изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 00:34 EEST
Сензационна находка на нос Калиакра! Откриха в гърне 8 златни и над 860 сребърни монети и 11 масивни златни обеци    
Новини
Археолози откриха монети в гърне на нос Калиакра. Ръководител на разкоптике е доц. Бони Петрунова - директор на Националния исторически музей. „Всеки мечтае да открие гърне с монети, това е класика!”, възкликна археоложката, съобщавайки за находката. Тя попада на такова съкровище за първи път в цялата си кариера. Доц. Петрунова предполага, че монетите са от времето на Сюлейман Великолепни, но проучването им тепърва предстои.


Монетите трябва да се почистят, разгледат и да се направи опит да се датират. Съкровището е открито в сграда във вътрешния град на нос Калиакра, която се проучва от няколко години. Преди това на същото място са открити нефритен елемент от колан, и обков за книги. Доц. Петрунова смята обекта за много интересен и се надява там да излязат и други артефакти. Може да е било трезор или сграда, където е трупана плячка, предполага археоложката.
След преброяването се установи, че гърнето съдържа 28 златни монети над 860 сребърни и 11 масивни златни обеци , което я прави най значимата находка, откривана някога на Калиакра, съобщи директорът на Исторически музей в Каварна Пенко Георгиев.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди