изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 01:57 EEST
Връхлитат ни мощни магнитни бури! Ето как може да се справим!    
Новини Магнитни бури ще бушуват през следващите две седмици. Неприятното влияние на геомагнитните полета започва утре и ще продължи до 23 ноември. 14, 22 и 23 юли ще са най-критичните дни заради геомагнитните бури, предизвикани от слънчевите изригвания. Предупреждението дойде от международния център в Потсдам, който следи данните на 13 геомагнитни станции в северното и южното полукълбо, уточнява наше издание.

Магнитните бури представляват вариации във формата, посоката и силата на геомагнитното поле и са резултат от сблъсъка между него и слънчевата плазма. 

Феноменът може да предизвика проблеми с мобилните телефони и техниката, тъй като влияе на електрониката и радиоразпръскването, а също създава индуцирано електричество в далекопроводите.

В такива дни най-уязвими са хората, които имат сърдечни проблеми. Според проучвания състоянието на страдащите от исхемична болест на сърцето се влошава 55% по-често по време на магнитна буря, отколкото в останалите дни. 25% от пристъпите на стенокардия възникват в края на неблагоприятните дни. При магнитни бури хората с по-чувствителен организъм могат да усетят тревога, тъга, психическо напрежение, раздразнителност и безсъние.

Дните с магнитни бури се отразяват и на децата. През този период някои стават по-агресивни, справят се по-трудно с училищните задължения и са по-разсеяни.

Трябва да се обърне внимание и на храненето. Трябва да се консумират определени храни и да се пият достатъчно течности, които да са леко охладени, да не са алкохолни, газирани и горещи. Жаждата не трябва да се утолява с алкохолни питиета, дори под формата на бира, казват лекарите. Табу са и виното, шампанското, газираните и енергийните напитки.

През следващите 4 седмици ще има силни смущения на магнитосферата. В такива дни, експертите съветват да бъдем по – спокойни и положително настроени, защото това ще отблъсне влиянието на магнитните бури. Не е желателно да изпълняваме тежка физическа работа, а да си почиваме повече, като прекарваме достатъчно време навън. http://pik.bg

 


Сходни връзки

Връхлитат ни мощни магнитни бури! Ето как може да се справим! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди