изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:30 EEST
Първата пресконференция на Игор Додон като президент (ОБЗОР)    
По светаВъв вторник се проведе първата пресконференция на президента на Молдова Игор Додон, след като зае поста на държавен глава. Той заяви, че категорично се противопоставя на откриването на присъствието на чуждестранни военни на територията на страната и откриването на Бюро за връзка на НАТО в Кишинев. „Категорично съм против откриването на Бюро за връзка на НАТО в Кишинев. В Молдова, като в неутрална държава, не трябва да има офис на НАТО или на някакви други организации.

 Много граждани се притесняват, че отварянето на бюро за връзка е първата стъпка за влизането на републиката в Алианса“, подчерта Додон. Той уточни, че се надява ръководството на НАТО ще изрази своята позиция за неутралитета на Молдова. „Би било идеално да се подпише декларация за това (за неутралитета на Молдова)“, допълни държавният глава.
Додон засегна и темата за споразумението за асоциирането на Молдова с Европейския съюз. Според него то може да бъде отменено, ако народът вземе такова решение. „Ако мнозинството от молдовските граждани на референдум или мнозинството от избраните депутати в парламента се изкажат против споразумението с ЕС и решат да го прекратят, то президентът не може и няма да пречи на това“, подчерта Додон. Той напомни, че Социалистическата партия, която оглавяваше преди, е била против сключването на договора и го е считала за „преждевременен“. „Ние не увеличихме износа за ЕС, но също така загубихме пазара в Русия, който дълги години беше основният за нашата страна. След сключването на това споразумение от банковата система на страната бяха откраднати един милиард евро“, допълни държавният глава.
Държавният глава на Молдова не пропусна да коментира и въпроса за Приднестровието. „Смятам, че при решаването на въпроса за Приднестровието президентът, парламентът и правителството не трябва да имат разногласия. Ние сме длъжни да намерим политическо решение, а то трябва да бъде одобрено на всенароден референдум“, заяви във вторник Додон по време на първата си пресконференция като държавен глава.
Освен това Додон подчерта, че третото или четвъртото му официално посещение ще бъде в Букурещ.„Третото и четвъртото ми посещение ще бъдат в съседни държави: или Букурещ, или Киев“, отбеляза държавният глава. Във връзка с наличието на пропаганда за присъединяването на Молдова към Румъния, Додон посочи, че няма нищо против румънците или Румъния, но е противник на юнионизма.  http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Първата пресконференция на Игор Додон като президент (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди