общия брой на катаклизмите. 
  http://www.blitz.bg


 


Сходни връзки

Люлеят ни по три труса на ден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди