изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 06:47 EEST
Геолог: Земетресение в България - най-вероятно септември    
Новини „Преди години гръцките сеизмолози направиха много точна прогноза за Солун и то стана това земетресение. Вече мога да се правят сравнително добри прогнози на базата на новите технологии. Дори вече има софтуер, който може да разпознава преди земетресението, на базата на първични вълни, какво ще се случи, дали ще има по-слабо или по-силно земетресение и да се предприемат мерки”, коментира в „Здравей, България” по NOVA геологът Рангел Гюров.


По думите му гръцките, румънските и турските сеизмолози определено разполагат с по-добра техника от българските и работят с нов софтуер, закупен от САЩ.

„Тези земетресения, които станаха в Гърция, Турция, Италия и Македония напоследък, показаха една повишена сеизмична активност, която обаче вече затихва”, поясни Гюров.

Той коментира, че теорията за подпъхване на плочите на земната кора е остаряла. Според него земетресенията се дължат на своеобразни „завихряния” в движението на земните маси.

„В резултат на такова завихряне Гърция потъва със сантиметри на година, което е сериозен процес. Южната част потъва по-бързо, отколкото северната”, подчерта Гюров и допълни, че това може да доведе до земетресения и в България.

„Местата, където е възможно да се случат земетресения, са известни на сеизмолозите. Това са около Велинград и Гоце Делчев. И ако има повишена сеизмична активност в България е много вероятно това да е около 4-6 или 18-20 септември. Не казвам, че това ще стане, но вероятността е по-голяма на тези дати - около новолуние и пълнолуние”, поясни геологът.

Той посочи, че уточняването на тези е дати се базира на взаимодействието на гравитационните сили на Земята, Луната и Слънцето.

„Има много сериозни изследвания за влиянието на Луната върху Земята. Знае се за приливите и отливите в моретата, но има такива и в земната кора”, обясни Гюров.

„70-80% от земетресенията стават по това време. Ние сме изследвали над 1000 силни земетресения”, отчете той.

„За Гърция, предполагам, че ще има по-силни вторични трусове в края на тази седмица или следващата, но не толкова силни, колкото прогнозират гръцките сеизмолози”, допълни Гюров.

Трябва да се има в предвид, че след Пернишкото земетресение през май 2012 г., геологът предсказва нов силен трус на 18 юни същата година, който не се случи.

Жителите и туристите на остров Кос продължават да са неспокойни, защото се очаква трусовете да продължат до края на месеца. Гръцките сеизмолози прогнозират и ново силно земетресение до 6-а степен по Рихтер.  https://www.vesti.bg


ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИ

СОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА



 


Сходни връзки

Геолог: Земетресение в България - най-вероятно септември | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди