изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 05:02 EEST
Press 24 (Македония): Нови земетресения са регистрирани на Балканския полуостров /обновена/    
Новини Скопие. Нови земетресения са регистрирани на територията на Балканския полуостров в неделя сутрин, съобщава македонската медия Press 24. Турция е била разлюляна от няколко труса със сила от 1,7, 1,6, 4,0, 1,8, 3,2 магнитуда по скалата на Рихтер. Преди няколко часа земетресение със степен от 2,9 магнитуда е усетено също в Босна и Херцеговина. В Гърция пък е имало трус от 3,4 магнитуда.

http://www.focus-news.net

Истанбул. Тази нощ, две минути след 2 часá, в района на Ялова е регистрирано земетресение с магнитуд 3.7 (Европейски център с препратка към Кандили обсерватория, Истанбул). Епицентърът е на 45 км южно от Истанбул и тридесетина километра западно от град Ялова, в околностите на мраморноморското селище Езенкьой (под 200 жители), съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Земетресението е максимално по сила от серия трусове, развила се в продължение на 4 чáса. Събитията в серията с магнитуд 1.5 до 3.7 са 21, а по време - до малко след четири часá тази сутрин (неделя). Tри от тях предхождат земетресението с магнитуд 3.7, като начало поставя трус с магнитуд 3.3 (3.5 от Кандили), а останалите са след него. Последващата сеизмична активност е представена от слаби трусове, чиито епицентри запълват неголяма област с размери 7 на 3.5 км. Мястото на подобен взрив на активност понякога е отправна точка за нов по-значим сеизмичен процес.
Преди 122 години катастрофално земетресение с магнитуд над 7 и епицентър почти на същото място е отнело живота на повече от 1350 души. На 17 август 1999 и нашата страна беше разтресена от земетресение с епицентър на по-малко от 90 км на изток от днешната активност в източната част на Мраморноморския регион. Незабравими са последствията от това земетресение с магнитуд около 7.5: над 17 хиляди човешки жертви – само последвалото го цунами (максимална вълна с височина 2.52 метра) причини смъртта на 155 души, ранени – между 44 и 50 хиляди, 500 хиляди останали без покрив. Земетресенията, обект на тази дописка, са продукт на размествания по Северно-Анатолийската разломна система. Характерна за техните огнища е неголяма дълбочина под земната повърхност, което обуславя силни ефекти.
http://www.focus-news.net


ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

Големите земетресения за последните 110 години

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!


НА ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ ЛЕД ОСВЕТИТЕЛНИ ЛАМПИ И ТЕЛА В МАГАЗИНА И ОНЛАЙ МАГАЗИНА НА "LIGHT VISION"




 


Сходни връзки

Press 24 (Македония): Нови земетресения са регистрирани на Балканския полуостров /обновена/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.54 секунди