изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 20:17 EEST
Турция предупреди САЩ, че отношенията им са на кръстопът    
По света Турция предупреди САЩ, че е време да направят поврат или връзките между съюзниците от НАТО могат да бъдат прекъснати, тъй като те и без това са обтегнати от турската операция в Сирия. Посланието идва дни преди ключовите разговори с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Той се очаква в Анкара по-късно тази седмица за разговори, насочени към намиране на път, когато Вашингтон изразява сериозна тревога от кампанията срещу кюрдската милиция.

 "Нашите отношения са в много критична точка и или ще бъдат определени, или тези връзки ще бъдат напълно увредени", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу в телевизионен коментар в Истанбул. Анкара миналия месец стартира военна операция срещу кюрдските Отреди за защита на народа (ОЗН) в западния анклав Африн в Северна Сирия. Докато Турция възприема ОЗН като "терористично" разклонение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), САЩ работят в тясно сътрудничество с милицията срещу екстремистката групировка Ислямска държава (ИД) в Сирия и й дават оръжие, предаде БГНЕС. Турция е гневна и поради това, че Вашингтон не екстрадира мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в Пенсилвания, когото обвинява, че е организирал неуспешния опит за президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г. САЩ призоваха Турция да покаже сдържаност в своята операция срещу Африн. Но Анкара предупреди САЩ да изтеглят войските си от град Манбидж, който е контролиран от ОЗН, тъй като заплашва да разшири операцията към града на изток от Африн. САЩ разполагат с повече от 2000 бойци от спецчастите и войници в Сирия, предимно на изток от Ефрат, в район, контролиран от ОЗН, но отделен от Африн, който е на запад от реката. Чавушоглу призова САЩ да "извършат това, което е необходимо в Maнбидж". Той добави, че на разговорите с Тилърсън ще обсъдят възстановяването на "пречупеното доверие", обвинявайки Вашингтон, че е направил "сериозни грешки" за Гюлен и ОЗН. "Имаме открити и ясни очаквания, които многократно сме споделяли", каза Чавушоглу. "Ние не искаме обещания, искаме конкретни стъпки да бъдат предприети." Съветникът по националната сигурност на САЩ ХърБърт Макмастър беше в Истанбул този уикенд, за да се срещне с говорителя и съветник по външната политика на Ердоган Ибрахим Калън, заяви турското президентство.
https://www.actualno.com

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди