изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-03 @ 09:19 EEST
ЕС споделя общи геостратегически интереси с Турция    
Новини Европейският съюз споделя общи геостратегически интереси с Турция в областта на енергетика и сигурността, но също така настоява за освобождаването на задържаните от Анкара европейски граждани. Това стана ясно от провелата се във Варна среща на върха ЕС-Турция, чийто символичен домакин беше българският министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

На съвместната пресконференция след приключването на срещата, в която участваха председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, българският премиер я определи като конструктивна, на която са поставени всички въпроси. Доналд Туск заяви, че Турция и ЕС остават много важни партньори по темата за бежанците. В същото време той призова Турция да спазва демократичните стандарти и човешките права. Председателят на Европейския съвет изрази своите притеснения относно турските действия в Егейско море и Средиземно море, а също така в Африн и Турция.

Според Туск срещата във Варна е от изключително значение. „Днес успяхме да разгледаме много от темите и да заложим параметри в бъдеще“, каза той. Президентът Ердоган се надява, че периодът на лошите отношения между ЕС и Турция е останал в миналото. Той поиска либерализация на визовия режим и ускоряване на процеса за приемането на неговата страна в ЕС. Ердоган се оплака, че страната му е получила само 1,8 милиарда евро от обещаните пари за бежанците, които вече са надхвърлили 4 милиона на турска територия.
Турският президент подчерта, че въпросът за борбата с терора е много важен за нас. „Турция е цел на редица терористични организации, с които тя се бори извън своите граници, и в своите граници“, каза той и добави, че само през миналата година Анкара е унищожила 3000 терористи на „Ислямска държава“. „Операциите, които осъществяваме срещу терористичните организации, допринасят за сигурността не само на Турция, но и на Европа. Не искаме критики, а да получим подкрепа. Уважаваме човешките права и свободи“, заяви Ердоган. „Нашите операции с борбата с тероризма ще продължават, докато продължава да има опасност от тероризъм“, закани се той. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви: „Може би съм малко тъжен от състоянието на отношенията между ЕС и Турция. Няколко години вече подкрепям това да станат член на ЕС. Аз съм против простата идея да прекратим преговорите с Турция. Аз съм гарант, че ще продължат преговорите спрямо Турция”.
Юнкер смята, че споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е много успешно и това се дължи на Турция, която е приютила на своя територия милиони бежанци от Сирия. „Това показва, че Турция може да бъде солидарна с ЕС. За това трябва да й благодарим много“, каза председателят на ЕК. Той успокои Ердоган, че не трябва да се притеснява за отпускането на 3 милиарда евро за бежанците. „Ангажиментът на ЕС ще бъде спазен“, обеща Юнкер. Едновременно с това председателят на ЕК зае категорична позиция по отношение на турската намеса в Сирия и поиска заловените от Анкара гръцки граничари да бъдат освободени незабавно. Премиерът Борисов заяви, че каналът за диалог между Турция и ЕС трябва да продължи да работи. Той посочи, че сме поставили всички въпроси пред Ердоган, свързани с турската намеса на изборите и имотите на тракийските българи, които са прогонени от турската армия по време на Междусъюзническата война.

Борисов заяви, че Турция ни е отвърнала с контра-претенции и списъкът е много дълъг. Той включва: имотите на мюфтийство, Възродителния процес, пенсиите на изселниците, управлението на водите, опазването на културните паметници. Според Борисов най-важната цел е постигната от тази среща. „Най-важната си цел, която поставихме да си гарантираме външната си граница, като граница на Шенген“ е изпълнена“, подчерта той. /БГНЕС

http://bgnes.com
Европейският съюз споделя общи геостратегически интереси с Турция в областта на енергетика и сигурността, но също така настоява за освобождаването на задържаните от Анкара европейски граждани. Това стана ясно от провелата се във Варна среща на върха ЕС-Турция, чийто символичен домакин беше българският министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС. На съвместната пресконференция след приключването на срещата, в която участваха председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, българският премиер я определи като конструктивна, на която са поставени всички въпроси. Доналд Туск заяви, че Турция и ЕС остават много важни партньори по темата за бежанците. В същото време той призова Турция да спазва демократичните стандарти и човешките права. Председателят на Европейския съвет изрази своите притеснения относно турските действия в Егейско море и Средиземно море, а също така в Африн и Турция.

Прочети още на: http://bgnes.com/bylgariia/politika/4575990/
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди